AĞRI (İHA) - Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, ‘Doğudan Yükselen Işık’ olan Üniversite’nin toplumu oluşturan her bireyin eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimi olan ve bir kültürleme vasıtası ile birey ve ulus¬ların başkalarını değiştirme çabasından vazgeçip kendilerini değiştirme çabasına yönelmeleri ile hayat bulan demokrasiyi, 3 yıllık kısa geçmişine karşın başarıyla gerçekleştirdiğini bildirdi. Rektör Prof. Dr. Aslan, “Üniversitemiz, Türkiye’nin her yerinden gelen gençlerin bi¬reysel farklılıklarını, ilgi ve birikimlerini göz ardı etmeksizin özlerinde var olan insanlık kimliğini, millî kimlikten ödün vermeden güçlendirip öne çı¬karacak bir eğitim anlayışını benimsemiş, bir uz¬laşma, barış ve kardeşlik kültürünü oluşturmayı başarmıştır” dedi.
İÇÜ’DE AKADEMİK AÇILIŞ TÖRENİ
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Çok amaçlı Spor Salonunda gerçekleştirilen 2011-2012 Akademik Yılı Açılışı Töreni’ne Rektör Prof. Dr. İrfan Aslan, Ak Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan, Amasya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı, Ağrı Belediye Başkanı Hasan Arslan, Ak Parti Ağrı İl Başkanı Abbas Aydın, kamu kurumlarının müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Üniversitemize desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Değerli iş adamı ve yaptıkları ve hedefleri ile her zaman eğitimin yanında olan Eğitim Gönüllüsü İbrahim Çeçen’e ve üniversiteye katkıda bulunan diğer iş adamlarına, yardımı esirgemeyen Hükümet yetkilerine, YÖK Başkanı’na ve YÖK’ün diğer yöneticilerine teşekkür ettiğini belirtti.
DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ
Toplumu oluşturan her bireyin eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimi olan demokrasinin ancak bir kültürleme vasıtası ile birey ve ulus¬ların başkalarını değiştirme çabasından vazgeçip kendilerini değiştirme çabasına yönelmeleri ile hayat bulacağını belirten Rektör Prof. Dr. Aslan, “‘Doğudan Yükselen Işık’ olan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, 3 yıllık geçmişine rağmen bu işlevi başarıyla gerçekleştirebilmiş, Türkiye’nin her yerinden gelen gençlerin bi¬reysel farklılıklarını, ilgi ve birikimlerini göz ardı etmeksizin özlerinde var olan insanlık kimliğini, millî kimlikten ödün vermeden güçlendirip öne çı¬karacak bir eğitim anlayışını benimsemiş, bir uz¬laşma, barış ve kardeşlik kültürünü oluşturmayı başarmıştır” diye konuştu.
ÜNİVERSİTENİN AMACI
Üniversitenin temel amacının aklı beslemek, düşünmeyi öğretmek, düşünce üretmek ve ürettiklerini insanlığın hizmetine sunmak olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. . Aslan, “Üniversite her şeye aklın, bilimin ve aydın düşüncenin gözlüğü ile bakar, değerlendirmesini tarafsız ve objektif ölçüler içerisinde yapar. Üniversite etkilenen değil, etkileyen; tanımlanan değil tanımlayan, harekete geçirilen değil harekete geçiren, kendisine yol gösterilen değil yol gösteren bir kurumdur. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak, Atatürk İlke ve İnkılâplarına bağlı, insan hak ve hürriyetlerine saygılı, çağdaş, laik, demokratik, aydın, görev ve sorumluluğunun bilincinde, kendini ifade edebilen, üreten, araştıran ve sorgulayan, bilimsel düşünme gücüne sahip, yapıcı, üretken, demokratik yaşamın gerektirdiği işbirliği ve dayanışmaya sahip, spora ve sanata değer veren, mesleğinde en iyisi olan ve aranılan gençler yetiştirmek yegâne amacımız olmuştur ve bundan sonra da böyle olacaktır” diye konuştu.
Konuşmasında anne ve babalara seslenen Rektör Prof. Dr. Aslan, “Evlatlarınızın gösterdiği bu başarıda onlarla birlikte bu süreci en yakından yaşayanlar olarak sizlerin payı çok büyüktür. Üniversitemizi kazanırken gösterdikleri başarı bundan sonraki çalışmaları için güzel bir başlangıç olacak. Ağrı ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak, çocuklarınız artık bizim de çocuklarımızdır. Gönlünüz rahat olsun” diye konuştu.
