IŞIK ÇAPANOĞLU
KARS (İHA) - Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) faaliyet yürüttüğü dört ilin tarihi ve kültürel değerlerinin rotalarını belirleyen Yürüyüş Rotaları Uzmanı Ersin Demirel, bu dört ildeki tarihi ve turistik değerlerin harekete geçirilmesi gerektiğini belirti.
Dört ilin tarihi, turistik ve doğal güzelliklerinin rotalarını belirleyen SERKA, Sarıkamış’taki Yürüyüş Parkurlarının ardından bu kez Kars ve Ardahan’ın rotalarını tespit etti.
Bölge illerinin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin rotalarını çıkaran Yürüyüş Rotaları Uzmanı ve Turizm Rehberi Ersin Demirel, bölge illerindeki çalışmaların ekoturizmle ilgili olduğunu söyledi.
Demirel; “Ekoturizmin şu anda dünyada yükselen değer olduğunu hepimiz biliyoruz. Turizm değişik alanlara doğru kayıyor. Çünkü insanlar farklı alanlar arıyorlar. Ekoturizmin amacı, çalışma yapılan alanlarda bölgede bulunan tarihi ve doğal değerlerin farkındalığını yaratmak ve korumak, o bölgede yaşayan insanlara da ekonomik katkı sağlamaktır” dedi.,
“HER BÖLGENİN FARKLI BİR ÜSTÜNLÜĞÜ VAR”
Çorum’da hayata geçirdiği Hitit Yolu Projesi’nin ödül aldığını ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından diğer çalışmalar için pilot proje olarak seçildiğini ifade eden Demirel, “Bu çalışma kapsamında çıkarılacak olan bütün kitap, broşür ve materyaller UNESCO etiketi taşıyacak. Bu çok önemlidir. Biz bu projeleri yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’daki tarihi ve doğal değerlerin diğer bölgelerden geri değil. Her bölgenin kendi değerlerini, kültürünü ve tarihini harekete geçirmek gerekiyor. Her bölgenin farklı bir üstünlüğü var. O üstünlüğü ve farklı yanını ortaya çıkarmak bizim açımızdan çok önemlidir. Bulunduğum zaman zarfında bu bölgedeki tarihi ve doğal değerlerin diğer bölgelerden çok geride kalmadığını gördüm. Bu bölgede geri kalan iki şey var: Turizm anlamında bu değerler ortaya çıkarılıp pazarlanmadığı için bölgedeki insanların bu değerlerin farkında olmaması. Kars’a baktığınız zaman müthiş değerler mevcut. Fakat bugüne kadar bunlar hiçbir şekilde pazarlanmamıştır. Nasıl olsa bu bölge gelişmemiş, gelişmeden payını alamaz gibi boş bir düşünce söz konusu. Oysa bu değerleri ortaya çıkardığınız zaman Kars’ın bir turizm markası olmaması için hiçbir neden yoktur” şeklinde konuştu.
“KARS’TA YAŞAYANLARIN BÜYÜK BİR KISMI ANİ’Yİ GÖRMEMİŞTİR”
Bölge illerinin değerler açısından son derece zengin olduğunu ifade eden Demirel, şöyle devam etti: “Sadece bireysel değil bölgesel kalkınma da söz konusu. Değerleri ortaya çıkarıp hem ulusal hem de uluslararası ölçekte pazarlamak ve bu bölgelerdeki insanları turizme katmak önemlidir. Sözgelimi Kars’ta yaşayanların bile büyük bir kısmı Ani Antik Kenti’ni görmemiştir. Türkiye’nin en önemli Antik Kenti Efes diye geçiyor. Oysa ben Ani Antik Kenti’nin Efes’le yarışacağını düşünüyorum. Bunu ortaya koymak, pazarlamak gerekiyor. Örneğin tabelalar dikilebilir. Bir insan Erzurum’dan Kars’a yöneldiğinde ‘Ani Ören Yeri’ni görmeden dönmeyin’ ya da ‘Ani Ören Yeri’ne şu kadar kilometre kaldı’ gibi birtakım levha vb. çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu değerleri ortaya çıkarıp pazarlamak ve bu konuda farkındalığı arttırmak açısından bazı projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Farkındalığı arttırıldıktan sonra ulusal ve uluslararası ölçekte bunun sürdürülebilirliğini sağlamak en önemli etmenlerden biridir. Yereldeki insanların da bu konuda bir şeyler yapması gerekiyor. Çevre duyarlılığı ve kültürel mirasın korunması açısından yerel bilincin arttırılması sürdürülebilirlik açısından çok önemlidir.”
Kars ve Ardahan’daki rota çalışmalarını tamamladıklarını ve rota kitaplarının da Ağustos ayında yayınlanacağını belirten Demirel, Iğdır ve Ağrı’daki rota çalışmalarını da yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını kaydetti.