ERZURUM(GHA) – Erzurum’un yetiştirdiği gözde bürokratlardan olan Ömer Karaman, İstanbul Sarıyer’in adeta çehresini değiştirdi. İzmir Vali Yardımcılığı görevini yürütürken Sarıyer Kaymakamlığı’na atanan Karaman, üretime yönelik sosyal destek projeleriyle İstanbul’un yükselen değeri haline geldi.
ERZURUM’UN BÜROKRATİK YILDIZI
Erzurumlu bürokratlar, görev yaptıkları il ve ilçelerde göz doldurmaya devam ediyor. Türkiye’nin birçok ilçesinde kaymakamlık yapan ve son olarak İstanbul Sarıyer Kaymakamlığı’na atanan Ömer Karaman, hayata geçirdiği projelerle yükselen değer oldu. 2009 yılında atandığı Sarıyer’de, özellikle üretime yönelik sosyal destek projelerine ağırlık veren Karaman, “3B” adını verdiği projesiyle de, adından söz ettiriyor.
KARAMAN’IN HİZMET VİZYONU
Sarıyer’in Erzurumlu Kaymakamı Ömer Karaman, ilçede üretim esaslı olarak yürütülen projeler hakkında bilgiler verdi. Sarıyer’de, 9 bin 500 hektar orman alanındaki 8 adet orman köyünde 150 ailenin arıcılıkla uğraştığını kaydeden Karaman, 2009 yılında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle 2 ayrı arıcılık kursu açtıklarını ve 66 kursiyere sertifika verdiklerini söyledi. 2010 yılında ise, ilk 4 aylık dönemde 3 arıcılık kursu daha açtıklarını ve 97 kursiyere sertifika verdiklerini anlatan Karaman, “Kaymakamlıkça İlçe Tarım Müdürlüğümüz kanalıyla ilçe arıcıları bir araya getirilmiş ve Köylere Hizmet Götürme Birliğinin de ortak olduğu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurdurulmuştur. Kooperatif tarafından en kısa zamanda günlük kapasitesi 1 ton/gün olan Bal Paketleme Tesisi kurulacaktır. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına 650 adet anlı kovan alınarak, arı kolonileri 3 farklı bölgeye yerleştirilmiştir. Bu arı kolonileri ile gezginci arıcılık şeklinde ülkemizin değişik bölgelerine gidilerek ‘Kestane Balı’, ‘Çiçek Balı’ ve ‘Çam Balı’ üretilmesi planlanmıştır. Üretilen ballar kooperatif adına ‘Sarıyer’ markalı bal olarak satışa sunulacaktır” diye konuştu.
SOKAK ÇOCUKLARI BALIK RESTORANLARINDA NİTELİKLİ İŞGÜCÜ OLARAK KULLANILACAK
Sarıyer Kaymakamlığı olarak, ilçede bulunan balık restoranlarına hak ettiği değeri kazandırarak, onları canlandırmak ve ilçeye katma değer kazandırılmasını planladıklarını belirten Kaymakam Karaman, sektörün kalite standartlarını yükseltmeye kararlı olduklarını ifade etti. Mesleki bilgi ve beceriyi artırmaya yönelik, restoranlarda halen çalışmakta olan ve çalışacak nitelikli elemanların yetiştirilmesi için İş-Kur’la birlikte çalışarak Çıraklık Eğitim Merkezi’nde eğitim programları yapılmasını planladıklarını söyleyen Karaman, özellikle sokak çocuklarının bu konuda eğitilerek bu restoranlarda çalıştırılması ve topluma kazandırılmasını hedeflediklerini ifade etti.
Hayata geçirilmesi düşünülen “Beyaz Martı Bayrak Projesi” ile de, gıda mevzuatında belirtilen asgari koşulları yerine getiren toplu tüketim yerlerini ödüllendireceklerini söyleyen Karaman, yasal mevzuatı sağlayan ve kendisini geliştirmeye yönelik adımlar atan işyerlerinin mevcut şartları sürekli iyileştirme ve daha iyinin peşinde olmaları konusunda teşvik edilmesinin düşünüldüğünü dile getirdi.
KARAMAN: SARIYER’DE AB KOORDİNASYON BİRİMİ KURDUK
Sarıyer ilçesi açısından önemli olan “Tarihi Sarıyer Böreği”nin kalite ve özelliklerinin tanıtılması ve bu konuda gerekli çalışmaların yapılmasının da planlandığını söyleyen Kaymakam Karaman, “İlçemizdeki Tarihi Sarıyer Böreği’nin imal eden işyeri sahipleri ile toplantılar yapılması ve işyeri sahiplerinin sorunları ve sorunlara yönelik çözümlerin görüşülmesi de, bu projenin kapsamı içerisinde bulunuyor. İşte birbirinden ayrı üç alanda hayata geçireceğimiz ve adına “3B” dediğimiz projeyi bu nedenle çok önemsiyoruz.” dedi.
Öte yandan yine bir ilke imza atarak, Sarıyer ilçesinde Avrupa Birliği (AB) Koordinasyon Bürosu kurduklarını vurgulayan Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman, “Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinde kamu kurum ve kuruluşları arasında eşgüdüm sağlanması ve AB adaylık sürecinde AB fonlarını kullanarak projeler hazırlamak, proje üreten kamu ve sivil toplum kuruluşlarına destek vermek amacıyla ilçemizde AB Koordinasyon Bürosu kurduk. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ortak olarak, Telli Baba Türbesi'nin restore edilmesi projesini hazırladık.” diye konuştu.
ÖMER KARAMAN, KİMDİR?
13.03.1959 Erzurum'un İspir ilçesinde doğdu. İki Fakülte mezunudur. 1980 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ni, 1984 yılında, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Akçaabat, Babadağ, Yazhan, Eskipazar, Sarıkamış, Şahinbey'de Kaymakamlık, Giresun ve İzmir'de Vali Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1 yıl Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaletinde kaldı. Eylül 2009’da, Sarıyer Kaymakamı olarak göreve başladı. Karaman, evli ve 3 çocuk babasıdır.