AHMET AKBUĞA
ERZURUM (İHA) - Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Doğubayazıt Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç’ın şehit edilmesi ile ilgili davada TMK 10. madde ile Yetkili Cumhuriyet Savcısı Yusuf Eraslan, katil zanlısı Barış Batur’un İran’a kaçmasına yardımcı olan 4 sanık hakkında müebbet hapis istemiyle mütalaa verdi.
Doğubayazıt Cumhuriyet Savcısı, evli bir çocuk babası Hakan Kılıç, 5 Şubat 2012 günü alışveriş için gittiği Güven Caddesi’nde Barış Batur’un silahlı saldırısında ağır yaralandı. Tedavi için götürüldüğü Ankara ‘da 7 Şubat günü şehit olan Savcı Kılıç’ın katili Barış Butar firar ederken ona yardım edenleri yakalamak için oluşturulan özel ekip 9 kişiyi yakaladı. Şehit edilen savcının daha önce hazırladığı mütalaa ile gasp suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılan PKK’lı Barış Batur’a yardım eden 9 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi, üçü önceki duruşmada serbest bırakıldı. Firari Barış Batur hakkında ise kırmızı bülten çıkarıldı.
‘Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, suç işlemek için kurulan silahlı örgüte üye olmak, terör amaçlı tasarlayarak kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmek ve iştirak’ suçlarından iki kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanan Burhan Çılgın, Abdullah Özbay, Ahmet Çılgın, Hakan Yavuz, Ramazan Gündüz ve Hasan Cıyanaklı’nın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklardan Hakan Yavuz, Ramazan Gündüz ve Hasan Cıyanaklı, Van’da ayrı bir davaya katıldıkları gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.
Tutuklu sanık Hakan Yavuz’un olay günü iki kez cinayet zanlısı Barış Butar ile görüştüğünü mütalaasında belirten Cumhuriyet Savcısı Eraslan,”Sanık Hakan Yavuz, cinayetin bir numaralı ismi olan ve İran’a kaçan Barış Batur ile telefonla konuşarak yürüdüğü, çarşı merkezinde yargılandıkları dava dosyasında mütalaa veren Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç’ı gördüğünü beyan etmiştir. Sanık Barış ise Hakan Yavuz’a Cumhuriyet Savcısı Kılıç’ın nerede olduğu yönünde sorular sorarak Hakan’ın ‘Ne yapacaksın’ dediği, İran’a kaçan sanık Barış Butar’un “Savcıyı öldüreceğim” diye cevap vermiştir.” dedi.
Tutuklu sanık Ramazan Gündüz, Abdullah Özbey’in Avukatı Mustafa Konyar ise müvekkilinin suçsuz olduğu yönünde savunma yaptı. Avukat Konyar,”Doğubayazıt Cezaevi’nden tahliye olan Barış Batur’un savcıyı öldüreceğini Yılmaz Güney gibi kahraman olacağı yönünde sözler söylediğini beyan etmiştir.” diye konuştu.
BARO BAŞKANI TERİZOĞLU,”ADALETİ TECELLİ ADINA HASSASİYET GÖSTERİLİYOR”
Duruşmayı Erzurum Barosu Başkanı Avukat Faruk Terzioğlu’da izledi. Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya’dan izin isteyen Baro Başkanı Terzioğlu, adil yargılama çerçevesinde özgürlükçü yargılama adına mahkemenin görev yaptığını ifade ederek,”Sayın mahkeme son derece adil, son derece temel hak ve özgürlükler kapsamında özgür savunma ortamını temin ediyorsunuz. Özgür bir ortamda mahkeme adaleti tecelli etme adına hassasiyet içeresin de olduğunu gördüm. Bir Cumhuriyet Savcısının katledilmesini şiddetle kınıyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Suça karışan bu insanların savunma kutsallığı burada ortaya çıkıyor. Kim olursa olsun suçu ne olursa olsun, her insanın savunma hakkı var. Cumhuriyet Savcısının öldürülmesinin etkisinde kalmaksızın, adil, saygılı, görevini iyi bir şekilde yerine getirmesi, hakikaten hukuk adına, Türkiye’de adaletin tecellisi adına bu kadar hassasiyet gösteren hakimlerimizle gurur duyuyorum” dedi.
POLİS MEMURLARININ VESİKALIK FOTOĞRAFLARI İSTENDİ
Mahkeme, tutuklu sanık Abdullah Özbey’in 05 Şubat 2012- 06 Şubat 2012 tarihlerinde Doğubayazıt İlçe Emniyet Müdürlüğü Uluyol Polis Merkezi’nde gözaltına alınarak ‘ifadesinin alındığı’ Özbey’in ifadesinin alınıp alınmadığı yönünde araştırma yapılarak karakola gelmesi halinde kendisini gözaltına alan veya karakola götüren görevli polis memurlarının açık kimlikleri ile vesikalık fotoğraflarının temin edilerek mahkemeye gönderilmesini talep etti.
Mahkeme tutuklu sanıklar, Burhan Çılgın, Abdullah Özbay, Ahmet Çılgın,Hakan Yavuz, Ramazan Gündüz ve Hasan Cıyanaklı hakkındaki kuvvetli suç şüphesi gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.