ERZURUM (İHA) - MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Ayvalı Barajı projesiyle ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda soru önergesi verdi.
Öztürk önergesinde, “Erzurum ili Olur ilçesi sınırları dahilinde, Taşlıköy ve Ayvalı köyleri arasında Oltu çayı üzerinde halen yapımı devam eden Ayvalı Barajı proje inşaatı sözleşme gereği bu yılın sonunda tamamlanacaktır.
Baraj inşaatının yapıldığı yörede, başta Taşlıköy olmak üzere Çataksu, Ormanağzı, Ayvalı, Kayaaltı ve Elmadüzü köylerinde 143 özel mülkiyet parselinde toplam 2.961.528.39 metrekare alan kamulaştırılacaktır.
Kamulaştırmada, vatandaşlar şaşkın ve tam bir hayal kırıklığı içerisindedir.
Acele el koyma yöntemiyle taşınmazlarına el konulan ve kapı dışarı edilen vatandaşların taşınmazlarına önceden tespit edilen değer bedellerin yarısı geri ödeme olarak çıkmaktadır.
Bunların ışığında, acele el koymada ekonomik ve sosyolojik boyutlar ne derece irdelenmiş ve vatandaş ne kadar bilgilendirilmiştir? Kamulaştırma yapılan arazilerin 30-40 kilometre uzağında aynı toprak yapısı, verimliliği, coğrafi ve iklim özelliklerini taşıyan Artvin’in Yusufeli ilçesinde yıllar önce yapılan kamulaştırmalarda metrekareye 50-60 TL değer verilirken, bu yörede metrekareye hangi kriterlere göre 18-20 TL civarında fiyat verilmiştir? Kamulaştırmada vatandaşın mağdur edilmemesi, razı edilmesi Anayasal hak olması hasebiyle bu mağduriyeti nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?”
Öztürk ayrıca yine Bakan Yıldız’a “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 20.03.2008 tarihli ve 1539-1 sayılı kararı ile Özdoğan Enerji Anonim Şirketi’ ne Erzurum ve Artvin illerinde kurulması planlanan Ayvalı (Çoruh) Hidroelektrik Santrali üretim tesisi için 20.03.2008 tarihinden itibaren 49 yıl süre ile üretim faaliyeti göstermek üzere 4628 sayılı elektrik piyasası kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca 20.03.2008 tarihli ve EÜ/1539-1/1119 numaralı üretim lisansı verilmiş, EPDK’nın 15.10.2009 tarihli 2276/5 sayılı kararı ile Ayvalı (Çoruh) hidroelektrik Santrali Üretim ve yardımcı tesislerinin kurulabilmesi için gerekli olan taşınmaz mallar ile ilgili olarak da 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’ nun 7. maddesi gereğince kamulaştırma kararı alınmıştır. Söz konusu barajı kurulduğu bu yer için ÇED raporu alındı mı? Alandıysa bu raporu kimler hazırladı? Eğer alınmadı ise neden ÇED kapsamı dışında tutuldu? Acele el koyma yöntemiyle evlerinden, yurtlarından çıkarılan, basında yer alan haber ve görsellerde de izlendiği gibi mezarları baraj inşaatı ve yol yapım çalışmalarında toprak ve kayalar altında kalan vatandaşlara, alternatif yerleşim yeri gösterildi mi, bu anlamda iskan çalışması yapıldı mı?” diye sordu.