ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
DAP BKİ’den  73 projeye destek
DAP BKİ’den  73 projeye destek
Servis aracı ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı
Servis aracı ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı
Judoda ETÜ farkı
Judoda ETÜ farkı
Bağımsız kamu sendikaları platformu kuruldu
Bağımsız kamu sendikaları platformu kuruldu
 Voleybolda EGS gündem oluşturdu
 Voleybolda EGS gündem oluşturdu
HABERLER>EKONOMİ
4 Mart 2014 Salı - 03:03

Rekor Erzurum Bölgesinde

MAHMUT AKDAĞ-TÜİK şubat ayı TÜFE verilerini açıkladı.

Rekor Erzurum Bölgesinde

TÜİK şubat ayı TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, Şubat 2014 döneminde fiyatlar ocak ayına göre yüzde 1,09 oranında arttı. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 9,81 olarak hesap edildiği TRA1 Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2013 aralık ayına göre de yüzde 3,74 oranında artarken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 7,96 olarak belirlendi.

TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM

TÜFE verileri bazında, Türkiye ortalamasına göre, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, aylık bazda yüzde 0.66, 12 aylık bazda yüzde 0.61.33, yıllık ölçütte yüzde 1,92 oranında yüksek çıktı., 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında ise Bölgedeki fiyatlar ülke ortalamasının yüzde 0.36 düzeyinde üstünde belirlendi.

AĞRI BÖLGESİ

TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 1,06 oranında artış gösterdi. Bu bölgede yıllık fiyat artış oranı yüzde 8,03, 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 7,15 olarak kaydedildi. Ağrı Bölgesinde fiyatlar Aralık 2013’e göre de yüzde 3,75 oranında artış kaydetti.

MALATYA BÖLGESİ TÜFESİ

Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda ocak ayına göre yüzde 0,36 oranında düşüş  gösterdi. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde 12 aylık bazda yüzde 7,83, yıllık bazda yüzde 7,56 oranında fiyat artışı gözlendi. Malatya bölgesinde fiyatlar aralık 2013’e göre de yüzde 1.86 oranında artış gösterdi.

VAN BÖLGESİ TÜFESİ

TÜİK verilerine göre, Şubat 2014 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,38 oranında yükseldi. Van bölgesinde 2013 aralık ayına göre enflasyon yüzde 2,45, yıllık enflasyon yüzde 7.58 ölçeğinde belirlenirken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranını ise yüzde 7,40 düzeyinde oldu

ARALIK TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ

Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede şubat ayı bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 1.09 ile Erzurum Bölgesi, 2013 yılı aralık ayına göre yüzde 3,75 ile Ağrı bölgesi, Yıllıkta yüzde 9,81  ile Erzurum Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 7.96 ile Erzurum bölgesi oldu.

TÜİK ŞUBAT AYI ENFLASYON RAKAMLARINI AÇIKLADI

TÜİK Şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon, Şubat ayında yüzde 0,43, yurtiçi üretim endeksi de yüzde 1,38 yükseldi.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi'de (TÜFE) yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,43, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,41, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,89 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,60 artış gerçekleşti.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ YÜZDE 1,09 İLE TRA1 (ERZURUM, ERZİNCAN, BAYBURT)’DE OLDU

İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) Düzey 2’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 3,75 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 9,81 ile TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,31 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde gerçekleşti. Şubat 2014’te endekste kapsanan 432 maddeden; 43 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 274 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 115 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

 AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ ULAŞTIRMA GRUBUNDA

 Aylık bazda en yüksek artış yüzde 2,29 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Şubat ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1,42, ev eşyasında yüzde 1,33, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,14, sağlıkta yüzde 0,76 artış gerçekleşti.

Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 5,06 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Şubat ayında endekste yer alan gruplardan sadece giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 5,06 oranında düşüş gerçekleşti.

 Yıllık en yüksek artış %12,68 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve oteller (yüzde 11,72), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 10,05), eğitim (yüzde 9,87), eğlence ve kültür (yüzde 7,60) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

 Yİ-ÜFE AYLIK YÜZDE 1,38 ARTTI

 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,38, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,75, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,40 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,11 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,29 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,86 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde -2,97 düşüş ve su sektöründe yüzde 1,66 artış olarak gerçekleşti.

