Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Yaylalı’nın atanması sonrasında, üniversitenin yer sorunu yeniden gündeme geldi. Erzurum’u yüksek öğretimde cazibe merkezi yapacak olan ETÜ’nün kuruluş yeri tespitinde yaşanan belirsizlik, üniversitenin öğretime ancak 2012 sonrasında başlayacağı endişesini yaşatıyor.
NEYİ BEKLİYORUZ?
Rektörü atanan ETÜ için kuruluş yeri hala belirlenemedi. İkinci üniversiteye kavuşacak olan Erzurumlunun sevinci, yer belirleme sorunu sebebiyle yarım kaldı. Temmuz ayında Pasinler, Mahallebaşı, Atatürk Üniversitesi arazisi, Soğuk Çermik Köyü civarı, Nenehatun Köyü civarı ve Müdürge Köyü kuruluş yeri alternatifleri olarak kamuoyuna sunulmuştu.
MAHALLEBAŞI ÜMİTLİ
İkinci Üniversitenin kuruluş yeri olarak gündeme gelen, esnaf ve ahalisinde büyük bir beklentinin meydana geldiği Mahallebaşı’nda ETÜ rektörünün atanması yeni bir heyecan dalgası oluşturdu. Semt esnafı, ETÜ’nün Mahallebaşında kurulması yönündeki taleplerini yineleyerek, Rektör Yaylalı’dan destek beklediklerini bildirdiler.
//YAYLALI’DAN İLK AÇIKLAMA
Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Muammer Yaylalı ilk açıklamasını yaptı. Yaylalı tebrik için çiçek gönderilmemesini istedi. Prof Yaylalı, “Benim için insanların o güzel yüzleri yeter” dedi.
//ETÜ EN KISA ZAMANDA AÇILACAK
Ağır bir sorumluluk yüklendiklerini, çalışmalara hemen başlayacağını ifade eden Prof. Dr. Muammer Yaylalı, şunları söyledi: “Erzurum´a ve Erzurum insanına hizmet etmek bizim her zaman şiarımız olmuştur. Hangi mevki ve makamda olursak olalım bizim için hizmet önemlidir. Erzurum 2. üniversiteye kavuşmakla Eğitim merkezi olma özelliğini kazanmıştır. 2. Üniversite Atatürk Üniversitesi gibi şehrin gelişmesinde, sosyal ve kültürüne ve ekonomisine hiç şüphesiz katkı yapacaktır. Eğitime yapılan yatırım direk insana yapılan yatırımdır. Çalışmalarımız en kısa sürede tamamlayıp üniversiteyi eğitim ve öğretime açmak için gayretimiz devam edecektir. Bizim çalışma sistemimizde ben yok biz varız. Ekip ruhu ve istişare yolumuzu aydınlatan ışık olacaktır. Bu vesile ile bizi bu göreve layık görenlere şükranlarımı sunuyorum Erzurumlulara hizmet etmenin mutluluğunu da yaşıyorum.”
//YAYLALI’NIN BİLİMSEL ÇALIŞMALARI
Atatürk Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Yaylalı, yeni kurulan Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörlüğü görevine resmen atandı.
1953 yılında Erzurum’da doğan Rektör Yaylalı, bilimsel çalışmalarını İktisat Teorisi alanında yaptı. İyi düzeyde İngilizce de bilen Yaylalı, lisans eğitimini 1978 yılında ODTÜ İdari Bilimler İşletme Bölümü’nde tamamladı. 1984 yılında Atatürk Üniversitesi İİBF İktisat Bölüm’ünde doktorasını, 1988 yılında Doçentliğini tamlamayan Yaylalı, 1994 yılında profesörlüğe yükseldi.
