VEDAT KILIÇ
ZONGULDAK (İHA) - Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Sarıkamış deniz şehitleri için anma töreni düzenlendi. Törende konuşan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez “Eğer bu üç gemi Trabzon' a gidebilseydi, bu malzemeler Erzurum' a gidebilseydi savaşın kaderi başka olacaktı. Belki yine yenilebilirdik, ama kırık bu kadar yüksek olmayacaktı” dedi.
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Sarıkamış Deniz Şehitlerini anma töreni düzenlendi.
Tören, Kdz. Ereğli Sahil Bandı'nda bulunan ve Kafkas Cephesi'nde şehit olan Ereğlili 65 askerin isimlerinin de yazılı olduğu Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı'nda gerçekleştirildi. Törene Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Albay Yalçın Enç, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Sarıkamış Belediye Başkanı AK Partili İlhan Özbilen, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende şehitler için Sarıkamış Anıtına Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Albay Yalçın Enç ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ile Sarıkamış Belediye Başkanı AK Partili İlhan Özbilen tarafından ayrı ayrı çelenkler konuldu.
Sarıkamış Belediye Başkanı AK Partili İlhan Özbilen, törende yaptığı konuşmada bugün bu topraklar üzerinde bağımsız ve hür olarak yaşıyor olmamızı ecdadımızın Çanakkale' de, Dumlupınar' da, Sarıkamış'ta ve Yemen' de şehit olan askerlerimize borçlu olduğumuzu söyledi.
Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, ise donanma desteği olmayan bir kara harekâtının başarısız olacağına en iyi örneğinin ve sembolünün Sarıkamış Deniz Şehitleri anıtı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sönmez konuşmasında "Bu gördüğünüz anıt çok büyük bir sembol. Bunu öncelikle Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç paşamıza borçluyuz. Arkasından donanma komutanımıza ve Karadeniz Bölge komutanlığımıza borçluyuz. Ama en büyük emek sayın belediye başkanımızındır. Başkanım bir şeye önderlik etti. Bakın Sarıkamış şehitleri diyoruz. Sarıkamışlı şehitler demiyoruz. Onlar Anadolu'nun her yerinden koşup gelen şehitlerdir. Sarıkamış'ta anıtlar ve heykeller var. Onlar tüm Anadolu'yu sembolize ediyor. Bugün Türkiye'nin her ilinde, ilçesinde bir Sarıkamış şehitleri anıtı yapılsa belki o zaman borçlarını ödeyebiliriz. Eğer bu üç gemi Trabzon' a gidebilseydi, bu malzemeler Erzurum' a gidebilseydi savaşın kaderi başka olacaktı. Belki yine yenilebilirdik, ama kırık bu kadar yüksek olmayacaktı. Son cümle olarak şunu söylemek istiyorum. Donanma desteği olmayan hiç bir kara harekâtı başarılı olamaz. İşte bunun sembolü burada" dedi.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise Kdz. Ereğli ilçesi tarihin her satırının tarihe altın harflerle yazılı destanlar ve kahramanlıklarla dolu olduğunu ifade etti. Sarıkamış Şehitleri’nin unutulmaması gerektiğinin altını çizen Posbıyık konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Sarıkamış Deniz Şehitlerinin Kafkasya cephesinde amansız mücadelede hayatlarını kaybettikleri 7 Kasım 1914 de 3 nakliye gemisinin batırılması ve askerlerimizin şehit edilmesi ile son bulan olayda büyük önem arz etmektedir. Şanlı tarihimizde unutulmayacak birçok dersin olduğunu unutmamamız lazımdır."
2007 yılından bu yana düzenlenen anma törenlerinde yapılan ve gemilerin batırıldığı düşünülen Ereğli’nin 9 mil açığında denize çelenk bırakma töreni ise sabah saatlerinde gerçekleştirildi.