AHMET AKBUĞA
ERZURUM (İHA) - Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10’ncu maddesinden kaynaklanan davalara bakmak üzere başlatılan yeni uygulama ile Erzurum’da yeni bir Ağır Ceza Mahkemesi daha kuruldu.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), kamuoyunda "3. Yargı Paketi" olarak bilinen yasa kapsamında kaldırılan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri yerine görev yapacak mahkemeleri belirledi. Buna göre, 11 ilde 13 mahkeme görevlendirildi. Terörle Mücadele Kanunu 10. madde kapsamında bakmakla hükümlü mahkemelerin kurulmasıyla birlikte HSYK, Erzurum Adliyesi’nde yeni atamalar yaptı.
Yeni kanunla birlikte tutuklulukların itirazı dilekçelerine ‘Özgürlükler Hakimi’ ataması da yapıldı. HSYK Erzurum Adalet Komisyonu Başkanlığı’na Birinci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erol Ofluoğlu‘nu, Erzurum Terörle Mücadele Kanunu (TMK) Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine Gaziantep Cumhuriyet Savcısı Yaşar Sadık Taşkın’ı atadı. Erzurum Özgürlükler Hakimliği’ne ise eski Birinci Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Ramazan Özer görevlendirildi.
TUTUKLULUK İTİRAZLARINI DEĞERLENDİRECEK
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 6352 sayılı Kanun'un 75. maddesi ile değişik 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi gereğince bu kanun kapsamına giren suçlarla ilgili davalara bakmak üzere görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinin ve yargı alanlarının belirlenmesine ilişkin teklifin kısmen değiştirilerek 11 yerde toplam 13 ağır ceza mahkemesi belirlendi.
Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10 . maddesinden kaynaklanan davalara bakmak üzere görevlendirilen ağır ceza mahkemelerinde çalışacak ağır ceza mahkemesi başkan ve üyelerini, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesinin 3. fıkrasının (c) bendine göre yürütülen soruşturmalarda hakim tarafından verilmesi gerekli kararları almak, bu kararlara karşı yapılan itirazları incelemek ve sadece bu işlere bakmakla görevli kamuoyunda 'Özgürlükler Hakimi' olarak adlandırılan hakimleri, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi kapsamında belirtilen suçların soruşturma ve kovuşturmasında da görev yapacaklar.
Bu düzenlemeyle Erzurum’da yeni kurulan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına Mustafa Kahya, Üye Hakimliklere Muhammet Karaca, Hülya Özkan ve Handan Durmuş atandı. Erzurum TMK Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine ise Şanlıurfa Cumhuriyet Savcısı Yaşar Sadık Taşkın getirilirken, Cumhuriyet Savcısı olarak Yusuf Eraslan, Mehmet Bayram, Asım Özsaraç’a görev yetkisi verildi.
ERZURUM 11 İLDEN SORUMLU OLACAK
Erzurum’da Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesi kapsamında kurulan yeni mahkemenin göre alan; Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Rize, Trabzon ve Tunceli’nin Pülümür ilçesini kapsayacak.
Öte yandan, CMK 250 kapsamındaki Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı Rasim Karakullukçu ise dosyaların karara bağlanacağı süreçte görevine devam edecek.
Erzurum Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Hakim Volkan Üçtepe ise Sulh Ceza Hakimliğine görevlendirildi. Bu mahkemelerin başkan ve üyeleri, Adli Yargı Adalet Komisyonu'nca, bu mahkemelerden başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirme yapılamayacak.
ERZURUM’UN TMK YETKİLENDİRİLMESİ 4. AĞIR CEZAYA VERİLDİ
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), kamuoyunda "3 . Yargı Paketi" olarak bilinen yasa kapsamında kaldırılan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri yerine görev yapacak mahkemeleri belirledi. Buna göre, 11 ilde 13 mahkeme görevlendirildi. Erzurum’un TMK 10. Madde kapsamında ise 4. Ağır Ceza Mahkemesi görevlendirilirken, Mahkeme Başkanı olarak Mustafa Kahya atandı.
Ancak CMK 251. maddesinin birinci fıkrasına göre görevlendirilen Cumhuriyet savcıları, TMK 10'uncu maddesi uyarınca görevlendirilen Cumhuriyet savcıları görevlerine başladığında, yürütmekte oldukları soruşturma evraklarını bu savcılara devretmek zorunda olduklarından yürütülmekte olan soruşturmaların kesintiye uğramaması ve süreçlerin uzamaması için mevcut soruşturmaları yürüten savcıların bir kısmı TMK 10'uncu madde kapsamında görevlendirildi. HSYK, 6352 sayılı Kanun'un 75 . maddesi ile değişik 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10 . maddesi gereğince bu kanun kapsamına giren suçlarla ilgili davalara bakılacak.
AĞIR CEZA MAHKEMELERİN YETKİSİ
TMK 10. maddesinin başlığı, ''Görev ve yargı çevresinin belirlenmesi'' olarak TMK kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalar, Adalet Bakanlığı'nın teklifi üzerine, HSYK tarafından yargı çevresi birden çok ili kapsayacak şekilde belirlenecek illerde görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Bu mahkemelerin başkan ve üyeleri, Adli Yargı Adalet Komisyonu'nca, bu mahkemelerden başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirilemeyecek. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümler ile Askeri Mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümler saklı kalacak.
TMK kapsamına giren suçlarla ilgili olarak soruşturma, HSYK'ca bu suçların soruşturma ve kovuşturmasında görevlendirilen Cumhuriyet savcılarınca bizzat yapılacak. Bu Cumhuriyet savcıları, Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başka mahkemelerde ve işlerde görevlendirilemeyecek.
SAVCILAR, İZNE BAĞLI OLMADAN SORUŞTURMA AÇABİLECEK
Türk Ceza Kanunu'nun 10. (TCK), ''Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak'', ''Anayasayı ihlal'', ''Yasama organına karşı suç'', ''Hükümete karşı suç'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan'' ''Silahlı örgüt'', ''Silah sağlama'' ve ''Suç için anlaşma'' maddelerinde düzenlenen suçlar hakkında, görev sırasında veya görevinden dolayı işlemiş olsa bile Cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılacak. Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 26. maddesi hükmü saklı olacak. Bu kanunun 26. maddesi, ''MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da 5271 sayılı Kanunun 250. maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılması, Başbakanın iznine bağlıdır'' hükmünü içeriyor.