ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yıldız öğrencilere seslendi
Yıldız öğrencilere seslendi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
18 Kasım 2015 Çarşamba - 14:08

Saltuklu, ‘Hürriyet’i anlattı

Türk Ocakları Erzurum Şubesi tarafından düzenlenen sohbet toplantılarında “Medeniyetimizde Hürriyet Anlayışı” konulu bir sunum yapan Doç. Dr. Saltuklu, hürriyetin insan onurunu koruyan en güzel barınak olduğunu kaydetti.

Saltuklu, ‘Hürriyet’i anlattı

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zübeyir Saltuklu, “İnsan hürriyet bakımından eğitilmelidir. Genç kuşaklar onur, saygınlık, erdem gibi yüksek değerlerle değil de şan, şöhret, mevki ve makam gibi geçici olan araç değerlerle yetinirlerse, eğitilirlerse ya da çevre bunu desteklerlerse, yüksek değerleri kazanma en aza iner, hürriyet de en aza iner. Yüksek değerleri duyamaz, yarar anlayışına takılıp kalır.” dedi.

Türk Ocakları Erzurum Şubesi tarafından düzenlenen sohbet toplantılarında “Medeniyetimizde Hürriyet Anlayışı” konulu bir sunum yapan Doç. Dr. Saltuklu, hürriyetin insan onurunu koruyan en güzel barınak olduğunu kaydetti.

DOÇ. DR. SALTUKLU’DAN ‘HÜRRİYET’İ ANLATTI

Doç. Dr. Saltuklu, Samuel P. Huntington’un “Medeniyetler Çatışması” eserinde gururlu bir eda ile “Batı medeniyeti Hristiyanlığı, çoğulculuğu, bireyciliği ve hukuk devleti gibi değerleri bir kümede toplamasıyla medeniyetler arasında değerler açısından biriciklik arz ettiğini öne sürer. O, Bireysel hürriyet, politik demokrasi, hukuk devleti, insan hakları ve kültürel hürriyet fikirlerinin kaynağı olarak da benzersizdir” diye de ekler. Ona göre, bu değerler evrensel olduğu için değil, benzersiz oldukları için değerlidir.” ifadelerini kullandı.

“Acaba bizim medeniyetimizin yarattığı değerler arasında “hürriyet” kavramının yeri neresidir?” diye soran Saltuklu, “Montesquieu, Kanunların Ruhu Üzerine adlı eserinde, “Hür bir milletin kurtarıcısı olabilir. Köle bir milletin ise bir başka efendisi çıkar ortaya.” der. Asya ve Afrika toplumlarının çoğunluğu buna örnektir. Avrupalı sömürgeci güçler Afrika ve Asya toplumlarının siyasi anlayışlarını inceledikten sonra sömürgeciliklerini uzun süre sürdürmüşlerdir. Yüce Türk milleti sömürgeciliğe razı olmadığı için milli mücadelesini gerçekleştirdi.” ifadelerini kullandı.

İSTİKLAL MARŞI’NDAKİ HÜRRİYET İFADESİ

İstiklal Marşı’nda yer alan; “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. / Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! / Kükremiş sel gibiyim bendimi çiğner, aşarım; / Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım. / Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklal.” dizelerinde geçen “hürriyet” kavramının bizim sömürgeleştirilmeyecek kadar hürriyetine düşkün bir millet olduğumuzun göstergesi olduğunun altını çizen Saltuklu, “Arapça hür sözcüğü azat, salınmış, serbest, köle olmayan anlamınadır. Çağdaş Doğu Türkçesindeki hür sözcüğünün karşılığı erkinlik sözcüğüdür. Er, “beşer”, kişi “insan” anlamınadır. Er sözcüğünden güç, kudret anlamında “erk” türemiştir. Erk de, bel vermeyen, kendi başına karar verebilecek yetideki kişi, yani “hür” demek olan ‘Erkin’i meydana getirmiştir. Erzurum çevresinde evli kadınlar eşine “er’im der. Cenaze namazından eğer ölen kişi erkekse “er kişi” niyetine denir. Türk Silahları Kuvvetlerinde “er ve erbaşlar” diye askerimiz sınıflandırılır. Orhun Yazıtları’nda ise hür olan erkek kişi er, erkli hür olmayan erkek kişiye kuul/kul, hür kadına eş, cariye kadına ise, ‘kün’ anlamı verilmektedir. Bugün günlük kullanımınızda kul ve köle sözcükleri sıkça beraber kullanılmaktadır. Kulun kölen olayım denmektedir. Hürlük ve kölelik Kuran’ın ihdas ettiği bir kurum olmadığı gibi reddettiği bir kurum da değildir. Hür ve kölelerden oluşan bir toplum yapısını kabul ettiği için, Müslüman denilince sadece hür insan anlaşılmıyordu; hür Müslüman, köle Müslüman anlaşılıyordu. Bu açıdan insanlar hukukta hürler ve köleler diye ikiye ayrılmıştır. Yunanda köleler insan sayılmıyordu, İslam’da köleler insandı, ancak yurttaş değillerdi, icma sahibi değillerdi. Kuran’da köle azat etmekle ve kölelere iyi davranmakla ilgili uzun uzadıya öğütler verilmektedir. Kuran’da bir köle Müslüman olsa da köle hukuku içerisinde kalmakta, Müslümanlık ona hür insan statüsüne yükseltmemektedir. Dünyada kölelik kurumunun kalkması için Osmanlı Devleti en ilkin imza atan devletlerden biri olmuştur. Ancak, en son imzasını atan Suudi Arabistan Krallığı olmuştur.” ifadelerini kullandı.

