Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı Övenler Köyü’ne Şarbon harekatı düzenlendi. Şarbon hastalığının belirtileri görülen ve laboratuar tahlili yapıldıktan sonra hasta oldukları anlaşılan 7 büyükbaş hayvan itlaf edilirken, köydeki hayvanlara 800 doz aşı yapıldı.
Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, Cumartesi günü Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı Övenler Köyü’nde Şarbon hastalığı nedeniyle geniş kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini açıkladı. Köydeki bazı hayvanlarda Şarbon hastalığından şüphelenilmesi üzerine hemen bir sağlık ekibini bölgeye gönderdiklerini anlatan Altun, “Hasatlığın belirtileri ve beraberinde yapılan tahliller, köyde Şarbon hastalığının bulunduğunu kanıtladı. Hastalığı taşıdığı anlaşılan 7 büyükbaş hayvan itlaf edilerek, kireçlenip gömüldü.” diye konuştu. Yapılan bu çalışmaya ek olarak, köydeki ve yakın yerleşim merkezlerindeki hayvanların aşılandığını vurgulayan Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, “Şarbon hastalığının görüldüğü köyümüzde 800 doz aşı yaptık. Bu aşılardan 650’si tarafımızdan, geriye kalan 150’si de, serbest veteriner hekimler tarafından yapıldı.” dedi. Övenler Köyü’nde korkulacak bir durum kalmadığına dile getiren Altun, her türlü tedbirin alındığını belirterek, “Zaten hastalık köyden kaynaklanmıyor. Ortak bir takım meraların kullanılması suretiyle hastalık köye bulaşmış. Biz gerekli tedbirleri alarak yayılımı önlemeye çalıştık. Fakat köylülerimizi de, gözlem ve takip noktasında büyük sorumluluklar bekliyor.” ifadelerini kullandı.
//TARIM İL MÜDÜRÜ ALTUN, ŞARBON HASTALIĞI, BULAŞMA SÜRECİ VE RİSKİNİ ANLATTI
Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, Şarbon hastalığı hakkında bilgiler de verdi. Hastalığa “Bacillus Anthracis” isimli bakterinin sebep olduğunu söyleyen Altun, “Antraks ismiyle bilinen şarbon özellikle sığır, koyun, keçi ve deve gibi otçul memeli hayvanların bir hastalığı olmakla beraber insanlarda, diğer memelilerde ve bazı kuşlarda da görülebilmektedir. Şarbon insanlara 3 şekilde bulaşmakta ve bulaşma şekline göre isimlendirilmektedir. Hasta hayvanlara, bunların dokularına, bu hayvanların kirlenmiş olduğu yerlere ve malzemelere temas sonucunda bakterinin bütünlüğü bozulmuş deriden girmesiyle deri şarbonu; Şarbon mikrobuyla bulaşmış gıdaların özelliklede şarbonlu hayvanların etlerinin yenmesiyle veya ihtimal dahilinde de olsa şarbon sporları bulaşmış suların içilmesiyle bağırsak şarbonu; Şarbon sporlarıyla bulaşık tozların veya hayvan tüylerinde ve kıllarında bulunabilen sporların solunması sonucunda da akciğer şarbonu oluşmaktadır. Şarbon hastalığında insandan insana bulaşma yoktur.” şeklinde konuştu.
Hastalığa herkesin yakalanabileceğini anlatan Mustafa Altun, ancak hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, deri yün endüstrisinde çalışanlar, veteriner sağlık teknisyenleri ile veteriner hekimlerin hastalığa yakalanma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu dile getirdi.
//ŞARBONA KARŞI İZLENMESİ GEREKEN YOLLAR…
Tarım İl Müdürü Altun, şarbona karşı izlenmesi gereken yolları ise, şöyle sıraladı: Şarbonlu olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemeli ve yüzülmemelidir. Şarbondan ölen hayvanlar mümkünse yakılarak imha edilmeli veya 2 metre derinliğinde çukurlar açılarak üzerine sönmemiş kireç dökülüp gömülmelidir. Hasta hayvanların bulundukları yerler ve taşındıkları nakil vasıtaları temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Hasta hayvanların temas ettiği yem maddeleri, altlıklar ve gübre gibi bulaşık materyaller yakılarak imha edilmelidir. Hastalık şüphesiyle yetkili birimler tarafından konulan müşahade ve karantina süresi sona ermeden hayvanlar kesilmemeli ve etleri tüketilmemelidir. Riskli bölgelerde, hayvanlar şarbona karşı aşılattırılmalıdır. Yukarıda belirtilen korunma önlemlerine titizlikle uyulmaz ise, havayla temas eden şarbon bakterisi, spor denilen dış ortama dayanıklı bir yapıya dönüştüğünden yıllarca hastalık yapabilme özelliğini sürdürür. Hayvanların bu bakterilere temasıyla da hastalık tekrar ortaya çıkar.