BASILMIŞ KİTAPLARI
Çok sayıda bilimsel makalenin de sahibi olan Yaylalı’nın bireysel ve bir ekiple birlikte yayınladığız kitapları ise şöyle: Yaylalı. Muammer (2004); Mikroiktisat, Beta Yayınları, 3. Baskı, Yayın No: 1439. İstanbul. Yaylalı, Muammer (2003), Mikroiktisat Problemleri, Örnek Olaylar ve Uygulamalar (Edwin MansfieldTen Çeviri), Atatürk Üniversitesi İİBF Yayın No: 178. Erzurum. Yaylalı, Muammer (1985), İhracata Yönelik Belli Başlı Tarım Ürünlerinin Fiyatlar Açısından Ekonomik Analizi, Devlet Planlama Teşkilatı Yayınları. Ankara. Yaylalı, Muammer (1988), İhracata Yönelik Başlıca Tarım ve Sanayi Ürünlerinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi, Devlet Planlama Teşkilatı Yayınları. Ankara. Yaylalı. Muammer. Erkan Oktay, Üstün Özen, Yusuf Akan, Hüseyin Özer. Alaattin Kızıltan. Abdullah Naralan. E. Muhsin Doğan. M. Suphi Özçomak, Ergün Aktürk (2006), Üniversite Gençliğinin Sosyo-Ekonomik Profili Araştırması, Atatürk Üniversitesi Yayın No: 955, Erzurum. Yaylalı, Muammer, Erkan Oktay, Hüseyin Özer, Üstün Özen, Yusuf Akan. Alaattin Kızıltan, E. Muhsin Doğan, Abdullah Narajan, M. Suphi Özçomak, Ergün Aktürk (2006), Üniversite Gençliğinin Gelir-Harcama Kalıpları Araştırması, Atatürk Üniversitesi Yayın No: 957, Erzurum. Yaylalı. Muammer, Üstün Özen, Alaattin Kızıltan. Hüseyin Özer, Erkan Oktay. Yusuf Akan, Ergün Aktürk. E. Muhsin Doğan. Abdullah Naralan, M. Suphi Özçomak (2007), Üniversite Gençliğinin Avrupa Birliğine Dönük Beklentilerinin Araştırılması, Atatürk Üniversitesi Yayın No: 958, Erzurum.
DESTEK PROJE YÜRÜTÜCÜLÜĞÜ
Uluslararası kuruluşlarca Desteklenen Proje Yöneticiliği. Marmara Frozen Froid and Vegatable Export Model Product (1984), The State; Planing Organization of The Prime Ministry of The Republic of Turkey and The Agency for International Development of The United State of America; Çukurova Frozen Froid and Vegatable Export Model Product (1985), The State Planing Organization of The Prime Ministry of The Republic of Turkey and The Agency for International Development of The United State of America; Central Anatolia Integrated Broiler Production Model (1986), The State Planing Organization of The Prime Ministry of The Republic of Turkey and The Agency for International Development of The United State of America; Ulusal Kurulaşlarca Desteklenen Proje Yöneticiliği; Üniversite Gençliğinin Sosyo-Ekonomik Profili Araştırması, Atatürk Üniversitesi Projesi; Üniversite Gençliğinin Sosyo-Ekonomik Göstergeleri Arasındaki İlişkilerin Araştırması. Atatürk Üniversitesi Projesi
AKADEMİK VE İDARİ GÖREVLERİ
Atatürk Üniversitesi, Bayburt M YO Kurucu Müdürlüğü (1993-1995); DPT Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyonu Üyeliği,2001; Atatürk Üniversitesi, İİBF İktisat Bölüm Başkanlığı, 2003; Atatürk Üniversitesi, İİBF İktisat Bölümü, İktisat Teorisi ABD Başkanlığı, 1987; Atatürk Üniversitesi, İİBF, Z.F. Fındıkoğlu Araştırma Merkezi Müdürlüğü. 1993.
ÜYESİ OLDUĞU VE GÖREV ÜSTLENDİĞİ ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
Yeminli Mali Müşavirler Odası; İstatistik Derneği Üyeliği.