 EN YÜKSEK ARTIŞ MAMUL SEKTÖRLER GRUBUNDA

 Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler diğer mamul eşyalar (yüzde 3,72), kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde 3,08), motorlu kara taşıtları (yüzde 2,93) alt sektörleri oldu. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (yüzde -2,97) ve tütün ürünleri (yüzde -0,64) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.

 Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Şubat ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise sermaye mallarında gerçekleşti.

GIDADA ENFLASYON ORTALAMANIN ALTINDA

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şubat ayı tüketici fiyatlarının (TÜFE) genel yüzde 0,43 artarken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,13’de kaldığını bildirdi.

 Bayraktar, yaptığı açıklamada, tüketici fiyat endeksinde yüzde 24,45 ile en fazla ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içeceklerde Şubat ayı enflasyonunun yüzde 0,13, iki aylık enflasyonun yüzde 5,29, Şubat ayı itibarıyla son bir yıllık enflasyonun yüzde 10,05, oniki aylık ortalamalara göre Şubat ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 9,82 olduğunu belirtti. Gıda ve alkolsüz içeceklerde özellikle Şubat ayı enflasyonunun genel TÜFE enflasyonunun 0,30 puan altında yüzde 0,13 gibi düşük bir düzeyde kaldığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki Şubat enflasyonu, giyim ve ayakkabı ile alkollü içecekler ve tütün hariç diğer ana harcama gruplarının gerisinde gerçekleşti. Şubat ayı enflasyonu konutta yüzde 0,46, ev eşyasında yüzde 1,33, sağlıkta yüzde 0,76, ulaştırmada yüzde 2,29, haberleşmede yüzde 0,19, eğlence ve kültürde yüzde 0,63, eğitimde yüzde 0,21, lokanta ve otellerde yüzde 1,42 ve çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,14 oldu. Giyim ve ayakkabıda Şubat ayında fiyatlar yüzde 5,06 geriledi. Alkollü içecekler ve tütünde Şubat ayı enflasyonu da yüzde 0,02 ile gıda ve alkolsüz içeceklerdeki enflasyonun altında oluştu.”

Bayraktar, Şubat ayında yüzde 0,43 artan TÜFE enflasyonunun, Ocak-Şubat aylarında yüzde 2,41, Şubat ayı itibarıyla son bir yılık dönemde yüzde 7,89, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,6 arttığını belirtti.

“TARIM VE GIDADA FİYAT İSTİKRARI ÇOK ÖNEMLİ”-

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tarım ürünlerinde ve dolayısıyla gıda maddelerinde fiyat istikrarının çok önemli olduğunu, bu konuda yaşanan istikrarsızlığın dönem dönem bazen üreticiye, bazen de tüketiciye zarar verdiğini bildirdi.

 Tarımın bugün olduğu gibi geleceğin de en önemli sektörü olacağını belirten Bayraktar, “Tarımın çiftçilerimiz adına, tüketicilerimiz adına daha da önemlisi ülkemiz adına her zaman desteklenmesi ana hedeflerimizden biri olmalıdır. Toprağımızı, su kaynaklarımızı korumaya azami göstermeliyiz” dedi.

 
Tarım Kredi’den borçlu çiftçilere müjde
 
TİM Erzurum ihracat verilerini açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarım Kredi’den borçlu çiftçilere müjde
İHSAN KUMRU-Tarım Kredi Kooperatifi Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ömer ...
Palandöken’de tapu seferberliği
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, geçmiş yıllar da yapılmış ...
Küçük esnaf destek bekliyor
İHSAN KUMRU-Büyük alışveriş merkezlerinin sayısının her geçen gün arttığı ...
 
Saka’dan kredi değerlendirmesi
İHSAN KUMRU-S. S. Kazım Karabekir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet ...
Erzurum ocak ayı senet verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-TBB Risk Merkezi 2014 yılının ilk protestolu senet verilerini açıkladı
Erzurum’da ihracat, Doğu’da ithalat önde..
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da dış ticaret toplamı içinde ihracatın payı yüzde ...
 
Erzurum’da mikro KOBİ’lere eğitim desteği
"KGF, Mikro KOBİ`leri Bankalar ile Buluşturuyor" bölge seminerlerinin ...
TZOB Kuraklık Risk Tahmin Raporu açıklandı
Bayraktar, “Tahminimiz buğdayda Burdur’da yüzde 35, Adana, Eskişehir, ...
Ekmek parası engel tanımıyor
35 yıldır çatı ustalığı yapan İsmail Yılmaz ve Yunus Altınsoy, mesleklerini ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva