ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Arıkan, hastaneye kaldırıldı
Arıkan, hastaneye kaldırıldı
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 2 - Sakaryaspor: 3
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 2 - Sakaryaspor: 3
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Boluspor: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Boluspor: 1
Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 4 - Y.Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 4 - Y.Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - İstanbulspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - İstanbulspor: 1
HABERLER>TÜRKİYE
13 Aralık 2014 Cumartesi - 07:08

‘Onca saldırıya rağmen Türkçe ayaktadır’

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, “Kimse Osmanlıcanın öğrenilmesinden ve öğretilmesinden korkmasın. Bizim çocuklarımız bırakın bizi öğrensinler. Biz o imkanlara nail olamadık. En azından çocuklarımız, torunlarımız o imkanlara nail olsun” dedi.

 ‘Onca saldırıya rağmen Türkçe ayaktadır’

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, “Kimse Osmanlıcanın öğrenilmesinden ve öğretilmesinden korkmasın. Bizim çocuklarımız bırakın bizi öğrensinler. Biz o imkanlara nail olamadık. En azından çocuklarımız, torunlarımız o imkanlara nail olsun” dedi.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Hattat Hasan Çelebi’ye Saygı Gecesi'ne katıldı. Burada kürsüye davet edilen Erdoğan, “Adına düzenlenmiş bu güzel merasim vesilesiyle üstadımıza huzurlarınızda hürmetlerimi ifade ediyorum ve kendisine Allah’tan uzun ve hayırlı bir ömür niyaz ediyorum. Hocam ellerinize sağlık, gönlünüze sağlık, yüreğinize sağlık, Allah sizden razı olsun. Rabbim bir ömür boyu mürekkeple, kalemle kamışla, kâğıtla dostluk yapmış o parmaklarınıza güç kuvvet versin. Rabbim bir ömür boyu harflerin sırrının peşinde koşmuş, harflerin sırrına vakıf olmuş ve harflerle sırdaşlık yapmış yüreğinizden ferahı hiç ama hiç eksik etmesin. İnşallah öğrettiğiniz her bir harf için Rabbim misliyle mukabele etsin. Sadece okuduğunuz, öğrettiğiniz harfler içinde değil, sizin hatta döktüğünüz ve okunmasına vesile olduğunuz için inşallah Rabbim size misliyle ecrini versin” dedi.

Hattat Hasan Çelebi’den övgüyle bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim medeniyetimiz işte hattat Hasan Çelebi hocamızın o engin gönlündeki birikimdir. Adeta bizim medeniyetimiz ete kemiğe bürünmüş hatta Hasan Çelebi olarak görülmüş bir medeniyettir. Hani Yunus da diyor ya ‘ete kemiğe büründüm, Yunus diye göründüm’ Zira üstadımıza şöyle bir baktığımızda orada sade hat sanatı görmezsiniz, orada bütün medeniyeti görürsünüz. Van Merkez Cami ile Üsküdar Selami Ali Cami’nin ortak yanı nedir? Kıblesidir bir de Hasan Çelebi’nin hatlarıdır. Herhalde eksik yok. Eskişehir’de Reşadiye Camii ile Medine-i Münevvere de Ravza-i Mutahhara’nın ortak yanı ezanıdır. Birde hattat Hasan Çelebi’nin hatlarıdır. Kazakistan Almata Cami’nde de onun el emeği vardır, Belçika’daki Yunus Emre Cami’nde de onun göz nuru vardır. Hocası Hamit Aytaç’ın mezar taşında da, Mihrimah Sultan’ın Eyüp Sultan’daki kabrinin kitabesinde de onun ustalığı vardır. Yani hat sadece güzel yazı değildir. Hat coğrafyadır, hat haritadır, hat büyük bir medeniyetin, kadim bir medeniyetin, sınırlı olmayan bir coğrafyanın ortak dilidir” diye konuştu.

Erdoğan, “Batılı bir aydın şunu söylüyor; ‘dilimin sınırı dünyamın sınırlarıdır’ Dilimiz neyse dünyanız da odur. Kullandığınız kelimelerin kurduğunuz cümlelerin sayısı neyse dünyanız, tefekkürünüz de işte odur. Kim derse ki dil sadece bir iletişim aracıdır inanın dile büyük haksızlık yapar. Dil medeniyettir, gönüldür ve en önemlisi de dil hafızadır. Dil milletler içinde hafızadır. Merhum Cemil Meriç diyor ki; ‘milletin ana vasfı devamlılıktır’ Dilde devamlılık, terbiyede devamlılık, gelenekte devamlılık. Evet dil medeniyetin hafızanın millet olabilmenin anavatanıdır” dedi.

