Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın katkılarıyla, Oltulu Âşık Mevlüt İhsanî Kültürünü Yaşatma Derneği tarafından yürütülen ‘Ozanların Dilinden Şehit ve Gazilerimiz’ projesinin tanıtımı Oltu’da yapıldı.
Oltu Kaymakamlığı Toplum Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına, Oltu Belediyesi Başkan Yardımcısı Osman Coşkun ile çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri, halk âşıkları, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programında konuşan Âşık İhsanî Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Musa Çalışkan şunları kaydetti: ‘Oltulu halk âşığı, merhum İhsanî’nin şahsında, âşıklık geleneğini yaşatarak gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla 2009 yılında kurulan derneğimiz, kuruluş amaçları doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir. Derneğimiz tarafından bugüne kadar ‘Âşık Mevlüt İhsanî’yi Anma Etkinlikleri’ adı altında kültürel programlar organize edildi. Özel gün ve gecelerde yapılan etkinliklere dernek olarak katılım sağlandı. Âşıklık geleneğini yaşatmak için derneğimizde faaliyetleri icra edildi’ diyen Musa Çalışkan, ‘Âşıklık geleneğini tanıtmak ve değerlerimizi geleceğe taşımak için kültürel faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Bu güne kadar, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, kurum ve kuruluşlara, çeşitli projeler sunduk. Bu projelerden biri de şu anda tanıtımını yapmakta olduğumuz ‘Ozanların Dilinden Şehit ve Gazilerimiz’ adlı projemizdir, diyerek, projede emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür etti.
Proje hakkında bilgi veren proje koordinatörü Temel Vural, ‘İçişleri Bakanlığı Bütçesinden Derneklere Yardım Yapılması Hakkında Yönerge’ kapsamında desteklenen projemizin konusu, ‘Şehitlik, gazilik, vatan, millet, bayrak, hürriyet, istiklâl, millî birlik vb. kavramlar çerçevesinde halk âşıklığı geleneği vasıtasıyla toplumsal bir farkındalık oluşturmaktır’ dedi.
Temel Vural: “Şehitlik ve gazilik gibi mukaddes değerlerin halk ozanlarımız tarafından dile getirilmesi, sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlenmesi, geçmişten bugüne millî bütünlüğümüzün harcı olan şehitlik, gazilik ve kahramanlık duygularının nesilden nesile aktarılıp yaşatılmasına katkı amacıyla tasarlanmış olan bu proje, şehit yakınlarına ve gazilerimize karşı duyarlı olunmasına ve tüm vatandaşlarımızın millî duygular çerçevesinde kaynaşmasına katkı amacıyla hazırlanmıştır” dedi.
‘Ülkemizde yıllardır yaşanan terör saldırıları, yakın tarihimizde cereyan eden millî iradeye yönelik hain kalkışma bir kez daha göstermiştir ki millî benliğimizi muhafaza edebilmek için milletin her ferdine ciddi görevler düşmektedir. Bu bilinçle tasarladığımız projeyle, hem asırlara damgasını vurmuş bir geleneğin yaşatılmasına katkı sağlanacak, hem de milli bütünlüğümüzün harcını yoğurmuş olan âşıklarımızla birlik, beraberlik, vatan sevgisi, şehitlik ve gazilik gibi mukaddes değerlerimiz ve demokrasi gibi evrensel kavramların sahiplenilip yaşatılması konularında da bir farkındalık oluşturulacaktır’ diyen proje koordinatörü, proje faaliyetleri ile ilgili olarak da şu açıklamalara yer verdi:
‘Bir yıl devam edecek proje kapsamında projenin ismine ve temasına uygun sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlenecek. ‘25 Mart Oltu’nun Düşman işgalinden 100. Kurtuluş Yıldönümünde, bu anlamlı günde, Oltu Belediyesi’nin de katkılarıyla ‘Ozanların Dilinden Şehit ve Gazilerimize Vefa Gecesi’ adıyla geniş katılımlı bir âşıklar gecesi yapılacak. Hem bu kültür ve sanat gecesinde okunan şiirler, hem de yöremizin halk âşıkları ve şairlerinden derlenecek şiirler ‘Ozanların Dilinden Kahramanlık Şiirleri’ adıyla kitaplaştırılacak. Proje kapsamında basılacak olan bu kitap, derneklere, eğitim kurumlarına, öğrencilere ve kültürel organizasyonlardaki katılımcılara ücretsiz olarak dağıtılacaktır.’
Tanıtım toplantısı, Âşık Sıtkı Eminoğlu, Mevlüt Merdoğlu, Kâmil Çalışkan ve Sinan Öztürk’ün birlikte sundukları âşıklar programından sonra misafirlere yapılan ikramla sona erdi.