ERZURUM-İHA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili adayı Ahmet Palandöken, tarımı öncelikli stratejik bir sektör olarak değerlendirerek köklü bir tarım reformu gerçekleştirerek Türkiye’yi yeniden tarımda kendine yeten bir ülke haline getireceklerini söyledi.
12 Haziran’daki genel seçimler öncesi seçim çalışmalarını sürdüren CHP birinci sıra milletvekili adayı Ahmet Palandöken, köy köy, mezra mezra dolaşarak vatandaşlarla bir araya geliyor. Çaldıkları her kapıda vatandaşın hükümete olan tepkisini dinlediklerini anlatan Palandöken, yıllardır yaşanan ekonomik sorunlarla beli bükülen vatandaşın sabırsızlıkla CHP iktidarını beklediğini kaydetti.
EKOLOJİK TARIM
CHP iktidarında kırsal alanlarda tarım dışı faaliyetleri de geliştirerek kalkınma uygulamalarıyla kırsal kesimin gelir düzeyini artıracaklarını belirten Palandöken, “Böylece yoksulluk ve işsizliği azaltacak, göçe bağlı sorunları hafifleteceğiz. Kırsal kesimde orman vasfını yitirmiş 2B alanlarını, tarım yapan orman köylüsüne vereceğiz. Çiftçi tarımını ve ekolojik tarımı geliştireceğiz. Örgütlü ve rekabet gücü yüksek bir tarımsal yapıyı oluşturacak, tarım piyasalarında istikrarı sağlayacağız. Tarımda çalışan kadınlar ile gezici - geçici tarım işçilerinin yaşam standartlarının geliştirilmesine özel önem vereceğiz. Tarım çalışanlarının iş ve sosyal güvenlik uygulamalarını yeniden
yapılandıracağız. Üreticiden tüketiciye doğrudan pazarlama kanallarını geliştirecek, tüketici sofrasına uygun fiyatlı ve sağlıklı gıdanın ulaşmasını sağlayacağız. Tarım sigortasını yaygınlaştıracağız. Küçük üreticilerin sigorta priminin tamamını devlet olarak karşılayacağız” diye konuştu.
Tarımda çiftçiyi ve üretim potansiyelini destekleyerek ülkeyi ithalata bağlı olmaktan kurtaracaklarını ifade eden Palandöken, “Çiftçimizin refahını artıracak, insan odaklı ve doğayla dost bir politika izleyeceğiz. Tarımı öncelikli stratejik bir sektör olarak değerlendirerek köklü bir tarım reformu gerçekleştireceğiz. Tarımsal altyapı yatırımlarını hızla tamamlayacağız. 2023’e kadar 110 milyon dönüm araziyi toplulaştıracak, 4 milyon dönüm sulama yatırımı yapacağız. Tohumluk, gübre, ilaç ve verimliliğini artırıcı diğer girdilerin akılcı kullanımı ve kalitenin geliştirilmesini destekleyecek, tarım sektörünü modern işletmecilik yapısına kavuşturacağız. Tarımda iç üretimi artırıp, ithalatı azaltacağız. Üretimde akılcı planlanma ile kısa sürede ülkemizi dışarıya mal satan bir ülke haline getireceğiz. Tarım teknolojilerinde dışa bağımlı olmaktan kurtulmak için özel tarım tekno-merkezleri kuracak, buralarda kamu, özel sektör ve üniversitelerin işbirliği içinde çalışmasını sağlayacağız. Dünya toplam ihracat pazarından daha fazla pay almak için yüksek katma değerli, güvenli ve kaliteli üretim yapacağız. Tarıma dayalı sanayileri geliştirecek, Küçük Ölçekli Tarımsal Sanayi Siteleri, Organize Tarım Bölgeleri ve Organize Tarımsal Sanayi Bölgeleri kuracağız” diye konuştu.