Erzurum'da SODES projeleri kapsamında yapılan faaliyetler göz dolduruyor. Kalkınma Bakanlığı tarafından il genelinde yürütülmesi uygun görülen projelerden yaklaşık 5,5 milyon TL.lik 20 asil ve 4 yedek projelerin tamamının 8 Eylül 2015 yılında Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak'ında katılımıyla gerçekleştirilen sözleşme töreni sonrası uygulamalarına ve faaliyetlerine başlandı.
Vali Dr. Ahmet Altıparmak'ın talimatları ile hemen hemen ilimizin tüm ilçelerine yaygınlaştırılan ve faaliyetleri bu doğrultuda yürütülen projelerden; "Usta Eller Çalışsın Erzurum’u Tanıtsın” projesi ile ev hanımlarına yönelik Yakutiye ilçesinde atölye oluşturulurken ilde ilk kez açılan Vitraycılık kursu başlatıldı. Yakutiye ilçesinde oluşturulan ayrı bir atölye ile Çinicilik, Aziziye ilçesinde oluşturulan atölye ile de Maraş İşi(Kadama) alanlarında Erzurum’un tanıtımına yönelik hediyelik eşya üretimine yönelik atölyeler, yine ilin dezavantajlı mahallelerinden Mahallebaşı semtinde “Mahallebaşında Atölyemiz Var” projesi ile ev hanımlarının istihdamına yönelik nakış atölyesi oluşturuldu.
SODES desteği ile Aziziye ilçesinde “Aziziyenin Gençleri” projesi ile ilçe gençlerine gençlik merkezi, ilin sanayi semtinde kız gençlik merkezi, Gölbaşı semtinde gençlik gelişim merkezi, yine aynı şekilde Pasinler ilçesinde gençlik merkezi oluşturularak faaliyetlere başlandı.
Kalkınma Bakanlığı tarafından Erzurum'da uygulanması uygun görülen “Yaşamıma Dokunun” projesi ile yine ilde ilk defa hastanede oluşturulan eğitim ve faaliyet merkezleri ile hastalığı nedeniyle sürekli tedavi görmekte olan çocuklara yönelik sosyal destek ve aktivite alanları oluşturuldu.
Çat ilçesinde hiç ilçe dışına çıkmamış, sinemaya gitmemiş çocuklar ilçede yürütülen proje ile bu hayalleri gerçekleştirilirken yine aynı ilçede uzmanlar tarafından ebeveynlere yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri projesi başlatıldı.
İl merkezinde yürütülen proje ile gençlere ve çocuklara; tarihimizi ve kültürümüzü daha iyi tanıtmak ve bilgilendirmek amacıyla yürütülen “Tarihsizlik , Talihsizliktir “ projesi ile Erzurum’a ait tarihi mekanların; oluşturulan salonlarda seminerler, konferanslar, tarihi filmler-belgesellerle birlikte gezi programları düzenlenerek tarihi bilgilendirme bilinçlendirme faaliyetleri yürütülüyor.
Aynı şekilde 2015 yılı SODES projelerine esas olmak üzere Pasinler ilçesinde “Kadınım Bende Varım, Çalışır Kazanırım” projesi ve Horasan ilçesinde yürütülen “ Kadınım Daha Aydınlık Yarınım” projesi ile ev hanımlarının istihdamına yönelik nakış, giyim atölyeleri oluşturularak kurslara başlandı.
Şenkaya ilçesinde bir ilk olan sinema, konferans ve fitness salonları oluşturularak halkın ve çocukların hizmetine sunuldu. Dezavantajlı ilçelerden Karaçoban, Karayazı ve Tekman ilçelerinde yürütülen projeler ile uzman eğitmenler eşliğinde çocuklara yönelik sosyal, sportif ve kültürel aktiviteler, tiyatro gösterileri, spor turnuvaları ve halk oyunları çalışmaları başlatılarak yine Karayazı'da yürütülen bir diğer proje ile ev hanımlarına yönelik bilgilendirme, bilinçlendirme faaliyetlerine yönelik çalışmalar yapıldı.
İl genelinde dezavantajlı kesimlerinden engellilere yönelik çinicilik, bilgisayar kurslarına yönelik laboratuvarlar ile spor salonları oluşturulurken bu doğrultuda eğitimler, kurslar ve turnuvalar düzenlenmesi planlanıyor.
Sporun sevdirilmesi ve sporcu yetiştirilmesi amacıyla il genelinde tüm ilçeleri kapsayacak şekilde yürütülen proje ile İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından tüm ilçelerde futbol, basketbol, hentbol, güreş, halter, judo vb. spor dallarında tüm malzemeleri SODES desteği ile karşılanarak turnuvalar düzenlenirken yine SODES desteği ile il merkezinde oluşturulan fitness, halter vb. salonlarda bu kurs programları hazırlanarak çocukların ve gençlerin faydalanması sağlanıyor.
Projelerin tamamının Bakanlık tarafından belirlenmiş olduğu usul ve esaslar doğrultusunda yürütüldüğü genelde proje süreleri 12 ay ve bütçelerinin 100 bin ile 500 bin TL arasında olduğu belirtildi.