SİYASİ HÜRRİYET KONUSU

“Kelam ve Mezhepler Tarihi kitaplarımızda ele alınan hürriyet, tanrı-insan ilişkisinde öne çıkan irade hürriyetidir.” diyen Zübeyir Saltuklu, şunları söyledi: “Bizim ele aldığımız hürriyet, devlet-insan ilişkisinde öne çıkan siyasi hürriyettir. Ne yazık ki Tanrı karşısında insanın hür olduğunu ilan eden düşünce geleneğimiz, siyasi hürriyet konusunda istenilen başarıyı gösterememiştir. Tanrı karşısında hürriyetini arayan insan, ilahi metinleri didik didik etmesine rağmen, siyasi hürriyeti için çok çaba sarf etmemiştir. Bundan dolayı siyasi hürriyet insanlığın geç dönem sorusudur. Batılı devletlerin filozof ve aydınları devlet-insan ilişkisinde yurttaşların hürriyet alanlarını kilise ve krala karşı belirlenme çabası verirken, biz de bu çabayı aydınlarımız geç olarak vermeye başladı. Keşke bizim medeniyetimizde Tanrı karşısında insanın irade hürriyetinin sınırlarını ararken, saraya ve şeriat/yasa adına kendini yetkili gören ulemaya karşı insanın siyasi hürriyet sınırları aransaydı da Batı bu soruyu bizden öğrenseydi! Ne yazık ki Batı bizden önce bu soruya sorup, cevap aramıştır. Farabi, İbn Sina, İbn Rüşt eserlerinde demokratik devletin temel dayanağının hürriyet ve eşitlik olduğu anlayışını ortaya koymuşlardır. Ancak devlet-insan ilişkisinde bu anlayış medrese geleneğinde işlenmemiş bir konudur. Siyasi geleneğimizde adalet-namelere, siyaset-namelere, kâbus-namelere rastlarız, lakin hürriyet-namelere rastlamayız. Tanzimat, Islahat Fermanı, Kanun-i Esasi’, I.Meşrutiyet, II.Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemini adlandıracak olursak hürriyet-name diye adlandırabiliriz. Adalet Ağaoğlu, Devlet ve Fert kitabında doğu ile batı arasındaki anlayış farklılığını şu cümlelerle ortaya koyar: « Hürriyetten yoksun bırakılan fertlerden ibaret bir cemiyet nasıl şen olur? Şarkla Garbın ayrılığını yalnız tekniğin geri kalmasında görüyorlar. Şarkta fert boğulmuş, Garpta açılmıştır. Demokrasi inkılapları yüzyıllarca bunu sağlamaktadır. Türk İnkılabı Şarkın bu acı vaziyetine çare olmak üzere yapılmıştır.”

