Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Göçü tersine çevirmek adına istihdamla ilgili proje ve planlarımız var. Göçü tersine çevireceğiz.” dedi.
.Erzurum’da her yıl belirli bir oranda gerçekleşen nitelikli göçle alakalı konuşan Başkan Sekmen, ekonomik ve sosyal nedenlerden ötürü yaşanan göçü tersine çevirmek için Erzurum ve bölgeye yönelik iktisadi bir reçete uygulamayı planladığını ifade etti.
Sekmen, “ Şehrimiz, 1970’li yıllardan bugüne kadar nitelikli göç vermektedir. Sosyal ve ekonomik problemlerden kaynaklanan bu göçle ilgili yaptığımız araştırmada çok dikkat çekici özelliklerle karşılaştık. Bakınız son 10 yılda gerçekleşen göç tablosunda; işsiz gençler, eğitimli insanlar, farklı meslek erbapları, sanatkârlar, nitelikli ve donanımlı insanlar, emekliler, akademisyenler, işadamları ve memurlar bulunmaktadır. Kentimizle alakalı göçe yönelik, göçü tersine çevirmek adına istihdamla ilgili proje ve planlarımız var. Göçü tersine çevireceğiz. Kentte imalat ve üretime yönelik yeni istihdam alanları oluşturmanın derdindeyiz. Geçtiğimiz aylarda kente gelen farklı yatırımcı heyetlerle birlikte Erzurum’un yatırıma müsait alanlarında araştırma ve inceleme gezisinde bulunduk. Kenti ve bölgemizi tanıttık, anlattık. Göçü durdurmanın en büyük yolu yeni istihdam alanları oluşturmaktır. İnsanlarımızın büyük bir bölümü doğdukları kentte iş bulamadıkları için memleketlerinden ayrılıyorlar. Kentteki sıla-i rahim olgusu şuan sadece tatil ekseninde gerçekleşmektedir.” şeklinde konuştu.
‘ERZURUM, KENDİ DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMIYOR’
Göç olgusunda şehir genelinde var olan değerler algısına da vurgu yapan Sekmen, “Erzurum, kendi değerlerine maalesef sahip çıkmıyor. Kendi kaynak ve imkânlarımızın farkına ne zaman varırsak işte o zaman göçü tamamıyla durdurabiliriz. Örneğin iyi bir zanaatkâra sahibiz. Yıllara meydan okuyarak kendi işinde ustalığı bile aşan bir esnaf, ekonomik imkânlarını istediği ölçüde değerlendiremediğinde hemen başka bir vilayete göç etmeyi çare olarak görüyor. Yeni bir hayat yeni bir yerde imkân olduğunu düşünerek ailesiyle birlikte memleketinden ayrılıyor. Biz buna nitelikli göç diyoruz. Hâlbuki bu özelliklere sahip bir esnafı bir takım destek ve teşvikle şehrimizde tutabiliriz. Göçle ilgili rasyonel planlar oluşturarak yılların kanayan yarasına hep birlikte merhem olabiliriz. Kentimizin sosyal problemi olan göç, kolektif akılla çözülebilir.” diye konuştu.