Sağlık Bakanı Akdağ, anne ve çocuk ölümleri ile ilgili olarak, "Türkiye son 9 yıldaki sağlık programında, anne ve çocuk sağlığının korunması konusunda olağanüstü bir başarı gösterdi" dedi.
ANNE-ÇOCUK SAĞLIĞINDA BAŞARI
Afganistan, Yemen, Filistin, Sudan, Somali ve daha bir çok ülke ile birlikte çalıştıklarını kaydeden Akdağ, çocuk ölümlerinin azaltılmasında Birleşik Milletler'in (BM) de önemli katkıları olduğunu vurguladı. Bakan Akdağ, "Her ülke 2015 yılına kadar 5 yaş altı çocuk ölümlerinin engellenmesi için 3'te 2 oranında bir azalma hedefi koydu. Bebek ölümleri binde altmışsa bu oranı binde 28'e düşürmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
AKDAĞ’IN HEDEFİ
Türkiye'nin 2015 yılı 5 yaş altı çocuk ölümlerinin düşürülmesi konusundaki hedefinin binde 28 olan oranı binde 7'ye düşürülmesi olduğunu kaydeden Akdağ, 2003'ten bu yana 28,5 olan oranın 8 yılda 10,1'e indiğini anlattı. UNICEF ve BM'nin büyük katkılarını gördüklerini belirten Akdağ, UNICEF'in hedefindeki kitlenin çocuk ve anneler olduğuna dikkat çekti.
TEŞKİLAT YASASI
Akdağ, bir gazetecinin Teşkilat Yasası'ndaki düzenlemelerle ilgili olarak yöneltmiş olduğu soruya, "Teşkilat Yasası'yla ilgili elimizde bir taslak var. Yasa ile kanun hükmünde kararnamelerin asıl hükmünü biz veremeyiz. Bu hükümetin vereceği bir karar olacaktır. Klasik bir bakış açısıyla yürüyoruz. Süreklilik arz eden görev ve politikalar verimliliği artırır. Sözleşme süreleriyle sınırlı olmaması gerekir. Bu süre içinde performans değerlendirmesi yapılmalı. Bu henüz kesinleşmiş bir husus değil" cevabını verdi.
TÜRK İNSANINA HAKSIZLIK DEĞİL Mİ?
Akdağ, 'İthal doktor' konusunu ise şöyle anlattı: "Belki bu tasarıyla değil ama, tasarının içine de girebilir, mutlaka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan doktorların da Türkiye'de çalışmasının önü açılmalıdır. Neden Türk doktorları dünyanın dört bir yanında çalışabiliyor da dünyanın başarılı doktorları Türkiye'de çalışamıyor? Türk insanına haksızlık değil mi bu?"
VATANDAŞI MAĞDUR ETTİRMEYİZ
Başka bir gazetecinin tam gün yasası ile ilgili sorusuna ise Bakan Akdağ, şöyle karşılık verdi: "Tam gün yasası halkın yararına olan bir yasadır. Öğretim üyeleri vatandaşa özel muayeneyle baktığı zaman, vatandaştan para alarak bunu yaptığı zaman vatandaş mağdur olmuyor mu? Asıl vatandaş o zaman mağdur oluyor"