Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Organ Nakli’ konulu panel düzenlendi.
Kültür ve Kongre Merkezi Selçuklu Konferans Salonunda düzenlenen panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Şimşek, fakülte dekanları, genel sekreter, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma Ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk’ün moderatörlüğünü yaptığı panele Erzurum bölge koordinasyon merkezi sorumlusu Dr. Fatih Kacıroğlu ve Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazım Doğan panelist olarak yer aldı.
Ülkemizde organ nakli bekleyen binlerce hasta bulunduğunu belirten Prof. Dr. Gürkan Öztürk, “Bu İnsanların hepsi, beyin ölümü gerçekleşmiş birinin yakının yoğun bakım önündeki o zor anında ‘Evet Organ Bağışı Yapıyorum’ gibi yüreklice cümle kurmasını bekliyor. Binlerce kişi arasında sıradaki şanslı hasta hayat buluyor bu cümle sayesinde. Organ transferi konusunda çok iyi konumda olan ülkemiz dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Devletimizin sunduğu bu hizmet hiçbir şekilde hastalardan ücret talep edilmeksizin tamamen ücretsiz olarak organ transferi ve nakil işlemleri yapılıyor. Organ bağışı yeterli durumda değil ancak donörler ve yakınları olmasa, onların cesur yürekleri olmasa organ bağışını kabul etmeseler nakil sırası bekleyen hastaların hayatlarında herhangi bir değişiklik olmayacak ve kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor olacaklar” dedi.
Panelist Dr. Nazım Doğan, ölümün tıp dilinde karşılığının beyin ölümü olduğunu belirtirken bitkisel hayat ile beyin ölümünün karşılaştırılmaması gerektiğini vurguladı. Dr. Nazım Doğa, “Beyinsel fonksiyonlarını kaybetmiş hastada çeşitli testler defalarca tekrarlanır ve sonuç olarak beyin ölümü gerçekleşmiştir deriz, geri dönüşümü olmayan beyin ölümü olarak adlandırılan bu durumda organların işlev görmesi halinde hasta yakınının onayıyla organ bağışına ‘Evet’ demeleri verilmiş en doğru karar olacaktır” ifadelerini kullandı.
Ülkemizin organ bağışı konusunda dünyada ki konumuna ve hasta sayısına dikkat çeken Dr. Fatih Kacıroğlu, “Ülkemiz dünyada organ transferi ve nakli işlemleri sırasında ilk sıralarda yer almakta. Ancak donörler %70 oranında bağış yapılırken kadavrada organ bağışı %15 oranlarında yapmakta. Dünya da ise bu durum tam tersi kadavralarda %80 oranlarında iken donörlerde organ bağışı %20 oranında. İspanya’da aklı dengesi yerinde olmayan insanların yakılarak öldürüldüğünde Endülüs Emevi devleti orada bu durumu değiştirerek organ bağışı ve organ nakli alanında ilk örnekleri başarmışlardır” diyekonuştu.
Program, panelistlerin öğrencilerin yönelttikleri soruları cevaplandırılmalarının ardından Rektör Yardımcısı Önder Şimşek’in panelistlere teşekkür plaketi takdimiyle sona erdi.