ASLAN ÖĞRENCİLERE SESLENDİ
Konuşmasının son bölümünü öğrencilere ayıran Rektör Prof. Dr. Aslan, şöyle devam etti:
“Günümüzde, üniversiteden mezun olmanın her şeyi bitirmek anlamına gelmediğini artık hepimiz bi¬liyoruz. Üniversiteyi donanımlı bitirmenin önemi¬nin farkında olmak gerekir. İnsanlık 21. yüzyılda yepyeni bir dünyaya adı¬mını atmaktadır. Mensubu olduğunuz Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, paylaşmanın temel değer kabul edildiği bir kültür üzerine inşa edilmiş¬tir. Eminim ki, bu süreçte kazanacağınız özgü¬ven sizlere hayata farklı açılardan bakmayı öğretirken, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversiteli olmanın ayrıcalı¬ğını her geçen gün biraz daha fazla fark edeceksiniz. Yeni akademik yılımızın üniversitemize, Ağrı’mıza ve ülkemize hayırlı olması dileğiyle, tekrar katılımlarıyla bizleri şereflendiren siz konuklarımıza en kalbî şükranlarımı arz ederken hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım.”
İLK DERSİ BOSTANCI VERDİ
2011 – 2012 eğitim – öğretim yılının ilk dersini veren Ak Parti Amasya Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı, iki yıl önce binaların karkaslarını gördüğü Üniversite’de akademik açılış dersini vermekten dolayı mutlu olduğunu söyledi. Üniversitenin Ağrı’nın Türkiye’nin ve insanlığın hikayesinde önemli bir yere sahip olacağını kaydeden Bostancı, temel meselenin bilgi ve insanın özgürlüğü olduğunu aktardı. Özgürlüğün ruh çağırmayla olmadığını ifade eden Bostancı, “’Özgür olalım’ demeyle özgürlük olmuyor. Kişinin özgür olması için dünyayı bilmesi, anlaması lazım. Ancak dünyayı anlayan kişi, kendisini anlar. Özgür olmak isteyen kişi, kendisini bilmeden dünyayı anlayamaz. Eğer ne olup bittiğine ilişkin kendi varlığımıza ilişkin bu dünya için bilgimiz olmadıkça bu hayatta bir rivayet gibi yaşar ve yok olur gideriz. Eğer bilgimiz olur ise bunu başkalarının amaçları için de kullanabiliriz. Dünyayı bilen kendisini bilir” diye konuştu.
İbrahim Çeçen Vakfı Müdürü Dr. Meral Dinçer, ülkenin yetiştirdiği bir işadamı olan İbrahim Çeçen’in sosyal sorumluluk bilinciyle hizmet etmek ve bir anlamda bu topraklara borcunu ödemek yükümlülüğünü daima yüreğinde taşıdığını söyledi. Dinçer, “İbrahim Çeçen’in 1984’ten beri şahsen vermeye başladığı eğitim bursları ile birlikte günümüze kadar 8 binden fazla öğrenciye burs verilmiştir. İbrahim Çeçen Vafkı’nın ülkemizde eğitimde en önem verdiği projesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’dir. 3 yıl içerisinde inşa ettiğimiz üniversitemiz, bölgenin en güzel üniversite olmuştur. Üniversitemizin kısa zamanda bu duruma gelmesinde sayın Rektörümüz’ün katkılarına teşekkür ediyoruz. Fiziksel olarak kampus ve binaların yapılarak bağışlanmasının yanı sıra İbrahim Çeçen Vakfı olarak sosyal ve kültürel anlamda Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’ni destekleyecek projelerin çalışmaları sürmektedir” diye konuştu.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öğrencileri adına konuşan Türkçe Öğretmenliği öğrencisi Fatih Mardan, zihinlerin aydınlanma yeri ve her yönüyle bilim yuvası olan üniversiteler, gelişmiş toplumların en önemli, en gözde kurumlarından biri olduğunu ifade etti. Öğrenci velileri adına konuşan Ferzande Tanışır, Ağrı’da 4 yıl önce eğitime merhaba diyen İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin kentteki önemli bir boşluğu doldurduğunu, kentin kalkınmasında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Konuşmalar sonrası Rektör Prof. Dr. İrfan Aslan, 2011 – 2012 eğitim öğretim döneminin ilk dersini veren Amasya Milletvekili Prof. Dr. Bostancı’ya teşekkür plaketi verdi. Açılış programı, Üniversitemizi derece ile kazanan öğrenciler ile Türkiye’de derece elde eden sporcuların İbrahim Çeçen Vakfı tarafından ödüllendirilmesi ile sona erdi.