Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğulları, "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması" paketi hakkında bilgi verdi.
Yeni Düzenlemelerin ailenin korunması adına son derece önemli olduğunu belirten Abdulhakimoğulları , “Sayın Başbakanımız Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması" paketini açıkladı. Paket, Ailenin Korunması, kadın istihdamı ve kadınların çalışma hayatında korunması, nüfus dinamizminin korunması konularını kapsıyor. Özellikle alenin korunması hakkındaki düzenleme son derece önemli, ailenin korunmasının yanında ailenin geleceği açısından da önemli çalışmalar gerçekleştirilecek. Bu çalışmanın alt yapısı hazır, paket önümüzdeki günlerde hayata geçecek, çalışmalar il müdürlüğümüz tarafından yürütülecek. Ailenin korunması hakkında reform niteliğinde çalışmalar yapılacak” dedi.
KADIN HAKLARI
Paketle kadınlara da önemli haklar getirileceğini belirten Abdulhakimoğulları, kadınları doğumla iş arasında tercih yapmak zorunda kalmayacağını, ifade etti.
İş ve aile hayatını uyumlaştırmak, aileyi korumak, kadınların üzerindeki yükümlülükleri azaltmak ve onlara destek olmak için bir dizi kanuni düzenleme yapılacağını belirten Abdulhakimoğulları, “Burada iki şeyden fedakarlık edilmemesi hedefleniyor, kadınlarımızın annelik görevlerini yerine getirirken, çocuklarla beraber olma hakkından, yine ikincisi kadınlarımızın çok büyük emeklerle elde ettiği profesyonel mesleğinden feragat etmesini engellemek. Şu anda analık izni sonrasında yarı zamanlı çalışma imkanı yok. Sadece kamudan annelik izninden sonra 12 aya kadar süt izni hakkı var. Yapılacak düzenlemeyle analık izini bitiminden sonra ilk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, üç ve üzeri çocuklar için 6 ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı gelecek Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma izni hakkı getirilecek.”
YARDIM VE DESTEKLER
Abdulhakimoğulları, anneler için verilecek doğum yardımlarına değinerek, ilk çocuk için yarım, üçüncü çocuktan itibaren bir altın verileceğini, böylelikle ilk altını devletin takmış olacağını söyledi.
Gençlerde evliliği teşvik etmek amacıyla da destek modelleri geliştirildiğini bunlardan birinin de "çeyiz hesabı" olduğunu ifade eden Abdulhakimoğulları, şöyle devam etti:
“Babalar, anneler bir anda aşk ile karşılaşmış gençlerin evlilik talepleriyle karşı karşıya gelebiliyorlar. Bunun için ebeveynlere çeyiz hesabı şeklinde bir uygulama hayata geçecek. Doğumunu müteakip veya herhangi bir aşamasında 18 yaşını bitiren çocuklar tarafından kullanılacak bir tasarruf hesabı açılacak, buna da 'çeyiz hesabı' denilecek. Ebeveyn bu hesaba ne kadar yatırmışsa evleneceği zaman ebeveynin yatırdığı bu miktara ortalaması
yüzde 15 civarında devlet katkı yapacak”
Türkiye'nin aile hekimliği uygulamasında olduğu gibi 500 aileye 1 sosyal hizmet görevlisi düşecek şekilde bölgelere ayrılacağını belirten Abdulhakimoğulları, bu görevlilerin 500 ailenin sosyal destek anlamındaki ihtiyaçlarını takip edeceklerini, denetim faaliyetinde bulunacaklarını, verilen sosyal desteklerin nerede, nasıl kullanıldığını gözetecek yeni bir ekip oluşturacaklarını sözlerine ekledi.