SİFTAHSIZ DÖNEM BAŞLADI
Atatürk Üniversitesi’ne bağlı Fakülte ve yüksekokullarda tatil döneminin başlamasıyla birlikte, ticaret sektöründeki durgunluk ciddi boyuta ulaştı. Çok sayıda esnaf yeni öğretim dönemi başlayıncaya kadar işyerlerinde tadilat yapmayı yeğlerken, önemli orandaki esnaf da işyeri giderlerini karşılayamamanın sıkıntısını yaşıyor.
ÖĞRENCİ GİTTİ, İŞLER DURDU
Erzurum’da ticaret sektörünün öğrenci ve kamuya endeksli olması, yaz aylarında ciddi sorunlar yaşanmasına yol açıyor. Her yıl üniversitenin tatile girmesi ve kamuda izinlerin başlaması döneminde giyim ve gıda alanlarında faaliyet veren esnaf, siftahsız dükkan kapıyor.
Kent ekonomisinin açmazı, kamudan beslenme eğiliminden sıyrılamaması olarak gösteriliyor.
DOSİAD’DAN DURUM DEĞERLENDİRMESİ
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanvekili Yusuf Kocabeyoğlu, yaz aylarında baş gösteren ticari durgunluğun kent ekonomisini çıkmaza sürüklediğini, bunun aşılması için öncelikli sektörlere yoğunlaşan bir ticari anlayışa geçilmesinin zorunlu olduğunu açıkladı.
ESNAFA ALTERNATİF YOL HARİTASI ÇİZİLMELİ
Erzurum’da tarım ve turizmin öncelikli sektörler halinde bulunduğunu, özellikle turizmin ticarete yansıyan katma değerler ürettiğini vurgulayan Kocabeyoğlu, Yayla turizmi konseptinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Kocabeyoğlu, Erzurum ekonomisinin en canlı aktörlerinin esnaf kesimi olduğunu kaydederek, “esnafa alternatif ticaret yolları açılmalıdır. Yani yeni bir yol haritası oluşturulmalıdır. Bu gerekliliğin ertelenmesi, kent ekonomisini çıkmaza sürükler” dedi.
TURİZMDE YAYLA TURİZMİ KONSEPTİ
Antalya ve Erzurum arasında ciddi benzerlikler olduğunu, Antalya’nın ticarette vizyonunu turizmin belirler hale geldiğini ve ekonomisinin bu yolla gelişmişlik trendine sokulduğunu bildiren Kocabeyoğlu Erzurum’da da yaz turizmi öğelerinin ön plana çıkarılması ve yayla turizminin başlatılmasından başka çıkar yol gözükmediğini dile getirdi.