AK Parti hükümeti tarafından istihdamın artırılması işsizliğin önlenmesi amacıyla sürdürülen politikalar meyvesini vermeye başladı. Türkiye İş Kurumu aracılığı ve öncülüğü ile sürdürülen projeler sonucunda Erzurum'da da işsizlik rakamları iniş seviyesinde. İşbaşı eğitim programı teşvikleri ile sürdürülen projeler ile yüzlerce işsize iş kapısı aralandı. Erzurum Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Orhan Akgüloğlu, işbaşı eğitim programlarının önemine değindi.
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
İşsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen aktif iş gücü piyasası programlarından birisi olan işbaşı eğitim programının, İŞ Kurumu’na kayıtlı işsizlerin yine kuruma kayıtlı iş yerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan bir işi işbaşında öğrenme programı olduğunu hatırlatan Akgüloğlu, işverenlerin bu projelerden faydalanmasının önemine değindi.
PROGRAMIN AMACI
Akgüloğlu, programın temel amacının mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin artırılması olduğunu söyledi. Bir diğer amacının ise nitelikli iş gücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri iş yerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkânı sunmak olduğunu yineleyen Erzurum SMMMO Başkanı Akgüloğlu, sigortalı yönünden şartları sıraladı.
SİGORTALI YÖNÜNDEN ŞARTLAR
Akgüloğlu, "Sigortalı yönünden şartlar a) 31 Aralık 2016 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programını tamamlamış olması ve işbaşı eğitim programının bitimini müteakip en geç üç ay içinde işe alınması, b) 23 Nisan 2015 tarihi ve sonrasında işe alınmış olması, c) 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olması, d) Tamamladığı işbaşı eğitim programına ilişkin meslek alanında işe alınması. İş yeri yönünden şartlar e) Özel sektör işverenine ait olması, f) Sigortalının işe alındığı takvim yılından bir önceki takvim yılında iş yerinden Kurum’a bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması, g) Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde Kurum’a verilmesi, h) Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi, ı) Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması. i) Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması, şartlarının birlikte gerçekleşmiş olması gerekmektedir" diye konuştu.