Erzurum Palandöken Kış Turizmi Merkezi’nin bölgede oluşturduğu sinerji, bölgede kış turizmi ve sporu yatırımlarını tetikledi. Univesiade 2011’le Erzurum’un dünya gündemine girmesi, Doğu Anadolu’da kış turizmi yatırımlarının artışına zemin oluşturdu. Son beş yıllık dönemde Palandöken rüzgarı Bayburt’ta Kop, erzincan’da Ergan Turizm merkezlerinin hayata geçirilmesini sağladı.
COŞKUN MENEK -ERZİNCAN (İHA) - Dünyanın en uzun kayak pistine sahip sayılı kayak merkezlerinden biri olacak Ergan Dağı Kayak Merkezi’nin önümüzdeki kış sezonuna hazır hale gelebilmesi için çalışmalar sürüyor. Tamamlandığında 12 kilometrelik kayak pisti üzerinde kurulan dev taşıma sistemlerinin yanı sıra, Yaylabaşı Beldesi’nden kayak merkezinin bulunduğu alana kadar gondol sistemi de kuruluyor.
Erzincan İl Genel Meclisi Başkanı Ünal Tuygun, Ergan Dağı Kayak Merkezi ile ilgili yaptığı açıklama da, Doğu Anadolu Bölgesi’ne yapılan en büyük turizm yatırımı olan Ergan Dağı Kayak Merkezi projesiyle kayak turizminin merkezi olmayı hedefleyen Erzincan’nın bölgenin kalkınmasında ve yeni istihdam kaynaklarının oluşturulmasında büyük rol sahibi olacağını işaret etti.
Tuygun, proje ile birlikte bölgeye yapılacak modern spor tesislerine, otellere ve dünya’nın en uzun ikinci kayak pistine sahip olacak olan Erzincan, yalnızca Türkiye’nin değil tüm dünyanın dikkatini çekmeyi amaçlandığını belirterek; “Ergan Dağı Erzincan kent merkezinin 15 km güneyinde yer alıyor. Zirvesi 3 bin 258 m. olan dağ, 2000 metre kot farkına; yaklaşık 12 km sürekli kayak pistlerine sahiptir. 12 km. uzunluğundaki kayak pistlerine sahip bu alan, Erzincan Yaylabaşı Yerleşimi ile dağın zirvesi arasında bulunmaktadır. Bölgede kar kayağı, buz pateni, snowboard, rafting, su kayağı, bot safari, dağ ve buz tırmanışı, yamaç paraşütü, dağ bisikleti, trekking, yayla tatili, at safarisi, cirit, balıkçılık ve yaban avı gibi birçok spor faaliyeti bir arada yapılabilmektedir. Kış turizmi odaklı olan bu projede 5 bin 365 metre uzunluğu ve 3 bin metre genişliği ile dünyanın sayılı merkezleri arasındadır.Ergan Dağı'nın, şehir merkezine ve havaalanına olan yakınlığı ile de ayrı bir önemi bulunuyor” dedi.
Kayak merkezine iki etap halinde kurulan telesiyej sisteminin 4 kişilik ve saatte bin 500 ila 2 bin kişi taşıma kapasiteli olduğunu da sözlerine ekleyen İl Genel Meclisi Başkanı Ünal Tuygun; “İmar planları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan kayak merkezi yaklaşık 80 hektarlık alana sahip birinci yerleşim yerinde, 39 ada otel yeri, 20 ada oberj ve günübirlik turizm tesisi alanı planlandı. Kış merkezi tamamlanınca yatak kapasitesi yaklaşık 11 bin 500 kişi olacak.Toplam 30 hektarlık ticaret alanında; idari birimler, alış veriş merkezi, toplantı salonu, sağlık merkezi, kafeler, restoranlar, kapalı spor salonu, üniversite spor kamp merkezi ve sağlık hizmet birimleri bulunacak” diye konuştu.
Tuygun açıklamasında ayrıca, kayak merkezindeki çalışmaların devam ettiğinin de altını çizerek; “Kayak merkezi ulaşımı için kayak merkezine giden dağ yolu duble yol haline getirilerek geçtiğimiz günlerde asfaltlandı. Bunun dışında, Yaylabaşı Beldesi ve kayak merkezi arasında kurulması planlanan gondol sisteminin de kurulması için çalışmalar sürüyor” dedi.