Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli, gelişen teknoloji ve Erzurum'daki gelişmeler sayesinde Kalp Merkezi'ne Batı illerinde ve bazı ülkelerden her yıl artarak hasta geldiğini belirtti.
Türkiye'nin sayılı hastanelerinden olan Atatürk Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Merkezi, teknoloji ile beraber uygulamaya başladığı birçok alanda dünyaya ismini duyurmuş durumda. Özellikle Kalp-damar tıkanıklığına karşı uygulamaları ve tedavi seçenekleriyle hastaların ilgisini çeken, Kalp Merkezi Erzurum'da Sağlık Turizminde önemli bir konuma sahip. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli, kalp-damar tedavileri hakkında da bilgi verdi.
Kalp-damar tıkanıklığına kimlerin dikkat etmesi ve bu tedavi yöntemlerinde de Kalp Merkezi'nin önemi hakkında bilgi veren Sevimli, "Kalp-damar tıkanıklığı her geçen gün büyük tehlike oluşturuyor. Kilolu insanlarda, yaşlı insanlarda, sigara kullanan bayanlarda daha da fazla ortaya çıkmaktadır. Tabi bu hastalıkla ilgili çeşitli tedavi yöntemlerimiz var. Bunu özellikle vurgulama istiyorum. Ama bu yöntemlerden önce risk faktörlerini azaltması gerekiyor. Şuanda bir çok ağır aşamadaki hastalıkları tedavi edebiliyoruz. Ancak tedaviler hastadan hastaya farklılık gösterebiliyor. İşte biz bu anlamda oldukça dikkatliyiz. Hastalarımızın çoğunlukla bizi tercih etmesi de bu anlamda etkilidir. Bazı tedavi yöntemleri bazı hastaları iyileştirmediği gibi ters tepki de verebiliyor. Biz bu konuda teknolojinin gelişmesiyle de ileri seviyede yapabiliyoruz. Bazı hastalar ilaç tedavisiyle iyileşir, bazı hasta da açık kalp ameliyatı ile tedavi edilebilir, bazı hastalar ise stent tedavisinde fayda görür. Kamuoyunda bir yanlış anlaşılma var; 'Benim kalp damarım anju ile açılması daha iyi ya da açık kalp ameliyatı bana daha iyi' diyebiliyorlar ki bu çok yanlış. Bu tedavi kişiden kişiye farklılık gösterebilir." dedi.
KOLAY TEDAVİ DEĞİL DOĞRU TEDAVİ HAYAT KURTARIR
hastaların genellikle kolay tedavi yöntemlerini tercih etmek istediklerini ancak bu yöntemin her zaman doğru olmadığına dikkat çeken Sevimli, "Hastalar genellikle kolay olan tedavi yöntemlerini isterler. Bu da genellikle ilaç tedavisine yönlendirir. Açık kalp ameliyatı hastaya her ne kadar zor gelse dahi hakikaten bazı hasta gruplarında çok faydalı. Bu yüzden hasta mutlaka doktor tarafından önerilen tedaviyi kabul etmeli. Ama bazen tepki gösterebiliyor ve tedaviyi zora sokabiliyorlar." diye konuştu.
SAĞLIK TURİZMİNİN 'KALP MERKEZİ'
Sadece Türkiye'den değil yurt dışında da Kalp Merkezi'nin tercih edildiğini söyleyen Sevimli, "Erzurum'un kalp alanında Türkiye'de önemli bir yeri var. Türkiye'deki en büyük kalp merkezlerinden birisiyiz. Yoğun bir kliniğiz. Türkiye'nin hemen hemen her ilinden hastalar tarafından tercih edilmekteyiz. Telefon ya da internet üzerinden araştırma yapan hastalar genellikle bizi tercih ediyor. Bilindiği Ülkemizin doğusu bize gelirdi, ancak özellikle son 5 yıldır her gecen gün artarak batı illerimizden de hastalarımız yoğun bir şekilde gelmektedir. İzmir, Bursa, İstanbul, Antalya, Adana, Manisa,Tokat gibi illerden hastalarımız geliyor. Hastalara sunduğumuz tedavi seçenekleri hastalar açısından tercih meselesi oluyor. Yurt dışından da, tabi şehrimizin konumu itibariyle özellikle Azerbaycan, Nahcivan, İran, Afganistan'dan da hastalarımız var. Yani Atatürk Üniversitesi Kalp Merkezi bir marka olma yolunda hızla ilerliyor." şeklinde konuştu.