ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
31 Ekim 2019 Perşembe - 10:27

Otizmle mücadelede Trabzon ve Erzurum farkı

Otizm sorununun çözümü için harekete geçen Trabzon ve Erzurum’daki akademisyenler klasik otizm tarama yöntemlerinin dışında bir yöntem geliştirdi.

Otizmle mücadelede Trabzon ve Erzurum farkı

Otizm sorununun çözümü için harekete geçen Trabzon ve Erzurum’daki akademisyenler klasik otizm tarama yöntemlerinin dışında bir yöntem geliştirdi. Trabzon KEAH Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Birim Sorumlusu Dursun, ATAUNİ’den Prof. Dr. Karaman ve Taşlıbeyaz İnteraktif Video Temelli Bir Eğitim uygulaması geliştirdi.

Türkiye’de son verilere göre her 68 çocuktan birinde görülen otizmle mücadele için Sağlık Bakanlığı tarafından yurt çapında topyekün mücadele başlatıldı.

Sağlık Bakanlığı klasik otizm tarama yöntemlerinin dışına çıkarken, sorunun çözümü için akademisyenler tarafından hazırlanan otizm bulgularının tanıtıldığı gerçek hastaların görüntüleriyle oluşturulan kısa videoların izletildiği otizm farkındalık eğitimlerinde Türkiye’de 49 bin 500 aile hekimi, ebe ve hemşireye ulaşıldı. Bunun sonucunda otizm bulguları erken fark edilen bin 140 çocuk, ilgili tedavi programlarına yönlendirilerek tedavilerine başlanıldı.

Son yıllarda sıklığı giderek artan otizm, Türkiye’de son verilere göre 68 çocuktan birini etkiliyor. Otizmi tamamen tedavi edecek bilinen bir yöntem olmasa da bulguların şiddetinin oldukça azaltılması yaşamın ilk yıllarında başlayacak erken müdahale programlarıyla mümkün olabiliyor. Ancak tüm dünyada tanının gecikmesi insan beyninin en fazla esneyebildiği ve gelişebildiği 0-6 yaş döneminin kaybedilmesine ve çocukların gelebilecekleri en üst seviyeye hiçbir zaman ulaşamamasına sebep oluyor. Bu noktada bulguların erken fark edilmesi ve ilgili tedavi programlarına yönlendirilmesi en kritik adımı teşkil ediyor. Ancak gelişmiş ülkeler dahil tüm dünyada otizmin gerek aileler gerekse aile hekimleri tarafından fark edilmesi konusunda ciddi sorunlar bulunuyor.

AKADEMİSYENLERDEN YENİ MODEL

Bu sorunun çözümü için harekete geçen Trabzon ve Erzurum’daki akademisyenler bu klasik otizm tarama yöntemlerinin dışında bir yöntem geliştirdi. Trabzon Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Birim Sorumlusu Doç. Dr. Onur Burak Dursun, Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Fakültesinden Prof. Dr. Selçuk Karaman ve Elif Taşlıbeyaz İnteraktif Video Temelli Bir Eğitim uygulaması geliştirdi. Otizm bulgularının tanıtıldığı gerçek hastaların görüntüleriyle oluşturulan kısa videolar hazırlanırken, hangi bulgulara dikkat edilmesi ve nasıl yönlendirme yapılması gerektiği bir eğitim materyali olarak belirlendi. Sistemin, Tıp Fakültesi öğrencileriyle yapılan bir araştırmayla öğrenmeye etkisi kanıtlanırken, bu sistem, ilk olarak Erzurum Sağlık Müdürlüğü ile yapılan işbirliği sayesinde ildeki tüm aile hekimlerine ulaştırıldı. Pilot çalışmanın başarısı üzerine Sağlık Bakanlığı Ruh Sağlığı Daire Başkanlığı devreye girerek uygulamayı tüm illere yaymak üzere bir çalışma başlattı. Bu bağlamda Doç. Dr. Onur Burak Dursun’un bilimsel yürütücülüğünü yaptığı çalışmada her ilden otizm tanı tedavi ve takibinden sorumlu hekimler olan çocuk ergen psikiyatrisi uzmanları liderliğinde kurulan ekipler Prof. Dr. Nahit Motavallı Mukaddes’in de katkılarıyla eğitimler aldı.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN BÜYÜK BAŞARISI

Sağlık Bakanlığının İllerdeki başarılı organizasyonu ve Çocuk Ergen Ruh sağlığı uzmanlarının özverili çalışmasıyla tüm Türkiye’de 49 bin 500 aile hekimi ve ebe hemşire otizm farkındalık eğitimleri aldı. Bu hekimler şu ana kadar 887 bin çocukta aldıkları eğitimlerini kullanarak kendilerine başka nedenlerle gelen çocukları otizm açısından da gözden geçirdi. Şüpheli bulgular fark ettikleri 19 bin çocuğu hastane rutin randevu sistemlerine dahil edilmeden kendi illerindeki çocuk ergen psikiyatrisi uzmanlarına özel bir randevu sistemiyle yönlendirdi. Hastanelerde yapılan detaylı değerlendirmelerde şu ana kadar bin 140 çocuk, erken dönemde tanı alarak erken müdahaleleri başlatıldı. Bu sistemle Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 ay ile bir yıl arası olan aile hekiminin otizm bulgularını fark etmesinden tanı görüşmesine kadar geçen süre Türkiye’de 1 hafta ile 1 ay arasına düşürüldü. Sistem sayesinde otizm ilk tanı yaşı da düşürülmüş oldu. Sağlık Bakanlığı’nın otizm alanındaki hizmetleri genişletmek üzere yeni projeler yürüttüğü öğrenildi.

 
Düşen plaka zanlıyı ele verdi
 
En düşük sıcaklık Tekman’da ölçüldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜSEB Ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından her yıl verilen ...
Palandöken beyaza büründü
Erzurum ve Kars’ta yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı sonrası Palandöken ...
Erzurum eksi 4’ü gördü
Yüksek kesimlerde kar yağışının görüldüğü Doğu Anadolu Bölgesinde hava ...
 
Palandöken’in zirvesi beyaza büründü
Erzurum’da bulunan 3 bin 200 rakımlı Palandöken Dağının zirvesi her yıl ...
Gözütok: “Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir”
Gözütok, 'İçeriden ve dışarıdan maruz kaldığımız sayısız taarruza ve badireye ...
Mezarlıklarda kış hazırlığı
Hava sıcaklığının kış aylarında eksi 35 dereceye kadar düşmesi nedeniyle ...
 
ATA Botanikte protokol buluşması
Erzurum’un mülki, idari, askeri ve yargı erkânı, Atatürk Üniversitesi ...
Önce doyurdular, sonra doğaya saldılar
Oltu ilçesinde yavru atmaca ayakkabı dükkanına girdi. Atmacayı doyuran ...
Erzurum’da kadın istihdamına destek protokolü
İŞKUR ve Shell&Turcas arasında imzalanan protokol kapsamında 5 yılda 5 ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva