EMRAH AKKAYA
ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri sağlıklı yaşam ve meme kanserine dikkat çekmek için Havuzbaşı’ndan Yakutiye kent meydanına kadar yürüdü. Öğrenciler yürüyüş esnasında “Duyarsız Kalma Bedenine Sahip Çık” diye slogan attı. Öğrencilere hocaları da destek verdi.
ELANUR YILMAZ’UN SUNUMU
Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Elanur Yılmaz Karabulutlu meme kanserinin sık olarak kadınlarda görüldüğünü belirterek erkeklerinde meme kanseri olabildiğini ve meme kanserinin erkelerde daha etkili olduğunu söyledi. Ayrıca Karabulutlu Ekim ayının tüm Dünya’da ve ülkemizde “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Oluşturma Ayı” olarak belirlendiğini ifade etti. Öğrencilerin yürüyüşüne Erzurumlu vatandaşlar da destek verdi.
Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Elanur Yılmaz Karabulutlu açıklamasında, “Meme kanseri tüm insanlarda akciğer kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülmektedir.Gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen kadın kanseridir. Kadınlarda kanserden ölüm nedenlerinin de başında gelmektedir. Dünya’da 12 milyon’dan fazla kanser görülmektedir. Kanser ölümlerinin sayısı ise her yıl 7 milyonu aşıyor. Eğer önlem alınmazsa dünya genelinde 2030 yılında her yıl kanserden ölen sayısının 13 milyona ve her yıl görülen yeni kanser sayısının 21 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Kanserde en hızlı artış ise ülkemizin de içinde bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde olacaktır. Tüm dünyada yaklaşık olarak 1 milyon 500 bin kadın meme kanseri ile mücadele ediyor. Meme kanserinden ölüm oranı gelişmiş olan ülkelerde yüzde 30, ülkemizin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde ise yüzde 43’dür. Bu nedenle kanser konusunda toplumu bilinçlendirmek çok önemlidir. Meme kanseri tarama testi olan ve erken tanısı yapıla bilen bir hastalıktır. Meme kanseri ile mücadelede en önemli nokta erken tanıdır. Erken tanı ile bu hastalık çok erken evrelerde yakalanabilmekte ve tedavi edilebilmektedir. Meme kanserinin erken tanısı için, kadınların meme kanserinin farkında olması, kendi kendini meme muayenesi, klinik muayene ve tarama mamografisi gereklidir. Taramalarla erken teşhis sağlanarak bireylerin yaşam süresi uzatılabilir ve yaşam kaliteleri artırılabilir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından erken teşhis ve tedavi ile kansere bağlı ölümlerini azaltmak amacıyla 'Ulusal Tarama Programı' belirlendi. Ulusal Kanser tarama standartlarına göre her kadının 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapması, yılda bir doktor muayenesine gitmesi ve 50 yaşından itibaren 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerekmektedir” dedi.