Esnaf ise satış yapamamaktan şikayetçi. Ramazan ayında yoğunlaşan çarşı ve pazarlarda bu yıl önemli durgunluklar yaşanıyor.ramazan piyasası ile ilgili yaptığımız piyasa araştırmalarında tüketici ve esnafın halinden memnun olmadığına tanık olduk.
PAHALILIK GIDADA DEĞİL YAŞAMDA
Esnaf , tüketim ihtiyaçlarına gelen zamların Vatandaşın alım gücünü yok ettiğini söylüyor. Vatandaşlar ise Ramazan ayının artık bolluğu değil, açlığı simgelediğini belirtiyor.
gıda üzerine çalışan Ahmet Aras, ramazanda alışveriş potansiyelinin düştüğünü belirterek,, 'Bizim açımızdan pek bir değişiklik yok. Hatta bazı hurmaların kilosunda geçen yıla oranla 5 YTL'ye varan düşüş söz konusu' dedi. Aras, fiyatlardaki değişikliklerin bu seneye mahsus olmadığını belirterek, pahalılığın gıdada değil yaşamda olduğunu söyledi.
MÜŞTERİ SAYISI YARIYA DÜŞTÜ
Ercan Kandemir adlı esnaf ise Vatandaşın ekonomik alım gücünün zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılamadığını söyledi. 'Geçen yıl 10 YTL'ye olan hurmalar bu yıl 8 YTL'ye düştü. Ama iş yok. Hurma satışı bekliyorduk. Fakat insanlarda alım gücü olmadığı için onu dahi satamıyoruz. Özellikle Vatandaş hurma gibi ürünleri en sona erteliyor, çünkü ekonomik alım gücü sadece genel ihtiyaçlara yetebiliyor' diyen Kandemir, satışların düşük olmasının diğer bir nedeninin de Ramazan'ın yaza denk gelmesi olduğunu ifade etti.
PASTIRMA FİYATLARINDA ARTIŞ
30 yıldır şarküteri işlettiğini belirten İsmail Korkmaz ise “Fiyatlar gerçekten pahalı. İnsanlar Ramazan'da pastırmayı muhakkak sofralarında görmek ister. Ancak fiyatı 60-70 YTL arasında değiştiği için Vatandaş alamıyor. Genel olarak 2-3 ay arası da gıda ürünlerine zaten yüzde 30-40 oranında zam geldi. Bunu bakliyatta da görebiliyorsunuz. Ben 30 yıldır bu işi yapıyorum. Artık bundan 5 ay öncesini dahi arıyoruz'”dedi.
İŞSİZLİK EKONOMİYİ VURUYOR
Ramazan alışverişi yapan Selçuk Akkuş adlı Vatandaş ise Türkiye'deki önemli problemlerden birinin işsizlik olduğunu dile getirdi. Akkuş, '600 YTL ücret alıyorum. Çocuklarım da çalışıyor. Ancak çok zor şartlarda geçinmeye çalışıyoruz. Benim bildiğim Ramazan geldiğinde ucuzluk olur. Ancak tersine, fiyatlar pahalı oluyor. Yani bu ay içerisinde bir taraftan yoksullara yardım yapılırken diğer taraftan gıda ürünlerine zam geliyor. Bu çok anlaşılır bir durum değildir” diye konuştu.
KAMU ZAMLARI OLUMSUZLUK OLUŞTURUYOR
30 yıldan beri şarkütericilik yapan Hasan Basmaz, hükümetin ekonomi politikasını eleştirerek belirterek “Halkın yaşam istikrarı yok. Her gün her şeye zam geliyor. Elektriğe, telefona, suya, doğal gaza sürekli zam geliyor. Ödediğimiz bir fatura diğerini tutmuyor. Eskiden olsa, Ramazan öncesi dükkana girecek yer bulamazdınız. Şimdi ise dükkanda müşteri yok. Halktan bu kadar kısmakla hiçbir şey yapamazlar. Daima kötüye gidecek bu. Petrole, elektriğe zam geliyor. Haliyle toptancıya da bu yansıyor. Bizim koyduğumuz rakam yüzde 10 bile değil. Fakat bu artış piyasa genelinde yapılıyor. Geçen yıla oranla yüzde 10 gibi bir artış var. Fakat devlet isterse bunu önleyebilir.” dedi.
MANAVLARDA KAN AĞLIYOR
Manav dükkanı sahibi Abdullah Güven ise fiyatların geçen yıla oranla yüzde 10 ile 20 arasında değiştiğini ifade ederek şunları söyledi: “Gıda ürünlerine zam yapıldığı söyleniyor. Fakat biz satış yapamadığımızdan fiyatlara zam yapılması çok bir şey değiştirmiyor. Geçen yıl satışlar daha iyiydi. Bu yıl ise gelip 'Benim emekli maaşım bunları almaya yetmiyor' diyen müşteriler de oluyor. Bulunduğumuz yerin konumu nedeni ile kaliteli mal satıyoruz. Bu nedenle gelen müşteriler biraz daha orta seviyeli. Dar gelirli vatandaş genelde halk pazarlarına gidip, oradan bozuk, ezik ve kalitesiz ürünler alabiliyor.”