Sağlıkta yeni bir dönem başlıyor
ARTIK, İLAÇ VE MALZEME HASTANEDEN
Resmi sağlık kurumlarında yatarak tedavi olan hastalara 1 Ocak'tan itibaren ilaç ve malzeme temin ettirilmeyecek. Bu hastaların ilaç ve malzemeleri hastaneler tarafından karşılanacak.
Resmi sağlık kurumlarınca çeşitli nedenlerle temin edilemeyen ilaçlar, hak sahiplerinin sağlık karnelerine, ''Eczanemizde yoktur, yatan hasta'' kaşesi basılıp başhekimlik onayı alındıktan sonra sözleşmeli eczanelerden temin edilebilecek.
REÇETELER 5 GÜNLÜK DOZU İÇERECEK
Bu şekilde düzenlenecek reçeteler 5 günlük maksimum tedavi dozunu geçemeyecek. İlacın hastane eczanesince temin edilememesi ve tedavinin devam ettiği durumlarda doz bitiminde yeniden reçete yazılması mümkün olabilecek. Ancak, sağlık kurumlarında uzun süre yatarak tedavi gören tüberküloz hastalarına, kullanım dozu belgelenmek kaydıyla bir aylık miktarda tüberküloz ilaçları yazılabilecek.
Yatarak tedavilerde kullanılan tıbbi malzemeler de 1 Ocak'tan itibaren hastane tarafından temin edilecek. Ancak, bunların da zorunluluk nedeniyle hastalara aldırılması halinde fatura tutarı hastaya ödenerek sağlık kurumundan mahsup edilecek.
TAHLİL VE TETKİK İÇİN SEVK YOK
1 Ocak itibariyle geçerli olacak bir başka uygulamaya göre, kurumla sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları, hastaları sadece tetkik ve/veya tahlil için başka bir sağlık kurum veya kuruluşuna sevk edemeyecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile halen tetkik/tahlil sözleşmeleri bulunan merkezlerin bu sözleşmeleri bu tarih itibariyle feshedilecek. Sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları, bünyelerinde yapılamayan tetkik ve tahlilleri hizmet alınması yoluyla başka sağlık kurum veya kuruluşlarından alabilecek.
DAHA ÖNCE ERTELENMİŞTİ
Haziran ayında çıkarılan Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nde resmi kurumlarda yatarak tedavi gören hastaların ilaç ve malzemelerinin hastaneler tarafından temin edileceği düzenlemesi getirilmiş, uygulamanın yürürlüğe girmesi için de 4 aylık geçiş süresi tanınmıştı.
Bunun üzerine bazı üniversite hastaneleri de uygulamaya ilişkin sorunlarını dile getirmişti. Sağlık Bakanlığı ise ''konunun hassasiyetle tekrar incelenmesi için'' Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK'ya başvurmuştu.
SGK tarafından söz konusu tebliğde değişiklik yapılarak, uygulamanın yürürlük tarihi 1 Ocak olarak düzenlenmişti.