ERZURUM(GHA) - 12 Haziran’da yapılacak olan 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimi öncesinde sandık kurulu başkanı ve üyelerine yönelik eğitimlere başlandı.
Erzurum Lisesi Kültür Merkezi’nde başlayan eğitim seminerlerine, Palandöken ilçesinde görevlendirilecek olan kurul başkanları ve sandık görevlileri katıldı. Palandöken İlçe Seçim Kurulu Başkanı Tülay Karaca Efeoğlu ve İlçe Seçim Müdürü Yılmaz Laçin tarafından verilen seminerde, sandık kurulu başkanı ve üyelerinin uymaları gereken kurallar ve sorumluluklar anlatıldı.
Palandöken İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakime Tülay Karaca Efeoğlu, eğitimlere toplam 700 sandık görevlisinin katıldığı belirterek, ilçedeki 368 sandıkta 103 bin 186 seçmenin oy kullanılacağını kaydetti. Sandık kurulu başkanlarının, seçim günü dikkat edecekleri hususlar hakkında bilgiler veren Hakime Efeoğlu, bazı tavsiyelerde de bulundu. Sandık başında görev alacak memurların çok titiz hareket etmesi ve saat 06.00’da sandık başında hazır bulunmaları gerektiğini ifade eden Efeoğlu, kimlik numarası uyarısında da bulundu. Efeoğlu, seçmenlerin kesinlikle TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı, TC kimlik numarasının bulunduğu devlet tarafından verilen kimlik yerine geçen pasaport, sürücü belgesi, Nüfus Müdürlüğü’nden alınan nüfus cüzdan sureti ile kimlik ibra ederek oy kullanabileceklerini belirtti. Sandık kurul başkan ve üyelerinin görev yapacakları sandıklarda oy kullanacaklarını aktaran Efeoğlu, Sandık Kurulu görevlilerinin, oy atan vatandaşa kesinlikle imza attırmalarını istedi.
EFEOĞLU, SANDIK GÖREVLİLERİNİ UYARDI
12 Haziran seçimlerinde oy kullanamayacak kadar engelli durumdaki vatandaşlara mutlaka yardım edilmesi ya da kimliklerini ibraz etmeleri halinde akrabalarının yardımcı olmalarına izin verilmesi gerektiğini kaydeden Efeoğlu, her ne surette olunursa olunsun, seçmenlerin kanaatlerini etkileyecek türden telkin ve tavsiyelerden kaçınılmasını istedi. Hakime Efeoğlu, “Okuma yazma bilmeyen seçmenlere, nasıl oy kullanacaklarını anlatabilir, ancak iradelerine karışamazsınız. Sandık başını kesinlikle terk etmemeli ve boş bırakmamalısınız. Çünkü yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıdan sorumlu tutulacağınız gibi, seçimin iptal edilmesi de söz konusu olabilir. Bu nedenle yüklendiğiniz sorumluluğun farkında olmalı ve belirtilen saatlerde mutlaka sandık başlarındaki görev yerinizde hazır olmalısınız. Seçmen pusulalarının mühürlü olmalarına dikkat etmeli ve oy kullanma işlemi bittikten sonra sandığın etrafına kimseyi yaklaştırmadan, sayımlara başlamalısınız. Oy kullanma işlemi esnasında mühürlerin çalınmamasına da dikkat etmelisiniz.” dedi.
Slayt eşliğinde verilen eğitimlerin ardından seminere katılan sandık kurulu başkanları ile sandık görevlilerinin soruları yanıtlandı.