Okuma kültürümüzü kaybediyoruz
Yaklaşık 10 yıldır sahaflık mesleği ile uğraşan Erzurumlu araştırmacı Nizamettin Korucu, kitap okumaya yeterli öneminin verilmediğini belirterek, mesleklerine olan talep düşüklüğünün bu gerçeği ortaya koyduğunu ifade etti.
Bir zamanlar kitap tutkunlarının uğrak yerlerinden biri olan sahaflar artık istenilen ilgiyi görmüyor. Kitap okuma kültürünün azalması sahaflık mesleğini bitme noktasına getirirken, sahaflar kitap okuma alışkanlığın giderek azalttığını ifade ediyorlar.
Yaklaşık 10 yıldır sahaflık mesleği ile uğraşan Erzurumlu araştırmacı Nizamettin Korucu, kitap okumaya yeterli öneminim verilmediğini belirterek, bu durumu mesleklerine olan talepten de anladıklarını ifade etti.
BİN ESER TARİHİ ÖZELLİK TAŞIYOR
Kitap mağazalarında bulunan 10 bin eserden bininin tarihi nitelik taşıdığını belirten Korucu, “ 15 yaşından itibaren kitap satamaya başladım 28 yıldır bu mesleğin içindeyim. Sahaflık mesleğinin artık ticari bir niteliği kalmadı. Kitap okuyan sayısı elle gösterilecek kadar az. Bir dönemler gerçekten en önemli meslekler içersindeydi sahaflık mesleği. 70 li yıllarda kitap okuma kültürü daha fazlaydı. İnsanlara yeme içime gibi alışkanlıkları gibi görüyorlardı. Şimdi ise hiç kimse kitap okumuyor ve kitap satın almayı istemiyor” dedi.
KİTAPLARDAN YARARLANMAYANLAR SAHAFLARIN YOLUİNU TUTUYOR
Sahaflık mesleğinin baskısı tükenmiş, bulunmayan ve kitapları okuyucuya sunmak konularında yoğunlaştığını belirten Korucu, “ Bu çerçevede bazı kitapları, İstanbul’dan getiriyoruz. Geçen yıl bin 600 kitap getirdik 200’ünü satabildik, bunun yanında bazı okuyucular kendilerinin yararlanmadıkları kitapları bize getiriyorlar, bu çerçevede çok ilginç isteklerle karşılaşıyoruz. Eserlerimiz içerisinde Osmanlı dönemine ilişkin eserlerde bulunuyor. Geçmişte bu konuda oldukça ilginç anılarımız oldu.. çuvallar dolusu kitabı olan bir vatandaş odun parası isteyerek bize kitaplarını satmak istedi. Okumak bu kadar değersiz hale gelmiş bu ülkede, okumanın geldiği boyutu yaşadığımız anılardan da anlayabiliyoruz” dedi.
MERKEZİ SINAVLAR OLMASA SATIŞIMIZ DURMA NOKTASINDA
Merkezi sınavlara hazırlanan öğrencilerin kitap aldıkların belirten Korucu, “ LES, ÜDS, KPSS, KPDS, TUS gibi sınavlar olmasa kitap satışımız olmayacak. Bir dönem 1.5 YTLye kitap kiralattığımız halde, müşteri bulmakta güçlük çektik. Bir dönem bedava kitap dağıtacağımız konusunda reklam yaptık hiç kimse oralı olmadı” dedi
SİYASİ KİTAPLAR TERCİH EDİLİYOR
Son dönemlerde siyasi kitapların kısmi bir talep gördüğünü belirten Korucu,
“Son dönemlerde siyasi ve duygusal içerikli kitaplara kısmi bir ilgi var. Duygusal ağırlıklı kitaplarda tercih edilen kitaplar içersinde yer alıyor. Ancak bunlar o kadarda fazla bir yer kaplamıyor. Merkezi sınavlar olmasa hiç kimseyi kitap almayı tercih etmiyor” dedi.