SUDENAZ’IN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ HAZIRLANAN RAPOR BASIN TOPLANTISIYLA AÇIKLANDI.
SUDENAZ KUDUZDAN DEĞİL, BEYİN İLTİHABINDAN ÖLMÜŞ
Erzurum İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet Akif Eryiğit, bir köpeğin saldırısının ardından tedavi gördüğü hastanede ölen 3 yaşındaki Sudenaz Tanhaş'ın ölüm nedeninin ensefalit (beyin iltihabı) olarak belirlendiğini söyledi.
Geçtiğimiz hafta tedavi gördüğü Yakutiye Araştırma Hastanesi Çocuk İntaniye Servisi'nde hayatını kaybeden 3 yaşındaki Sudenaz Tanhaş'ın iddia edildiği gibi kuduz mikrobundan ölmediği belirtildi. Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü'nde 8 uzman doktorun katılımıyla gerçekleştirilen açıklamada, Sudenaz'ın bilirkişi raporuna göre "Ensafalit" yani beyin iltihabı nedeniyle öldüğü kaydedildi.
7 UZMAN OLAYI İNCELEDİ
Mehmet Akif Eryiğit, Sağlık İl Müdürlüğünde, Erzurum'un Uzunyayla köyünde kuduz olduğu belirlenen bir köpeğin saldırısının ardından tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Sudenaz Tanhaş'ın ölüm nedeniyle ilgili basın toplantısı düzenledi.
Numune Hastanesi Başhekimi Özgür Dağ, Doç. Dr. Hüseyin Tan, Doç. Dr. Mustafa Büyükavcı, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Hakkı Çankaya, Uzman Dr. Göknur Yapar, Tarım İl Müdürlüğünden Sıddık Özal ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Akın Aktaş'ın da katıldığı toplantıda konuşan Eryiğit, adli tıp uzmanları tarafından hazırlanan raporda çocuğun ölüm nedeninin ''ensefalit'' olduğunun belirlendiğini ve toplantıya katılan heyetin de aynı düşüncede olduğunu ifade etti.
ENSAFALİT NEDENLERİ
Ensefalit oluşumuna birçok etkenin neden olabileceğini dile getiren Eryiğit, ''Ensefalitin oluşum nedenlerinden sadece yüzde 10'u tespit edilmektedir'' dedi. Tanhaş'ın ölümünün ardından Cumhuriyet Savcılığı tarafından adli tıp uzmanlarıyla birlikte rapor hazırlandığını dile getiren Eryiğit, şunları kaydetti: ''Hazırlanan beyanda çocuğun ölüm nedeni kuduz değil, ensefalit olduğu belirtilmiştir. Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsünden gelen sonuçlarda da kuduz etkenine rastlanmamıştır. Ayrıca hastaya tıbben yapılması gereken her şey yapılmıştır. Hastaya kuduz hastalığından korunmak üzere aşı ve serum yapılmış, oluşabilecek diğer bakteri enfeksiyonları açısından da Numune Hastanesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde antibiyotik tedavisi uygulanmıştır. Bazen tıbbi açıdan her türlü önlem alınsa da bu tür istenmeyen üzücü durumlar ortaya çıkabilmektedir.''
İHMAL YOK
Eryiğit, Erzurum Valiliği tarafından konuyla ilgili bir dosyanın Sağlık Bakanlığına gönderildiğini belirterek, ''Olay ayrıntılı olarak incelenecek ve konuyla ilgili kusur ve ihmali bulunduğu kanaati oluşursa ilgili şahıslar için gerekli yasal işlemler başlatılacaktır'' dedi.
Bir gazetecinin, ''Tanhaş'ın taburcu edilmeyip hastanede tedavi altına alınması durumunda yaşayıp yaşamayacağını'' sorması üzerine Eryiğit, şöyle konuştu: ''Saldırıya uğrayan hasta 22 Ekimde saat 15.00'de Numune Hastanesi Acil Servisine müracaat etmiştir. Hastaya pansumanın ardından kuduz aşısının ilk dozu yapılmış ve kuduz serumu verilmiştir. Plastik cerrahisinde de yüzündeki yaralara karşı antibiyotik tedavisi yapılmıştır. Geri kalan aşı dozları da sonraki tarihlerde verilmiştir. Çocuk 12 Kasımda yüksek ateş şikayeti ile Numune Hastanesine yeniden başvurmuştur. Hasta, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilmiştir. Çocuk burada İntaniye Servisine yatırılmış ve antibiyotik tedavisi uygulanmıştır. Erzurum'da her ay 70 hasta, köpek ısırması şikayetiyle Numune Hastanesine başvuruyor. Birçoğu kuduz taşıyan köpeklerden olmadığı için başvuranların tamamını hastaneye yatırmak mümkün değil. Ayrıca kuduz hastalığının kuluçka süresi 10 günden 19 yıla kadar uzayabilen bir süredir.''