“Bir toplumdan dilini alırsanız o toplumun milletini de, medeniyetini de hafızasını da almış olursunuz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun bedelini çok ağır ödemiş bir millet olarak bunu söylüyorum. Bir toplumun diline kast ederseniz o milletin dinine de, kültürüne de, sanatına da, edebiyatına da kast etmiş olursunuz. Bakın bugünlerde önemli bir yıldönümüne her fırsatta vurgu yapıyorum. Birinci dünya savaşının yıldönümü, çok kan akmıştır, çok masum katledilmiştir. Sınırlar yeniden çizilmiştir. Yeni bölgeler icat edilmiş, yeni sömürü alanları ihdas edilmiştir. Bütün bunlar inanın gelir geçer. Gün gelir bütün bu düzenleme, bu kurgu bozulur. Ama o süreçte çok geniş bir coğrafyanın diline ve kültürüne kast edilmiş dil ve kültür üzerinde de kurgular yapılmak istenmiştir. İşte en tehlikelisi de budur. Allah’a hamdolsun bizi bundan muhafaza buyurmuştur. Yapılan onca saldırıya rağmen Arapça hayattadır, Osmanlıca hayattadır, Türkçe hayattadır. Onca saldırıya rağmen Türkçe ayaktadır. Örselenmiş ve törpülenmiş olabiliriz ama dilimiz, dillerimiz büyük bir millet olmamızı temin edecek şekilde dimdik ayakta ve dimdik hayattadır.”

 

“BU MİLLET YAZIYA, KAĞIDA, KALEME HÜRMET GÖSTEREN BİR MİLLETTİR”

Yazının önemine vurgu yapmak için örnekler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim babalarımız, dedelerimiz yerde bir yazılı kağıt gördüklerinde alırlardı, öperlerdi. Adeta bir ekmek gibi onu muhafaza ederlerdi, ya da yüksekçe bir yere koyarlardı. Çok kimse bununla alay etti. ‘Anlamını bilmediği kağıdı öpüyorlar’ diye çok kişi bu güzel gelenekle dalga geçtiler. Anlamadıkları şu; bu millet yazıya, kağıda, kaleme hürmet gösteren bir millettir. Arapça ya da Osmanlıca harfler olduğu için değil, o yazı olduğu için onu yerden alır öperler, yüksek bir yere koyarlardı. Manasını bilseler de bilmeseler de, okuyabilseler de okuyamasalar da yazı onlar için muhteremdi mübarekti. Zaman zaman konuşulur ve tartışılır; bizde neden kitap okunmuyor, neden gazete okunmuyor diye. Acaba yazıya gösterilen o hürmetin yitirilmiş olmasından olabilir mi? Bizde okuma yazma bilmeyene cahil denmez, cahil başka bir şeydir, ümmi başka bir şeydir. Haşa Hz peygamber okuma yazma bilmiyordu, yani ümmiydi. Cehaleti yok eden okuma yazma bilmek değildir, mektep, medrese görmek değildir. Kitaplar okumak diplomalara sahip olmak değildir. Cehaleti yok eden idraktir, irfandır, ahlaktır ve hikmettir. Aramızda isminin başında profesör ünvanı olan hocalarımız var, onları tenzih ederim. Fakat Osmanlıcanın bir yazı şekli olduğunu bilmeyen, Osmanlıca ile Türkçe’nin iki farklı dil olduğunu zanneden sözüm ona okumuş (profesörler) görürsünüz” dedi.

“Meseleye müspet cepheden bakmakta fayda var” diyerek sözlerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hafızamızı, damarlarımızı, köklerimizle olan irtibatlarımızı koparmaya yönelik tüm gayretlere rağmen Allah’a hamdolsun dilimiz gibi tarihimizle aramızda köprü olan yazımızla ayakta kalmış, hayatta kalmış bu günlere ulaşabilmiştir. Hattat Hasan Çelebi üstadımız işte bundan dolayı sadece hattat değildir, o aynı zamanda medeniyetimizi dipdiri ayakta tutan, geçmişten alıp bugüne taşıyan bir pınardır, bir kaynaktır” diye konuştu.

