E.MEHMET YILMAZ
ERZURUM (İHA) - Erzurum’da Palandöken Kadın Doğum Kongresi düzenledi. Toplantıda konuşan Kongre Onursal Başkanı Prof.Dr. Hasan Serdaroğlu, "Biz de tıp fakültesi sayısı 84 tanedir. O kadar teneke tıp fakülteleri var ki" dedi.
Palandöken Dağı’nda düzenlenen toplantıya Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Hasan Serdaroğlu, Prof. Dr. Yakup Kumtepe, Prof. Dr. Sedat Kadanalı ve davetliler katıldı. 5-8 Mart tarihleri arasında düzenlenen Palandöken Kadın Doğum Kongresi’nde 250’ye yakın katılım gerçekleşirken, 115 konuşmacı görev aldı ve 4 kurs eğitimi verildi. Kongrenin son gününde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Hasan Serdaroğlu, İthal hekimleri eleştirirken Türkiye’de çok sayıda teneke tıp fakültesi olduğunu söyledi. Serdaroğlu, "İthal hekim konusunu konuşacak olursak kendi hekimine düzenli para veremeyen bir devlet Amerika’dan ya da Avrupa’dan hekim mi getirir. Böyle bir şey söz konusu olabilir mi? Peki Afrika’dan ya da Türk Cumhuriyetlerde hekimlik çok düşük seviyededir. Dünyanın en düşük seviye tıp bilgilerinin olduğu yer Sovyet Rusya ve onun yıllarca hükmettiği ülkelerdir. Oralardan ithal hekim getirip benim halkımın sağlığını onların eline bırakmaya asla asla akılcı bir yöntem bulmuyorum. Böyle bir şey düşünemeyiz, böyle bir şeye izin vermemek için bunun yanlış olduğunu duyurmak için her şeyi yaparız. Bugün dünyanın gelişmiş ülkelerine baktığımız zaman tıp fakülteleri sayısı bellidir. Ben size Avrupa’da iki önemli ülkeyi söyleyeyim bunlar Fransa ve İngiltere’dir. Fransa’da tıp fakültesi sayısı 34 İngiltere’de 37’dir. Bu ülkelerde şehirler birbirleriyle hemen hemen aynı durumdadır. Her türlü sosyal aktiviteler şehirlerde var. Her şehirde insanlar mutlu oluyor. Köy şehir ayrımı kalkmış. Dolayısıyla herkes her yere iyi bir şekilde gidebiliyor. Buna rağmen ülkelerde tıp fakültesi azken bizim ülkemizde, nüfusumuz o ülkelere yakınken biz de tıp fakültesi sayısı 84 tanedir. O kadar teneke tıp fakülteleri var ki bugün en yakınımızda Kars’ta Tıp Fakültesi açıldı. İnanın ayda bir hoca geliyor ve bir gün iki gün kalıyor sonra geri gidiyor. Bununla oradan çıkan öğrenci ileride nasıl doktor olacak. Mezun oluyor ve adı doktor bu çocuklar nasıl ileride kadın doğum uzmanı olacak bu yüzden devlet sağlık politikasını mutlak suretle tekrar gözden geçirmelidir” diye konuştu.
Prof. Dr. Yakup Kumtepe, “Bizim bölge ile ilgili sorunlara bakacak olursak çok ciddi ülkemizin diğer bölgeleriyle ilgili hastalıkların bize yansıması açısından çok büyük bir fark yok. Artık şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki ülkemizin tıbbı dünya tıbbının daha aşağısında değil. Şu an ülkemizdeki tıp dünya tıbbı ile yarışabilecek bir durumdadır. Doğu’da doğum oranı ülkemizdeki diğer ile kıyaslandığı zaman biraz daha yüksektir. Doğum oranının fazla olması birtakım hastalıkları da beraberinde getirmektedir. Bu hastalıklardan biri de rahim sarkması hastalığı doğum oranının fazla olması nedeniyle oluşan hastalıkların başındadır. Bu konuda ciddi kurslarımız ve ameliyatlarımız oldu” dedi.