Tertip Komitesi adına bir konuşma yapan Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran’ın eşi Çiğdem Yaran, kadınlar arası dayanışma ve kadınların toplumdan beklentilerine işaret etti.
8MART’IN ÖYKÜSÜ
“Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1800'lü yıllarda bir tekstil fabrikasında daha iyi çalışma koşulları için greve giden kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamayarak ölmeleriyle gündeme geldi. Kadınlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 8 Mart'ta eşitlik isteklerini daha yüksek sesle dile getiriyorlar.” diyen Yaran, günümüz Türkiyesi’nde kadın hakları konusunda büyük bir mesafe kat edildiğini, ancak bunun henüz arzu edilen seviyeye ulaşamadığına dikkat çekti.
KADINLARIN HAKLARI
Bayan Yaran, “Bugün kadınların yürüttükleri mücadelenin temelinde seçme ve seçilme hakkı, günlük çalışma saatlerinin, koşullarının ve ücretlendirmenin yeniden düzenlenmesi gibi konular bulunmaktadır. Bugün bile temel hak ve özgürlükler ekseninde biz kadınların eşitliği ve özgürlüğü için, politik haksızlıkların ortadan kalkması için, daha iyi yaşama ve çalışma koşulları elde edebilmek için çalışılıyor” dedi.
Bu arada oldukça kalabalık bir topluluğunun iştirakiyle Öğretmenevi Salonu’nda bir araya gelen kadınlar, müzik eşliğinde doyasıya halay çekip günün yorgunluğunu atmaya çalıştı.