ERZURUM gazetesi
Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan 90 bin asker, Bursa Kent Konseyi ve 1914 Sarıkamış Platformu tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Osmangazi Salonu'nda tertiplenen 'Sarıkamış Harekatı'nın 96. yılında 90 bin şehidimizi anıyoruz' programına vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. AK Parti Bursa Milletvekilleri Canan Candemir Çelik, Hayrettin Çakmak ve Ali Kul, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Refik Yılmaz, Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, çok sayıda dernek ve sivil toplum kuruluşunun temsilcisinin katıldığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Sarıkamış Derneği Başkanı Hüseyin Bulut, bundan 96 yıl önce 90 bin askerin Allahuekber dağlarında birer kardelen olduğunu söyledi. Kara kışa rağmen vatan, millet ve bayrak için kendilerini feda eden askerleri rahmetle andıklarını belirten Bulut, "Allahuekber dağlarında karlar eriyince sırt sırta vermiş kardelenleri görürsünüz. Bunlar Sarıkamışlılara ve tüm ülkemize şehitlerimizi hatırlatır. Şehitlik mertebesine ulaşan bu kahramanlarımızın ruhu şad olsun" dedi.
//"SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ BİR KAHRAMANDIR"
Kars-Iğdır-Ardahan Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemalletin Yılmaz, Anadolu topraklarının en güzel parçası olan Sarıkamış'ın bu ülke için bir kırılma noktası olduğunu dile getirdi. Eski Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu'nun seslendirdiği 'Bir şehit annesinin mektubu' isimli şiir, katılanlara duygusal anlar yaşattı. Programın sonunda Prof. Dr. Bingür Sönmez, tarafından '1914 Sarıkamış Harekatı' konulu bir sunum yapıldı. Sarıkamış ile ilgili sinema, belgesel, kitap gibi tüm çalışmalara katkıda bulunan Prof. Dr. Sönmez, "90 yıl boyunca bir kurşun bile sıkmadan, donarak ölen bu askerlerimiz, bizlere zavallı gibi gösterildi. Oysa bu askerler kahramandır. Harekatta sanıldığı gibi 1 gün değil, tam 15 gün sürmüştür. Sarıkamış içerisinde sokak savaşları yaşanmıştır. Bu savaşta tam bir emre itaat vardır" diye konuştu.
Savaş yıllarında küçük çocuklara hasta bakımının öğretildiğini, üstü kapalı yerlerin hastaneye dönüştürüldüğünü kaydeden Sönmez, "Genelkurmay Başkanlığı, 1933 yılında bir bildiri yayınlayarak, savaşa 120 bin askerin katıldığını, 12 bin askerin ise geri dönebildiğini açıklamıştır. Yabancı kaynaklarda ise savaşa katılanların sayısının 185 bin olduğu yazmaktadır. Geri dönenlerde tifüs hastalığına yakalanmıştır. Bu insanlar elbette kahramandır" diye konuştu.