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ELİNİ ÇABUK TUTMUŞTUR

Türkiye Cumhuriyeti’nin hürriyetler yolunda elini çabuk tuttuğuna vurgu yapan Saltuklu, “Kendisine siyasi yönetim olarak insan hürriyetlerinin sağlanıp korunduğu devlet şekli olan liberal devlet diye adlandırılan çok partiye dayanan demokrasiyi seçmiştir. Bir ülke insanının kalitesiyle yönetim şekli doğrudan ilgilidir. Onun için insan layık olduğu şekilde yönetilir. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan itibaren çevresindeki hemen hemen tüm komşu devletlerin yönetim şekli değiştiği halde o, hala sapa sağlam ayaktadır. Tanzimat, Islahat Fermanı, Kanun-i esası, I.Meşrutiyet, II.Meşrutiyet ve Cumhuriyet diye adlandırdığımız siyasi yolculuğumuz eşit ve hür insanların oluşturduğu bir devlet anlayışı çabalarıdır. Yurttaşlık esası temel alınmıştır. Yeter ki yöneticiler ve ülkenin münevverleri bu bilinçte olsunlar. Necati Öner, İnsan hürriyeti adlı eserinde : “ İnsan, hür oluşunun değil, hür olmayışını bilincindedir. Başka bir ifadeyle; insan, hürriyetin verdiği rahatlığın değil, fakat hürriyetsizliğin verdiği rahatsızlığın farkındadır. Bu sebeple diyoruz ki, hürriyetin yokluğunun bilinci, hürriyetin mevcudiyetini ortaya koyar.” “Modern hürriyet, eskilerin görüp tatmadığı bir nimet ve modern rasyonalizmin bir şaheseridir.” diyen Ali Fuat Başgil; Modern manasıyla hürriyet, insanın sadece kula kulluk etmekten kurtulması değildir, aynı zamanda haksız kuvvetlere boyun eğmekten, resmiyete bürünmüş keyfi otoritelerin baskısından ve taassupların tahakkümünden kurtulması, bir cümle ile insanın kendi benliğinde insanlığını yaşamasıdır.”

HÜRRİYET İNSAN ONURUNU KORUYAN EN GÜZEL BARINAKTIR

Gelinen durum elbette kolay olmadığını belirten Saltuklu, “Hürriyet insana hazır olarak verilmemiştir, hürriyet bir imkândır, onun gerçekleştirilmesi insanın kedisine kalmıştır. Yani gerçekleştirme her ferdin kendi işidir. Hürriyet bir içgüdü değildir ki doğuştan verilmiş olsun, insanın kendisi onu elde etmeye çabalamalı ve elde edileni de korumalıdır. Ya insan zincirler içerisinde doğar, zincirleri kıra kıra hürriyetini elde eder, ya da hürriyet içinde doğar onu değersiz bularak hürriyetini kaybeder. İnsan hürriyet bakımından eğitilmelidir. Genç kuşaklar onur, saygınlık, erdem gibi yüksek değerlerle değil de şan, şöhret, mevki ve makam gibi geçici olan araç değerlerle yetinirlerse, eğitilirlerse ya da çevre bunu desteklerlerse, yüksek değerleri kazanma en aza iner, hürriyet de en aza ine. Yüksek değerleri duyamaz, yarar anlayışına takılıp kalır. Hürriyet insan onurunu koruyan en güzel barınaktır.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Katılımın oldukça yoğun olduğu konferans, Türk Ocakları Erzurum Şube Başkanı Avukat Nizam Işık’ın Saltuklu’ya teşekkür ederek katılım belgesi vermesi ile sona erdi.

 
Terörle mücadele sürdürülecek
 
‘Şehirden Sesler’de Erzurum gündemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizmde beyaz sayfa
M.COŞKUN-İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hasan Mazlumoğlu, Erzurum’un ...
Ege'de Cirit coşkusu
Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından düzenlenen Atlı ...
Yakutiye GM rekora gidiyor
M.COŞKUN-Yakutiye Gençlik Merkezi hizmete başladığı bir yıllık sürede ...
 
Erzurum müzecilikte ilk sırada
M.AKDAĞ-Erzurum’un müze sayısı Ülke toplamında yüzde 1,5, Doğu Anadolu ...
ERVAK’tan sağlığa sanatsal yaklaşım
Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Gençlik Komisyonu bünyesinde oluşturulan ...
Hâfız Faruk Kaleli’ye Vefa
Büyükşehir Belediyesi, ŞEHİRDER’le ortaklaşa düzenlediği programla, ölümünün ...
 
Erzurum için kültür istişaresi
Eğitim-Bir-Sen Erzurum şube başkanı Mustafa Karataş ile görüşen ŞEHİRDER ...
Kombina Atlı Cirit Kulübü şampiyonluk yolunda
Kağıthane Belediyesi’nin katkılarıyla Türkiye Geleneksel Spor dalları ...
Üstad Çalmaşır Erzurum’da bir ilki başlattı
Büyükşehir Belediyesi, görme engelliler için müzik kursu açtı. Erzurum ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva