Öz Gıda İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Günsüz
Tarımdaki iş gücü aktif hale getirilmeli
Öz Gıda İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Özkan Günsüz, tarımdaki iş gücünün aktif hale gelmesi için verimliliğin artırılmasına yönelik politikalar uygulanması gerektiğini belirtti.
Türkiye’nin, istihdam edilenlerin taşıdığı ağırlık dolayısıyla tarım ülkesi konumunda olduğunu belirten Öz Gıda İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Özkan Günsüz, “Tarım sektörünün istihdam içindeki payı yüzde 35’ler düzeyindedir. Bu oranın AB ortalaması olarak yüzde 5,0’ler civarında olduğu dikkate alındığında istihdamdaki olumsuz yapının varlığı çarpıcı olmaktadır. Verimliliğin çok düşük olduğu tarım sektöründe geniş bir işgücünün barındırılması işgücü piyasasının etkinliğinin sınırlanmasına yol açmaktadır. Bu yapı, önümüzdeki on yıl içinde çok daha ağır bir istihdam ve işsizlik sorunu yaşanmasına yol açacak niteliktedir” dedi.
BÖLGE TARIM SEKTÖRÜNÜN REKABET GÜCÜ YOK
Günsüz, kent ekonomisinin gelişmesi için tarım ve hayvancılığın önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, son yıllarda çiftçi ve besicinin yeterli oranda desteklenmediğini ifade etti.
Günsüz, tarım kesiminin rekabetten uzak, verimliliği yakalayamayan, pazara göre üretim yapamayan bir yapıya sahip olduğunu belirterek, tarımda önemli değişiklikler içeren tarım reformu yapılması gerektiğini söyledi.
AB’YE UYUM SAĞLANMALI
Tarım sektörünün AB'ye ayak uydurmaya çalıştığına dikkat çeken Günsüz, "Bugüne kadar ki yanlış tarım politikaları çiftçi ve besiciyi bitme noktasına getirmiştir.Bunun için bir tarım reformuna ihtiyaç var. Köyden kente göçün önlenmesi için tarım ve hayvancılığın desteklenmesi gerekiyor” dedi. kente göçün önlenmesi için tarım ve hayvancılığın desteklenmesi gerekiyor"tte.
olduğunu belirterek, Günsüz, reformların sorunların çözümü, rekabetin sağlanması ve verimlilik artışı için yapıldığına işaret ederek, "Türkiye'de reformlar bunlardan hangisini sağlamıştır. AB’ye uyum sağlamak için tarım ve hayvancılık desteklenmelidir. Doğuda tarım ve hayvancılık desteklenmeden, göç ve işsizliğin önüne geçilemez” dedi.
EKONOMİK KRİZLER İSŞİZLİĞİ KRONİKLEŞTİRDİ
Tarım kesiminde şsizliğin en büyük sorunlar içerisinde olduğunu belirten Günsüz, “İşsizlik Türkiye’nin en önemli sorunu haline gelmiştir. Kriz sonrası yaygınlaşan işten çıkarmalar ve azalan istihdam, kriz sonrası sağlanan ekonomik büyümeye rağmen artmamış ve istihdamsız bir büyüme ortaya çıkmıştır. İstihdam, yoksulluğa ve sosyal dışlanmaya karşı mücadelede temel önemdedir. Ekonomide sağlanan büyüme, diğer bir ifadeyle milli gelir artışı, daha fazla insana üretken istihdam sağladığı ölçüde anlam kazanmaktadır. 1990’lı yılların başında, tek başına ekonomik büyümenin istihdamı artırmadığı ve emek piyasalarını etkileyen yapısal sorunları çözmediği görülmüştür. Türkiye’nin temel sorunu yeterince istihdam olanakları oluşturulmamasıdır. Nüfus artış hızının gerisinde kalan yeni yatırım ve iş olanakları, işgücü piyasasını olumsuz etkilemekte, çalışan nüfusun iktisaden faal nüfusa oranını geriletmektedir” dedi.