UZMAN GÖRÜŞÜ
Uzman Dr. Uzman Dr. Göknur Yapar ise hastaya yapılacak tüm müdahalelerin en doğru şekilde yapıldığını vurgulayarak, ''Tıbbi açıdan hiçbir eksik yaşanmamıştır. Çocuk hastanede kontrol altına alınsa da söz konusu hastalık gelişebilirdi'' dedi.
Uzunyayla köyünde, 22 Ekimde evlerinin önünde oyun oynarken kuduz olduğu belirlenen bir köpeğin saldırısında yaralanan Sudenaz Tanhaş, 1 Aralıkta tedavi gördüğü hastanede yaşamını kaybetmişti.
İŞTE RAPOR
Sudenaz’ın ölüm sebebi hakkında yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanan raporda, şu bilgiler verildi:
"Sudenaz Tanhaş, 22 Ekim 2007 tarihinde Uzunyayla köyünde sokakta oynarken bir köpek tarafından saldırıya uğramış, yüz bölgesinde köpek ısırmasına bağlı kesik ve yırtıklar oluşmuştur. Hasta aynı gün saat 15.00'de Erzurum Numune Hastanesi Acil Servisi'ne müracaat etmiştir. Hastaya nöbetçi intaniye uzmanı tarafından yara bakımı ve kuduz aşısının ilk dozu ve yara bölgesi içiyle kalçaya kuduz serumu yapılmıştır. Hasta buradan plastik cerrahi servisine gönderilmiş, burada yüzündeki yaralara anestezi altında
yara onarımı yapılmış ve yarada oluşabilecek bakteri enfeksiyonlarına karşı antibiyotik tedavisine başlanmış ve hasta 24 Ekim 2007 tarihinde taburcu edilmiştir. Bu arada Numune Hastanesi İntaniye Polikliniği'nde, kalan 4 doz aşısı uygulanmaya devam edilmiştir. Ayrıca baba Osman Tanhaş, köpek öldükten sonra kendisinin de ısırıldığını ifade edince 25 Ekim 2007 tarihinden itibaren 5 dozluk aşı şeması uygulanmaya başlanmış ve 22 Kasım 2007 tarihinde aşıları tamamlanmıştır. Çocuk daha sonra 12 Kasım 2007 tarihinde Erzurum Numune Hastanesi Çocuk Polikliniği'ne yüksek ateş şikayetiyle başvurmuş, burada çocuk hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilerek Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmiştir. Uykuya meyil, havale geçirme, nefes almada zorluk gibi şikayetleri olan çocuk ensefalit, ensefalomiyelit, menenjit ve bronkopnömoni ön tanılarıyla çocuk intaniye servisine yatırılmış, takip ve tedavisine başlanmıştır. Hastaya burada da antibiyotik tedavisi uygulanmıştır. Hastadan hastanede yattığı sırada rutin tahliller dışında corneal smear froti, ense biopsisi, bos, tükrük ve kan örnekleri alınarak kuduz etkenini araştırmak üzere bu konuda yetkili olan Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderilmiş ve buradan gelen sonuçlara göre kuduz etkenine rastlanmamıştır. Hasta takip ve tedavisinin devam ettiği Yakutiye Araştırma Hastanesi Çocuk İntaniye Servisi'nde 1 Aralık 2007 günü saat 17.45'te vefat etmiştir. Çocuğun vefatını takiben cumhuriyet savcılığı tarafından adli tıp uzmanıyla birlikte hazırlanan bilirkişi beyanında çocuğun kesin ölüm nedeninin 'ensefalit' olduğu kanaati ifade edilmiştir. Burada bulunan heyetin de kanaati bu yöndedir. Ayrıca şu ana kadarki ifadelerden de anlaşılacağı üzere bu hastayla ilgili tıbben yapılması gereken şeyler yapılmıştır. Hastaya kuduz hastalığından korunmak üzere aşı ve serum yapılmıştır. Oluşabilecek diğer bakteri enfeksiyonları açısından da her iki hastanede antibiyotik tedavisi uygulanmıştır. Bazen tıbbi açıdan her türlü önlem alınsa da bu tür istenmeyen, üzücü durumlar ortaya çıkabilmektedir. Valiliğimiz de bugün itibariyle konuyla ilgili bir dosyayı Sağlık Bakanlığı'na göndermiştir. Burada olay ayrıntılı bir şekilde incelenecek ve orada konuyla ilgili bir kusur ve ihmal bulunduğu kanaati hasıl olursa ilgili şahıslar hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Bizim kanaatimizce yapılan tıbbi işlemler açısından herhangi bir ihmal söz konusu değildir."