MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Pasinler ilçesinde meydana gelen dolu nedeniyle oluşan zararla ilgili olarak TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, TBMM Başkanlığına verdiği önergede İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından cevaplandırmak üzere sorular yöneltti. Öztürk, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya verdiği önergede, “31 Temmuz 2014 günü Erzurum ili Pasinler ilçesi Yastıktepe, Otlukkapı, Altınbaşak ve Sunak mahallelerinde şiddetli dolu nedeniyle tarımsal alanlarda ağır ürün kaybı meydana gelmiştir. Tarafımızdan çiftçinin zararının minimum 10 milyon 695 bin TL olduğu hesaplanmaktadır.
Buna göre; Bakanlığınızın ve Erzurum Valiliğinin bu durum karşısında almış olduğu önlemler nelerdir?
Bu afetten zarar gören çiftçilerimizin zararının karşılanması için ne gibi önlemler alınmaktadır? Eğer bir tedbir var ise hangi fonlar devreye alınmıştır ve ne kadar destek sağlanacaktır?” dedi.
BAKAN EKER’E SORDU
MHP Milletvekili Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından cevaplandırılmak üzere verdiği önergede şunları kaydetti:
“31 Temmuz 2014 günü Erzurum ili Pasinler ilçesi Yastıktepe, Otlukkapı, Altınbaşak ve Sunak mahallelerinde (köylerinde) şiddetli dolu nedeniyle tarımsal alanlarda ağır ürün kaybı meydana gelmiştir. Tarafımızdan yapılan çalışmalar sonucunda hasadın henüz başlamadığı, bitkilerin vejetason dönemini tamamlayamadığı bu mahallelerden (köylerden) Yastıktepe’de 3 bin 61 dekar, Otlukkapı’da 7 bin 551 dekar, Altınbaşak’ta köyünde bin 235 dekar ve Sunakta ise 535 dekarlık alanın ciddi zarar gördüğü belirlenmiştir. Bu köylerde zararın ağırlıklı olarak; buğdayda yüzde 80-90, ayçiçeğinde yüzde 80, silajlık mısır bitkisinde yüzde 65, Şeker pancarı bitkisinde yüzde 50, yoncada ise ikinci ve üçüncü biçim karşılığı olan yüzde 60-70, patates bitkisinde ise yüzde 60-65 düzeyinde olacağı beraber çalıştığımız bölgedeki uzmanlarca tespit edilmiştir.
Buna göre; Bakanlığınızın bölgeye ilişkin zarar ziyan bilançosu nedir? Tarafımızdan çiftçinin zararının minimum 10 milyon 695 bin TL olduğu hesaplanmaktadır. Bakanlığınızın tespitleri bu rakamları doğrulamış mıdır? Bu afetten zarar gören çiftçilerimizin zararının karşılanması için ne gibi önlemler alınmaktadır? Eğer bir tedbir var ise hangi fonlar devreye alınmıştır ve ne kadar destek sağlanacaktır? Tarım girdilerinin son derece yüksek olduğu Erzurum ilinde çiftçilerimizin başta Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası olmak üzere devlet kurumlarına olan borçları ertelenecek midir? Böyle bir uygulama var ise bu borçlar nasıl yapılandırılacaktır? Özel sektör borçları bakımından mağduriyet yaşayacak olan bölgedeki üreticimize destek sağlanması düşünülmekte midir? 2015 yılı üretim dönemi için tohumluk gübre ve mazot desteği sağlanacak mıdır? Tohum dahi elde edemeyecek kadar zararın yüksek olduğu bölgede 2015 bahar döneminde çiftçi hangi desteği alarak tarlasını ekebilecektir? 1 Ağustos 2014 Cuma günü yerinde yapmış olduğumuz incelemede üreticilerimizin Güneydoğu Anadolu bölgemizden biçer-döver kiralayarak hasat yaptıkları, bölge tarımının lokomotifi olan Pasinler ovasında makine ekipman yetersizliği olduğu ve üreticinin hasadı dahi borçlanarak yaptığı gözlenmiştir. Zirai alet ve makine parkının Doğu Anadolu bölgesinin en verimli topraklarında yetersiz olması karşısında Bakanlığınız bu eksikliği gidermek için ne gibi önemler almaktadır? Doğunun patates üretim merkezi olan Pasinler Ovasında niçin tohumluk üretimi düzenli yapılamamaktadır? Bu bölgede bölgeye uygun sertifikalı tohumluğun üretimi, depolanması, pazarlanması ve dağıtımı konusunda bir faaliyet yürütülmemektedir?”
KALKINMA BAKANI YILMAZ’A VERİLEN SORU ÖNERGESİ
Öztürk, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergede ise, “31 Temmuz 2014 günü Erzurum ili Pasinler ilçesi Yastıktepe, Otlukkapı, Altınbaşak ve Sunak mahallelerinde (köylerinde) şiddetli dolu nedeniyle tarımsal alanlarda ağır ürün kaybı meydana gelmiştir. Tarafımızdan çiftçinin zararının minimum 10 milyon 695 bin TL olduğu hesaplanmaktadır.
Buna göre; Bakanlığınızın DAP idaresi bölgesinde afet zararı gören üreticiyi destekleme konusunda bir çalışması var mıdır? Bölgede özellikle buğday üreticilerinin Güneydoğu Anadolu bölgesinden biçer-döver kiralayarak hasat yaptıkları, Pasinler ovasında makine ekipman yetersizliği hat safhadadır. Zirai alet ve makine parkının Doğu Anadolu bölgesinin en verimli topraklarında yetersiz olması karşısında Bakanlığınıza bağlı DAP idaresi Başkanlığı ne gibi önlemler almaktadır? Önlemleriniz varsa nelerdir? Doğunun patates üretim merkezi olan Pasinler Ovasında niçin tohumluk üretimi destek ve projeleme sorunları nedeniyle düzenli yapılamamaktadır? Bu bölgede bölgeye uygun sertifikalı tohumluğun üretimi, depolanması, pazarlanması ve dağıtımı konusunda Bakanlığınıza bağlı DAP idaresi Başkanlığı tarafından bir faaliyet yürütülmekte midir? Bu kurumun bölgenin bu potansiyelinden haberi var mıdır? Var ise bu konuda herhangi bir çalışma yapmakta mıdır?” ifadelerine yer verdi.