Rektörlük Senato toplantı salonunda muhtarlarla bir araya gelen Rektör Prof. Dr. İnanç, öğrencilerin sıkıntılarını aktardı. Özellikle öğrencilerin bekar oldukları için ev bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Prof. Dr. Rektör İnanç, bu konuda muhtarlardan öğrencilere sahip çıkmalarını istedi.
//ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE SAHİP ÇIKIN
Öğrencilerin çok zor ev bulduklarını, kendilerinden fahiş kira istendiğini savunan Prof. Dr. Nihat İnanç "Öğrenciler Muş ekonomisi için çok önemli bir faktör. Yaz mevsiminde hepiniz gördünüz. Öğrenciler olmadığı için piyasalarda büyük bir durgunluk vardı, ama öğrencilerin gelmeye başlamasıyla birlikte piyasa hareketlendi. Öğrencileri getirmek bizim işimiz, burada tutmak ise başta Muşluların ve siz muhtarların işidir. Öğrencilerin burada olması Muş'un ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Size daha önce de söylemiştik ve kamuoyu ile paylaşmıştık. Üniversite yönetiminin işi bölümler açmak ve öğrencilerin hocalarını bulmaktır. Ondan sonraki süreç sizin işiniz. Yani öğrenciyi buraya getirmek bizim işimiz ama öğrenciyi burada tutmak ta sizin işinizdir. Bizim temel felsefemizi de 'kendi çocuğunuz sizden kilometrelerce uzakta eğitim görmeye giderse, çocuğunuzun gittiği ilin esnafından, ev sahibinden, tüccarından ve muhtarından ne beklerdiniz' sorusu üzerine oluşturduk. Bakınız öyle öğrencilerimiz var ki hayatında ilk defa ailesinden, anasından ve babasından ayrılmış Muş gibi bir yere gelmiş. Kendini, derdini ve meramını ifade etmekte zorlanıyor. Zaten çocukta ailesinden ayrı kalma psikolojisinin vermiş olduğu sıkıntı var. Bir de Muş'ta bazı sıkıntılar yaşadığında o çocuğun psikolojisi allak bullak oluyor. Onun için bu şehir yaşanmayacak, üniversite de terk edilecek ilk yer olarak görülüyor" diye konuştu.
//ÖĞRENCİLER BÖLGE EKONOMİSİ İÇİN ŞANS
Devletin açtığı yurtların hiçbir zaman ihtiyacı karşılayamayacağını kaydeden İnanç sözlerini şöyle sürdürdü;"Çünkü hiçbir zaman devlet öğrenciye yetişemez. Devlet yaptıkça öğrenci sayımız artacak. Dolayısıyla yurtlara giremeyen öğrenciler öğrenimlerini devam ettirebilmek için ev kiralayıp kalacaklar. Burada onları da bekleyen tehlikeler var sizleri de bekleyen tehlikeler var. Onları bekleyen tehlikelerin başında doğal olarak bekara ev vermeme, bulunan evlerin çok yüksek fiyatla verilmesi gibi tehlikeler başlıca sıkıntılar arasında yer alıyor. Ev vermeme konusunda vatandaş ve mahalleli de kendince halkı tabi. Ayrıca öğrencilerimizle yapmış olduğumuz toplantıda öğrencilerimizin en büyük sıkıntısı bazı esnafın öğrencilere fahiş fiyatla mal sattığı olarak bildirildi. Öğrenciler çok tuzu kuru, gelir seviyesi yüksek insanların çocukları değiller. Öyle olsalar zaten Muş gibi bir yere gelmez. Buraya gelen öğrencilerin ekonomik durumu sınırlı. İnanın öyle öğrenciler var ki yemek yiyecek parası yok. İşin kötü tarafı bu öğrencilerimizin arasında kız öğrencilerimiz de bulunuyor. Hal böyle olunca hayat pahalılığından dolayı okuyamayacağını anlayan öğrenci hem Muş'u hem de üniversitemizi bırakıp gidiyor. Bizler vatandaş olarak kendi çocuğumuza neyi layık görüyorsak buraya gelen öğrenciye de onu layık görmeliyiz. Tüccarımız da esnafımız da kendini o öğrencilerin ailelerinin yerine koyup öyle hareket edecek."