ERZURUM (İHA) - Özel Erzurum Şifa Hastanesi’ni ziyaret eden, Medical Park Hastaneler Grubu’nun eski ortaklarından, İşadamı Ethem Sancak, sağlık sektörüne yönelik tecrübelerini anlattı.
İşadamı Sancak, Türkiye’de son on yılda sağlık politikalarında liberalleşerek önce özel sektörün önünün açıldığını belirterek, daha sonrada bin kadar yeni hastane yapılarak özel sektöre rakip olunmasını sağlıklı bulmadığını söyledi.
Sancak, sağlık sektörüne sekiz yıl önce girdiğini ve girerken de basına on yıl içerisinde Adriyatik’ten Cin Seddi’ne kadar bütün coğrafyaya açılacağını ve böylece Asya’nın insanlarını tedavi etmek için örgütlenme sözü verdiğini; fakat ortaklarının kısa günün karı SSK hastalarına yönelmeyi tercih etmesi üzerine iddialı girdiği sağlık sektöründen ayrılmak zorunda kaldığını ifade etti.
Sağlık sektörüyle ilgili olumlu veya olumsuz düşüncelerini zaman zaman Başbakanla da paylaştığını dile getiren Sancak, şunları kaydetti; “Başbakana kamu hastanelerini özel sektöre sat, özel sektör Türkiye’nin yüz yıllık vizyonunu çıkarsın. Sağlık sektörü ciddi bir yönetim zafiyeti yaşıyor. Sağlık Bakanları mutlaka tıpçı olacak diye bir kanun mu var. Sağlık Bakanlarına işletmecilik yaptırıyorsunuz, hastanelerin pek çoğunda alanında isim yapmış doktorlarımızı başhekim yapıp yemekhane veya yatakhane işleriyle uğraşmasını doğru bulmadığımı, doktor sayısının az olduğu bir ülkede birde doktorlara yöneticilik yaptırmanın yanlışlarını anlattım.”
Bu uyarılarıma rağmen, hükümetin her geçen gün liberalcilikten devletçiliğe doğru yönelmesini ‘Sovyetik’ bir cumhuriyet anlayışına doğru gittiğini kaydeden işadamı Sancak, “ABD’de cezaevleri bile özelleşirken, bizde devlet sağlıkta özel sektöre karşı rakip bir politika uygulamasını doğru bulmadığını örneğin: Bu gün özel sektörün fiyat tarifesini devlet hazırlıyor; ama unutmayalım ki devlet kendi hastanelerinde çalışanların maaşlarını, kira, elektrik ve su giderlerini maliyete koymuyor. dedi.
Özel sektöre karşı fiyat maliyetlerindeki adaletsizliği anlatmak için şu örneği veren Sancak, “ Başbakana Sağlık Bakanlığı özel sektöre idrar tahlili için 1TL ödüyor. İnsanlar tuvalet ihtiyacı için bile 2TL ödüyor. Biz insanların idrarını alıyoruz, inceliyoruz artı kağıt doküman çıkarıyoruz bunun karşılığı 1TL olmamalı” dedim. Bunun üzerine fiyat 1.30TL yaptılar sözü salonda gülüşmelere sebep oldu. “ dedi.
TÜRKİYE HEKİM AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN 50 YIL BEKLEYEMEZ
Sağlık sektörünün esasının doktorlar olduğunu dile getiren Sancak, “Lokman Hekim yoksa, tıpta yok demektir. Türkiye’nin hekim açığı 50 bin zamanında YÖK önlem almadığı için mevcut tıp fakültelerinde yılda en fazla bin hekim yetişiyor. Bu da hekim açığını kapatmak için 50 yıl beklemek demek. Türkiye’nin bu sürece asla tahammülü yoktur. Son çare olarak hükümet yabancı doktor alım yasasını çıkararak akıllı bir iş yapmıştır.” dedi.
Özel sektör acilen sağlık turizmine yönelsin
İşadamı Sancak, konuşmasının son bölümünde ise özel sektöre iki çıkış yolu göstererek, “Bunlardan biri özel sektörün acilen sağlık turizmine yönelmesi ki bu alanda Türkiye’nin alt yapı ve kaliteli sağlık hizmet sunumu açısından zengin kaynaklara sahip olduğunu, sağlık fiyatlarının birçok gelişmiş ülkelerden çok daha cazip olduğunu şu örnekle açıkladı. “Amerika’da bir kalp ameliyatı 100 bin dolara yapılırken biz bu ameliyatı 10 bin dolara yapıp 3 bin dolarda kar ediyorduk. İngiltere’de bir ameliyat randevusunu iki aydan önce alamazsınız.” dedi.
Sancak, kinci olarak ta, özel sektörün akademik alanda sağlığa eleman yetiştirmek için üniversite hastaneleri açabileceğini ifade ederek, “Son olarak bugün burada saydığım iki şartı da rahatlıkla yerine getirebilecek bir özel Şifa hastanesi görmekten son derece mutlu oldum. Tüm çalışanlarını gönülden kutluyorum, şeklinde konuştu.