Türkiye’nin dört bir yanında yapılan harp ve savaşlarda üstün başarılar gösterip, ardından şehit düşen onlarca Erzurumlu komutan, er ve halk kahramanı bulunuyor. Bu kahramanlardan sadece birisi olan Binbaşı Ali Agah; Sarıkamış’ta yeri bile bilinmeyen mezarında ebedi uykusunu uyurken, vatan sevdasıyla halen daha dilden dile dolaşıyor. Albay Arif Baytın’ın yazdığı; “İlk Dünya Harbi’nde Kafkas Cephesi: Sessiz Ölüm” adlı kitapta, Sarıkamış’ta şehit düşen Erzurumlu Binbaşı Ali Agah’tan övgüyle bahsediliyor.
//BİNBAŞI ALİ AGAH
Resmi belgelere göre Erzurumlu olduğu kaydedilen Ali Agah, Harbiye’yi bitirdikten sonra Teğmen, Üsteğmen ve Yüzbaşı oldu. 27 Nisan 1911’de Binbaşı rütbesini alarak çeşitli birliklerde görev yaptı. Meslek hayatı boyunca üstlendiği en önemli görev, Sarıkamış çıkarması yapılan 86. Alay Komutanlığı olurken, bu makam, Erzurumlu Binbaşı Ali Agah’ı aynı zamanda şahadete kavuşturdu. Sarıkamış Harekatı’nda büyük yararlılıklar gösteren 29. Tümen’in Komutanı Albay Arif Baytın, Erzurumlu Binbaşı Ali Agah’ın Sarıkamış’ta gösterdiği cesaretten övgüyle bahsederken, O’nun şahadet şerbetini içtiği anı da anlatıyor.
//SARIKAMIŞ HAREKATINDA ŞEHADET ŞERBETİ İÇTİ
29. Tümen’in Komutanı Albay Arif Baytın, “İlk Dünya Harbi’nde Kafkas Cephesi: Sessiz Ölüm” adlı kitabında, Sarıkamış Harekatı ve Binbaşı Ali Agah’tan şöyle bahsediyor: “Kötek Sarıkamış yolunun geçtiği güneydeki vadinin sırtları dik eğimlerinden Sarıkamış kasabasının demiryolu boyunca düzlük devam ediyordu. Bu bel noktasından itibaren hafif meyillerle Çerkezköy üzerinden İstanbul’a giden yol çatışmaların devamında icra ve tarifinde her zaman esas odağı teşkil etmiştir. Sırtlara çıkmış olan 86. Alayın Komutanı Erzurumlu Binbaşı Ali Agah Bey ile görüştüm ve yapılan bir gece öncesine ait Ruslara karşı çıkışı hakkında bilgi aldım. Sonra Çerkezköy yolunun sağından ilerleyen 86. Alay, ormanlara dalarak, Sarıkamış’ın batısındaki dereye kadar inmiş ise de, karşısında piyade ve yandan Rus topçusunun ve makineli tüfeklerinin ateşine uğrayarak, çok kayıp vermişler. Daha ilk saatlerde 86. Alay Komutanı Binbaşı Ali Agah’ın şahadetinin meydana geldiği haber alınmış. Erzurumlu Binbaşı Ali Agah, tümenin ve alayın en eski ve en deneyimli subaylarındandı. Ilımlı ve metanetli, kararlarında isabetli ve tanınmış bir arkadaş idi. Şehit olduktan sonra üzerinde bir tek liranın bile olmaması, ne derece büyük özveri ve kişiliğe sahip olduğunu göstermektedir.”
//ÜNİFORMASIYLA UĞURLANDI
Albay Arif Baytın, Erzurumlu Binbaşı Ali Agah’ın, şehit düştükten hemen sonra şanlı üniformasıyla Sarıkamış tepelerine defnedildiğini aktarırken, savaştan sonra Dadaş Komutan’ın geride bıraktığı yetimleri için maaş bağlanmasını temin ettiğini bildiriyor. Albay Baytın, kitabında bu husustaki görüşlerini şöyle ifade ediyor: “Erzurumlu Şehit Binbaşı Ali Agah’ı Sarıkamış’ta toprağa verdik. Onun şehadetini takip edenler de, Sabit ve Lütfullah oldu. Savaş sonrasında yetimlerine bakmak için maaş bağlanmasını da temin ettik. Böylece harp arkadaşlığı görevini yaparak, vicdanen de müsterih oldum.”