ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Erzurum-Artvin yolunda tır kazası
 Erzurum-Artvin yolunda tır kazası
'Yunus Emre' ilmek ilmek anlatıldı
'Yunus Emre' ilmek ilmek anlatıldı
 AK Parti binasına saldırıda bulunan 2 kişi tutuklandı
 AK Parti binasına saldırıda bulunan 2 kişi tutuklandı
 Ardahan'da eğitime kar engeli
 Ardahan'da eğitime kar engeli
Buz tutan Kars Çıldır Gölü'ne yoğun ilgi
Buz tutan Kars Çıldır Gölü'ne yoğun ilgi
HABERLER>EĞİTİM
17 Şubat 2019 Pazar - 12:31

Örnek proje Erzurum’da sergilenecek

Lise öğrencisi gencin 150 TL’ye mal ettiği, Olay Yeri İncelemede Zaman Tayin Aracı (OYİZTA) ile önce ölüm saati daha çabuk belirlenecek ve buna bağlı olarak suçlunun kaçabileceği mesafe de hesaplanacak.

Örnek proje Erzurum’da sergilenecek

Rize’de lise öğrencisi gencin 150 TL’ye mal ettiği, Olay Yeri İncelemede Zaman Tayin Aracı (OYİZTA) ile önce ölüm saati daha çabuk belirlenecek ve buna bağlı olarak suçlunun kaçabileceği mesafe de hesaplanacak.

Fatma-Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi 17 yaşındaki Berkant Alperen geliştirdiği cihaz ile olay yeri incelemesinde polislerin hızlı ve hassas ölçüm yapmalarına olanak sağlamayı hedefliyor.

BÜTÜN PARÇALARI KENDİ ÜRETTİ

Lise 4’üncü sınıf öğrencisi Berkant Alperen’in her parçasını kendi elleriyle ürettiği cihaz ile olay yerine gelen polis memuru ceset üzerinde yapacağı ölçümler sayesinde önce ölüm zamanını tespit edecek, sonra kaçan suçlunun geçen sürede ne kadar bir mesafe kat ettiği bulunarak aramalar bu alan üzerinde yapılabilecek.

Cihazı için patent başvurusuna hazırlanan Alperen’nin projesi Erzurum’da gerçekleşecek TÜBİTAK’ın lise öğrencileri araştırma projeleri yarışmasında da boy gösterecek. Alperen, “2 yıl önce öğretmenimle ısı yalıtımı üzerine konuşurken başlayan projemin bu aşamaya gelmesi benim için bir gurur kaynağı “dedi.

CİHAZ ÖLÜM SAATİNİ BELİRLİYOR

Cihaz sayesinde ceset üzerinde yapılacak ölçümlerle ölüm saatinin belirleneceğini belirten Alperen,” Ölüm gerçekleştiğinde vücut sıcaklığı 26 dereceden aşağı doğru düşmeye başlıyor. Bu değişim ortamdaki rüzgâra, cesedin temas ettiği yüzeyin soğukluğuna göre değişiyor. Geliştirdiğimiz metot vücuttaki soğuma süresini kısa zamanda ölçerek sonuca hızla ulaştırıyor, ölüm zamanı hakkında bilgi veriyor. Polis ekipleri olay yerine girdiği zaman hemen ölçüm alıp vücudun ne zaman soğumaya başladığını ölçebiliyor. Ölüm zamanı tespit edilerek suçlunun ne kadar zaman önce olay yerinde olduğu ve geçen sürede ne kadar mesafe kaçabileceği de tespit edilebilecek. Ürettiğim cihazla hiçbir adli kimya bilgisi olmayan bir polis memuru olay yerine gittiğinde, hızlı ve hassas bir şekilde ölçümlerini yaparak olay zamanı hakkında yaklaşık bir sonuca varabilecek” dedi.

"İKİ YILDIR ÇALIŞIYORUM"

İki yıldır cihazı geliştirmek için çalıştığını belirten Alperen” 2 senedir bu cihazı geliştiriyorum. İlk başladığımda elektroniği yeni öğrenmeye başlamıştım. Öğrendim, öğrendiğimi bu cihazda uyguladım. Delikli plakette lehimlediğim devre bana ait, programlama bana ait, bunların hepsini süreç içerisinde öğrendim. Proje bana çok fazla şey kattı. İleride geliştireceğim farklı projeler için ilk adım oldu” açıklamasında bulundu.