 

“İSTANBUL HER KÖŞESİYLE YAZIDIR HATTIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim medeniyetimiz kılıçlarla şekillenmiş değil, kalemle kelamla mürekkeple okkayla şekillenmiş bir medeniyettir. Bizim medeniyetimiz sevgi medeniyeti olduğu kadar aşk medeniyetidir. Aş medeniyeti olduğu kadar da aynı zamanda meşk medeniyetidir. Şunu hiçbir zaman unutmayacak ve hiçbir zaman unutturmayacağız. Kur’an-i Kerim Mekke’de nazil olmuş, Kahire’de okunmuş, İstanbul’da bu topraklarda yazılmıştır. İstanbul yazının merkezidir. İstanbul her köşesiyle yazıdır hattır” dedi.

 

“KİMSE OSMANLICANIN ÖĞRENİLMESİNDEN VE ÖĞRETİLMESİNDEN KORKAMASIN”

“Kimse Osmanlıcanın öğrenilmesinden ve öğretilmesinden korkmasın” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben işte ben burada şu soruyu sormak zorundayım; Dünyada hangi millet vardır ki medeniyetinin üzerine inşa edildiği yazıyı okuyamaz. Var mı böyle bir medeniyet. Dünyada hangi millet vardır ki dedesinin mezar taşını okuyamaz. Dünyada hangi millet vardır ki iftihar ettiği şairleri, yazarları, münevverleri ilk kaynağından öğrenemez. Ve dünyada hangi millet vardır ki yazının merkezi bir şehirde, devasa arşivlerde bulunan milyonlarca belgeyi okuyamaz. İçimizde bazıları bunları okuyacak talebeleri yetiştirilebiliyor fakat bu bize yetmez. Hiç kimse bundan farklı manalar çıkarmaya kalkışmasın, meseleyi farklı zeminlere çekip, böyle hayati bir meseleyi kör ve ideolojik açıdan ele almasın. Bu milletin evladı, bu toprağın evladı, dedesiyle ecdadıyla kendi öz medeniyetiyle irtibat kurmaya yönelik azıcıkta olsa heyecan duyar. Ne diyorlar el uzaya gidiyor biz Osmanlıcayı tartışıyoruz diyerek meseleyi sulandırmaya çalışıyorlar. Eğer sen yüzlerce yıllık hafızanı birikimini, medeniyetini siler atarsan işte sadece başkalarının uzaya gidişini seyredersin. Mesele budur. Üstelik daha nice asırlar boyunca da seyretmeye devam edersin. Kimse Osmanlıcanın öğrenilmesinden ve öğretilmesinden korkmasın. Bizim çocuklarımız bırakın bizi öğrensinler. Biz o imkanlara nail olamadık. En azından çocuklarımız, torunlarımız o imkanlara nail olsun. Eski yazı yoktur eskimeyen yazı vardır. Bunu öğretmeye başlıyoruz. Bırakalım çocuklarımız o eskimeyen yazı ile yeniden buluşsunlar” diyerek sözlerini noktaladı.

Konuşmasının ardından Hattat Hasan Çelebi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a katılımlarından dolayı üzerinde Arapça harflerle bir hadisi şerifin yazılı olduğu tablo hediye etti. Erdoğan’dan Hattat Hasan Çelebi’ye çinili bir tabak hediye etti. Erdoğan’a teşekkür eden Hasan Çelebi’nin konuşurken duygulandığı gözlendi.

 
Erzurum’da beyaz uyanış
 
Murat Dalkılıç Winterfest’te sahne aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘İşte 2023 vizyonumuz bu’
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "İleri demokrasi, insani kalkınma, yaşanabilir ...
Ala'dan "Çözüm Süreci" açıklaması
İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Çözüm sürecini baltalama çabalarını reddediyorum" dedi.
‘İnsanlığın vicdanı olmaya devam edeceğiz’
Erdoğan, “Türkiye olarak dünyanın neresinde olursa olsun zulme, haksızlığa ...
 
‘Biz hiç baraj hesabı yapmadık’
Davutoğlu, baraj tartışmaları ile ilgili olarak, “Biz hiç baraj hesabı ...
Erzurum BTE ve TANAP’la gündemde
Çavuşoğlu, "Azerbaycan ile birlikte oluşturduğumuz üçlü mekanizma toplantısını ...
3'lü Zirvede Erzurum damgası
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Dışişleri Bakanları, 3’lü toplantısının 4. Kars’ta yapılacak.
 
‘200 yıldır bize dayatılan ezberleri bozuyoruz’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyasi hayatı boyunca kendisi ve yol ...
Ala gündemi değerlendirdi
İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Öyle yerden saldırıyorlar ki; başarılı olduklarında ...
‘Huzur bozanlar, demokrasi düşmanıdır’
Davutoğlu, “Bu bütün provokasyonlara rağmen inadına barış, inadına kardeşlik ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva