SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Her yıl 24 Kasım’da kutlanan Öğretmenler Günü, piyasalara renk kattı. 9 bine yakın öğretmen ve yaklaşık 195 bin öğrencinin bulunduğu Erzurum’da, piyasalara ‘Öğretmenler Günü’ ile birlikte hareketlilik geldi. 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle, hediye satın alma yarışına giren öğrenciler, çiçekçiden konfeksiyoncuya, hediyelik eşya satıcısından bijuterilere kadar çok sayıda esnafın yüzünü güldürdü. Erzurum’da çiçekçilik yapan Yavuz Mollaoğlu isimli esnaf, yılın çeşitli dönemlerinde kutlanan özel gün ve haftaların, tek kazanç kapıları olduğunu söyledi.
//ÖĞRETMENLER GÜNÜ BEREKETİ
Öğretmenler Günü dolayısıyla bugün işlerin neredeyse üçe katlandığını vurgulayan Mollaoğlu, satışların, geçen yıla oranla çok daha canlı olduğunu dile getirdi. Öğrencilerin, genellikle bayan öğretmenlere çiçek armağan ettiklerini anlatan Yavuz Mollaoğlu, çiçek çeşitlerine gösterilen ilginin, bu yıl çok daha fazla olduğunu dile getirdi. Öğretmenler Günü için hazırladıkları özel çiçek buketlerinin 20 TL’den havada kapışıldığını anlatan Mollaoğlu, kır çiçeklerinden oluşan bu buketlerin, hem uzun ömürlü, hem de daha canlı göründüklerini ifade etti. Öğrencilerin daha çok kır çiçeği ve özel buketleri tercih ettiklerini kaydeden Mollaoğlu, “Öğretmenlerine sadece bir tek gül hediye etmek isteyenlerin sayısı da, az değil.” dedi.
//ESNAF SATIŞ REKORU KIRDI
Öte yandan Öğretmenler Günü heyecanını yaşayan sadece çiçekçiler değil. Parfüm ürünlerinin satışa sunulduğu bujiteriler de, öğretmenlerine hediye almak isteyen öğrencilerle dolup taştı. Öğretmenler Günü’nün, bu yıl Kurban Bayramı tatilinin hemen sonrasına denk gelmiş olmasının, kendileri açısından büyük bir şans olduğunu vurgulayan esnaf, “Uzun bir aradan sonra bu yıl hem Kurban Bayramı, hem de Öğretmenler Günü sayesinde para kazandık. Çünkü geçen yıla oranla hem işler iyi, hem de bayram sonrasında da bizim işlere ekstradan bir hareketlilik geldi. Hediyelik parfüm alan öğrenciler, en az 15 ile 20 TL arasında harcama yaparak hediye ihtiyaçlarını temin ettiler.” diye konuştu.
//24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NÜN TARİHÇESİ…
Türkler, ilk önceleri Göktürk ve Uygur alfabelerini kullanmışlardır. 8. Yüzyıldan itibaren, İslamiyet’in kabul edilmesiyle birlikte Uygur alfabesi bırakılarak Arap alfabesine geçilmiştir.
Kurtuluş Savaşı'nı kazandıktan sonra, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'i kuran ulu önder Atatürk, askeri ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda birçok yeniliği başlatmıştır. Bu yeniliklerden biri de, 1 Kasım 1928 tarihinde çıkarılan 1353 sayılı kanunla, Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin kabulü olmuştur. Bu tarihten itibaren yeni harflerin öğrenilmesi ve okur-yazar sayısının artırılması konusunda büyük bir seferberlik başlatılmıştır. 24 Kasım 1928 tarihinde açılan, Millet Mektepleri'nde, yaşlı, genç, çocuk, kadın herkese yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir. Millet Mektepleri'nin açılışı ve Atatürk'ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.