ŞEKER PİLİÇ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI EMRE BOR:
"MARKALI ÜRÜNLER GÜVENİLİR"
Şeker Piliç Genel Müdür Yardımcısı Emre Bor, biyogüvenlik ve dezenfeksiyon tedbirleri ve her gün tekrarlanan testler sonucu kuş gribinin, entegre tesislerde üretilen markalı ürünlerde görülmesinin mümkün olmadığını söyledi. Kuşların göç yolu üzerinde bulunan Türkiye'de salma kanatlı yetiştiriciliğin yaygın olarak yapıldığına dikkat çeken Emre Bor, "Özellikle salma köy kanatlıları, göç dönemlerinde virüs taşıyan göçmen kuşlar nedeniyle büyük risk altında bulunmaktadır. Bu nedenlerle kuş gribi, Türkiye'nin gündeminde her zaman var olacak ve acı kayıplara yol açacak bir tehlike olarak kalacaktır. Salma kanatlı yetiştiricilerin, bölgelerindeki yetkili kurumlar tarafından yasalarla sıkı denetim ve kontrol altına alınmaları gerekmektedir" dedi.
ENTEGRE TESİSLERDE RİSK FAKTÖRÜ YOK DENECEK KADAR AZDIR
Şeker Piliç Genel Müdür Yardımcısı Emre Bor yaptığı açıklamada, kuş gribiyle ilgili güvenlik önlemleri ve uyarılarda bulundu. Bor, "Şeker Piliç gibi kapalı alanlarda, biyogüvenlik ve dezenfeksiyon tedbirlerinin azami oranda uygulandığı entegre tesislerde kuş gribi gibi vakalara rastlanması çok zordur. Şeker Piliç, yem fabrikası, etlik damızlık çiftlikleri, yumurta damızlık çiftlikleri, kuluçka tesisleri, kesim tesisleri ve ileri işleme tesisinde uluslararası standartlarda tamamen kapalı alanlarda üretim yapmaktadır" dedi.
BİYOGÜVENLİK VE DEZENFEKSİYON TEDBİRLERİ
Kuş gribinin söz konusu tesislerde üretilen ürünlerde görülemeyeceğini kaydeden Bor, "Biyogüvenlik ve dezenfeksiyon tedbirleri ve her gün tekrarlanan testler sonucu kuş gribinin, entegre tesislerde üretilen markalı ürünlerde görülmesi bugün mümkün değildir. Ancak virüs taşıyan göçmen kuşlar, hasta olmamalarına rağmen, diğer kanatlılara kuş gribini yayabilmektedirler. Türkiye kuşların göç yolu üzerinde yer almaktadır. Özellikle salma köy kanatlıları, göç dönemlerinde virüs taşıyan göçmen kuşlar nedeniyle büyük risk altında bulunmaktadır. Salma kanatlı yetiştiricilik Türkiye'de yaygın olarak yapılmaktadır. Bu nedenlerle kuş gribi, Türkiye'nin gündeminde her zaman var olacak ve acı kayıplara neden olacak bir tehlike olarak kalacaktır. Salma kanatlı yetiştiricilerin, bölgelerindeki yetkili kurumlar tarafından yasalarla sıkı denetim ve kontrol altına alınmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
TÜKETİCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?
Kuş gribine karşı üretim tesislerinde alınan tedbirlere de değinen Şeker Piliç Genel Müdür Yardımcısı Bor, "Kuş gribi bu kez Van'da hepimizi üzen sonuçlara neden oldu. Şeker Piliç olarak, Manyas'ta yaşanan ilk olaydan sonra şu tedbirleri aldık ve ara vermeden devam ettik: Tüm Şeker Piliç çalışanları düzenlenen eğitim seminerleriyle 'Kuş Gribi' hakkında bilgilendirildi. Dezenfeksiyon tüm Şeker Piliç tesislerinde maksimum seviyeye çıkarıldı. Kuş gribinin görülmesiyle birlikte Şeker Piliç çiftliklerindeki kümeslere dışarıdan herhangi bir kanatlı hayvanın girmesi önlendi. Damızlık ve ticari hayvanlardan sürekli kan örnekleri alınarak testler yapıldı ve halen de yapılıyor. Şeker Piliç tesislerine dışarıdan misafir kabul edilmiyor. Şeker Piliç çiftliklerinde çalışanların da dezenfeksiyonu maksimum seviyede sağlanıyor" dedi.
TÜKETİCİ DİKKATLİ OLMALI
Emre Bor, tüketicilerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda ise, "Eti lezzetli, tanıdığım üretiyor diyerek, komşularından herhangi bir teste tabi olmamış canlı veya yerinde kestirilen tavuk, hindi ve yumurtalarını almamalılar. Hasta hayvanı kesip, 'kaynatınca zararı yok olur' düşüncesiyle tüketmemeliler. Çocuklarının oyun amaçlı da olsa kümes hayvanlarıyla temasını kesmeliler. Beyaz et tüketmek isteyenler, soğuk zincir sistemine sahip satış noktalarında, markalı ürünleri tercih etmeliler" uyarılarında bulundu.
Kümesi olan veya açık ortamda tavuk, kaz, ördek ve hindi yetiştirenlerin yapmaları gerekenlere de değinen Bor, " Erzurum, Van ve Ağrı gibi, risk altında olduğu Kriz merkezince ilan edilen bölgelerde bahçelerinde kümes hayvanı besleyen aileler, derhal bölgelerindeki sağlık ve tarım bakanlığının ilgili birimlerine başvurmalı. Çocuklarının ve kendilerinin kümesle temasını derhal kesmeliler. Bölgelerindeki devletin ilgili birimlerinden tedbirler hakkında detaylı bilgi edinmeliler. Kümeste hasta hayvanı var ise karantina talep etmeliler" dedi.