YAŞAR YILDIZ
BAYBURT (İHA) - Dünya Arıcılar Birliği Genel Başkanı Gilles Ratia, 120 yıllık bir organizasyonun başkanı olduğunu ifade ederek, "Birliğimiz dünya genelinde 7 milyondan fazla arı yetiştiricisini kapsıyor" dedi.
Bayburt Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından "Apiterapi ve İkincil Ürünler" konferansı düzenlendi. Şair Zihni Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Arıcılık alanında dünyaca ünlü isimlerin katıldığı konferansa Bayburt Valisi Hasan İpek, Dünya Arıcılar Birliği Genel Başkanı Gilles Ratia, Romanya Apiterapi Enstütüsü Başkan Yardımcısı Dr. Bioch Cristina Mateescu, Bayburt Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Mutlu, Erzurum İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır ve arı yetiştiricileri katıldı.
Konferansta bir konuşma yapan Bayburt Valisi Hasan İpek, Bayburt’ta 144 bin arı kovanı bulunduğunu, dışarıdan Bayburt’u tercih eden vatandaşlara ait ise 30 bin kovanın olduğunu ifade ederek, Bayburt’un Türkiye’nin bal üretimine ciddi oranda katkı sunduğunu söyledi.
Bayburt’taki üreticilerin arılarını ve ballarını tescil ettiren Bayburt Arı Yetiştiriciler Birliği’ne teşekkür eden Vali İpek, “İnşallah bundan sonra marka tescillerine de giderek, 40 liraya sattığınız balınızı 100 -150 liraya satabileceksiniz. Biz Bayburt Valiliği ve hükümet olarak arıcılığa her zaman destek veriyoruz. 2012 yılında 41 arı üreticimize örnek olsun diye polen tuzakları dağıttık. Geçen yılda yine 21 bin tane dağıtmıştık. Bu desteklerimiz devam edecek” dedi.
Dünya Arıcılar Birliği Genel Başkanı Gilles Ratia konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'de gördüğünü misafirperverlikten dolayı mutlu olduğunu belirterek, Dünya Arıcılar Birliği’nin 111 küçük organizasyondan oluştuğunu söyledi.
Türkiye’ye ilk defa 1999 yılında olmak üzere toplamda yedi kez geldiğini ve çeşitli konferanslarda bulunduğunu belirten Gilles Ratia, “Hepsinden olumlu sonuçlar aldık. Birliğimiz büyük bir federasyon. Dünya genelinde 7 milyondan fazla arı yetiştiricisini kapsıyor. 1 kaç ay sonra yeni bir üyeye sahip olacağız. Bu da Erzurum Arıcılar Birliği. Önümüzdeki 2 yıllık bir süreç içerisinde Erzurum’da büyük bir konferans düzenlemeyi planlıyoruz. Ukrayna’da 2013 yılında Uluslararası kongre yapacağız. Türkiye’de 2017 kongresine aday ülke olarak Ukrayna’da yer alacak. Ben şimdiden sizlere bol şans diliyorum” dedi.
Dünya Arıcılar Birliği olarak her iki yılda bir 10 bin kişinin katıldığı uluslararası düzeyde organizasyon düzenlediklerini belirten Ratia, "Bu büyük kongrelerin arasında sempozyumlarımız da oluyor. Biz 7 tane bilimsel komisyona sahibiz. Her komisyon kendi sempozyumlarını düzenliyor. Bazen de iki komisyon bir sempozyum üzerinde çalışıyor ve sempozyum düzenliyor. Apiterapi ile ilgili bizim büyük bir sempozyumumuz var, iki önemli komisyonumuz var. Bir tanesi Apiterapi, diğeri teknoloji komisyonu. Apiterapi için çok büyük standartlara ihtiyacımız var. Aynı zamanda büyük arı yetiştiricilerine ihtiyacımız var" diye konuştu.
Romanya Arıcılık Enstitüsü Direktörü ve Apiterapi Uzmanı Dr. Cristina Mateescu, "İnsan Sağlığı ve Beslenmede Bal" konulu konuşmasında, balın nektardan veya bal arıları tarafından oluşturulan dönüşümler sonucu meydana gelen organik asit içeriğine bağlı olarak asit reaksiyona sahip olduğunu söyledi.
Balın içerisinde bulunan polenlerden dolayı coğrafi işaretin kolayca bulunabileceğini vurgulayan Mateescu, şunları kaydetti:
"Bal vitamin bakımından oldukça fakirdir. A ve D vitaminleri balda bulunmaz. Bununla beraber, polenden dolayı B grubu vitaminler balda bulunur. Bal karaciğeri korur, sakinleştirici özelliği vardır. Uykuyu düzenler. Yara iyileştirici, kalın bal katmanları enfeksiyonunu önler, doku yenilenmesini hızlandırır ve yara iyileşmesine yardımcı olur."
Konferansı düzenleyerek dünyaca ünlü isimleri Bayburt’ta ağırlayan Bayburt Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Mutlu ise, Türkiye’nin hem arı varlığı, hem de diğer yönlerden çok büyük bir ülke olduğunu ve her türlü büyük organizasyonun altından en iyi şekilde kalkabilecek gücünün bulunduğunu belirterek, 2017 yılında düzenlenecek olan kongrenin Türkiye’de yapılması ve 2014 yılında Erzurum’da yapılması planlanan Uluslararası Apiterapi kongresinin bir ayağının da Bayburt’ta gerçekleşmesi için destek istedi.
Konferans sonunda Bayburt Valisi Hasan İpek tarafından konferansa konuşmacı olarak katılanlara yöresel ürün ihramdan yapılmış hediyeler verildi.