ERZURUM (İHA) - Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk Erzurum Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerine ‘Akademik ve Sosyal Oryantasyon’ konulu ders verdi.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda ki programın açılış bölümünde ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, öğrencilere üniversitenin kuruluş ve gelişim aşamalarını anlattı.
Rektör Yayalı’nın ardından söz alan Vali Öztürk hayatın her alanını ilgilendiren konularda ders verdi. Erzurum Teknik Üniversitesi’nin yeni kurulan bir üniversite olduğuna dikkat çeken Vali Öztürk kendisinin de 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine girdiğinde okulun yeni kurulmuş olduğunu ve bunun sıkıntılarını yaşadığını söyledi. İlk mezun olmanın avantajlarının yanında sıkıntılarının da olduğuna vurgu yapan Vali Öztürk; şunları söyledi, “Dezavantaj olarak şunu gördük. Yardım alabileceğimiz, destek alabileceğimiz abilerimiz yok. Ama avantajı da var ki, o da şu. Bizim okulumuzun ilk On yıl ki mezunları bugün ülkemizin bürokrasisinde önemli yerlere geldiler. Artık okulculuk kavramı eskisi gibi yok. Başarılı olan kişi, hangi okuldan olursa olsun önü açık oluyor. Yani konularınıza vakıf olursanız önünüzün çok açık olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.”
“PİYASANIN ARADIĞI ŞARTLARA SAHİP OLANLAR HER ZAMAN KAZANIR”
“Hiçbir zaman değişmeyen bir şey var. Piyasanın aradığı şartlara sahip olanlar her zaman kazanır. Bu 1980’lerde de böyleydi, 90’larda da böyleydi, bu günde böyle. Burada eğitiminiz için gerekli altyapı var. Erzurum bir üniversite şehridir. Ülkemizin belki de 75 şehri üniversiteden habersizken Erzurum’da üniversite vardı. Bu açıdan şanslısınız. Bizim gibi üniversite tarihi çok eski olmayan bir ülkede 55 yıllık üniversitesi olan bir şehirde eğitim almak önemli bir şey. Üniversitenizin yeni olmasını kafanıza takmayın, avantajlarından yararlanmayı düşünün. Asaletin sizinle başladığını kabul edin.
Bugün üniversitede okuyor olmanızın şöyle faydaları var. Teknik imkanlara sahipsiniz. Ekonomik imkanlara sahipsiniz. Bizim zamanımızda okuma imkanı bu kadar mümkün değildi. Ancak bizimde okuyabilenler arasında rakiplerimiz azdı. Sizin rekabet ortamınız çok daha şiddetli olacak. Aslında hepiniz birbirinizin rakibisiniz. Şuan yanınızda oturan arkadaşınızla rakipsiniz. Aslında bu kötü bir şey değil. Rekabet toplam kaliteyi getirir. Genel anlamda ülkemiz kazanır. Kalite artar. Siz kazanırsınız. Daha iyi olan kazansın düşüncesini kendinize rehber edinmeniz lazım. O yüzden vaktinizi boşa harcamayın. Yerinde harcadığınız her bir saat sizi rakipleriniz arasında bir adım öne çıkarır.”
YAŞ, SÜREÇ, ZAMAN ÇOK ÖĞRETİCİDİR, ÇOK ŞEY KAZANDIRIR İNSANA”
“Hayatta başarılı olmak için çok iyi olmak gerekir” diye konuşan Vali Öztürk, iyi olmak için sistemli, gayretli çalışmak gerektiğinin altını çizdi. Vali Öztürk; “Sistemli çalışma fırsatını lisede kaçırdıysanız şimdi değerlendirmenizi öneriyorum. Yabancı dili ihmal etmeden sistematik şekilde çalışın. Eğer dünyalı bir insan olmak istiyorsanız bir veya birden fazla yabancı dile sahip olmanız gerekiyor. Sizin yaşlarınız bu iş için çok uygun yaşlar. Yaş, süreç zaman çok öğreticidir. Çok şey kazandırır insana.
Türkiye genç nüfusu olan bir ülke. Kendine özgü fırsatları ve özellikleri olan bir ülke. Bu fırsatları iyi değerlendirin. Bundan sonra gelecek sizin. Türkiye gelişiyor, büyüyor. Özel sektör gelişiyor. Kendinizi illa da bir devlet kurumuna odaklamanızı istemem. Gelecekte özel sektör sosyal açıdan da ekonomik açıdan da daha iyi olacak. Bunun için kendinizi iyi yetiştirin. Eskiden özel sektör devletten eleman devşirirdi. Başarılı olanları alırdı. Şimdi artık genç, yeni mezun elemanı alıp, kendisi yetiştiriyor” diye konuştu.
Konuşmasının ardından öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Vali Öztürk son olarak öğrencilere; “Bu kuşağın daha güzel günler göreceğine inanıyorum. Kendinizi önemseyin. Farklı görüşlere karşı anlayışlı olun ve ülkenizi sevin” diyerek tavsiyelerde bulundu.
Dersin sonunda, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı tarafından Vali Öztürk’e, ‘Akademik ve Sosyal Oryantasyon’ konulu dersinden dolayı bir plaket verildi.