Alperen cihaz üzerindeki sensörler ile tercihe göre cesedin yüzeyinden yada daha derin bir yerinden ölçümler alarak denklemi yapan cihaz ile 2 farklı zamanda yapılan ölçüm arasındaki değerlerle soğuma hesaplanarak ölüm zamanının tespit edildiğini dile getirerek “Projede kullandığım sensörün tıbbi hassasiyetle ölçebileni var. Ben maddi olarak karşılayamadığım için alt sürümünü kullandım. Bu şekilde geliştirmeler yapılarak ürün daha hassas çalışır hale getirilebilir. Programında da çok fazla geliştirmek istediğim yerler var. Rahat bir menü tasarımı yapabilirsem kullanımı çok daha kolay olacaktır” ifadelerini kullandı.

150 TL MAL ETTİ

Cihazı 150 TL’ye mal ettiğini sözlerine ekleyen Alperen “Birçok konuda sağlık ve polis ekiplerine yardımcı olacak bu cihazı 150 TL kadar bir maliyetle ürettim, daha yüksek sensörler kullanılırsa maliyeti artacaktır, ancak emniyet güçlerinin daha hassas ve hızlı sonuca ulaşması için buna değer” dedi.

Alperen’in Danışman öğretmeni Halil İbrahim Dönmez ise öğrencisiyle yaptığı proje nedeniyle gurur duyduğunu dile getirerek “Bir matematik denklemiyle başlayan süreçte bu aşamaya gelinmesi ve öğrencimizin bunu başarması bizleri onurlandırdı diyerek “BİLSEM’deki projemizin üretim ve yönetim sürecine bir soru üzerine başladık. Soru ilk önce bir matematik denklemiydi. Programlarla, elektronik devrelerle öğrencinin üretim yaptığı bir süreç işledi. Şu anda projenin patent süreci var. Patent başvurusu yapılacak, evrak süreci devam ediyor. 12 aylık takip süreci sonunda uygun görülürse patent alınacak. Öğrencimiz üniversitede elektrik elektronik mühendisliği hedefliyor. Muhtemelen daha fazla projelere üniversitede imza atacaktır. Bu proje amacına ulaşacaktır. Daha büyük destekler görürse daha iyi olacağını düşünüyorum. Erzurum’da yapılacak lise öğrencileri bireysel yarışmasına davet edilmesi de daha şimdiden ilgi gördüğünün bir ispatı oldu” ifadelerini kullandı.

 

 
Oral ailesinin mutlu günü
 
Erzurumspor 4'üncü galibiyetini aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’u proje sergisinde temsil edecekler
Özel Bilge Koleji, TÜBİTAK Liselerarası Proje Yarışması bölge sergisine davet edildi.
Yakutiye Proje İHL’den "Kitap Kardeşim" projesi
Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Proje Okulu Yakutiye Anadolu İmam Hatip ...
Ortaokul öğrencilerinden şehitlere vefa
Yakutiye Sabancı Ortaokulu 5-A sınıfı öğrencileri, Uzman Türkçe Öğretmenleri ...
 
Erzurum Mucitpark Protokolü imzalandı
Erzurum Valiliği ile ETÜ arasında imzalanan mucitpark protokolünün ardından ...
Memur Sen’de ATAUNİ gündemi
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve yönetimi, Memur ...
Aksakallı eğitimde ‘Drama’ yaklaşımını paylaştı
Erzurum Eğitim Biimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Emre Aksakallı drama derslerini ...
 
Atatürk Üniversitesinde dijital dönüşüm
Atatürk Üniversitesi, düzenlediği 10. Arama Konferansıyla dijital dönüşümü gündemine aldı.
Eğitimde Öğretmenevi sinerjisi
Erzurum Öğretmenevi Müdürlüğü sosyal sorumluluk projelerine imza atmaya devam ediyor.
Gazzeli Esma’nın hayalleri gerçek oldu
Lübnan’daki Al Jinan Üniversitesinde 3 yıl önce Kuran Tefsiri üzerine ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva