ERZURUM gazetesi
Erzurum'da öğrenciler, 8 ay boyunca belirlenen okullarda giderek gıda örnekleri aldı. Elde edilen örnekleri laboratuvarda inceleyen öğrenciler, depolanmış ürünlerde 11 türde 5 bin 355 akar ve 75 adet böcek tespit etti. Gıdaların açıkta bekletilmesinden kaynaklanan bu akar ve böceklerin besini tüketen insanda kaşıntı, kurdeşen, nefes darlığı ve deri hastalıklarına yol açabildiği belirtildi.
TÜBİTAK SERGİSİ
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri arası Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Sergisi Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi’nde açıldı. Ardahan, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Erzincan, Iğdır, Kars, Rize ve Trabzon’dan katılımın olduğu açılışta bilgisayar, biyoloji, coğrafya, temel fizik, uygulamalı fizik, kimya, matematik, sosyoloji, tarih branşlarında hazırlanan 54 proje sergilendi. 3 gün devam edecek açılışta seçilecek 9 proje Ankara’da finale katılacak.
GÜLTEKİN’İN AÇIKLAMASI
Danışmanlığını Öğretmen Neslihan Gültekin’in yaptığı proje kapsamında öğrenciler, 8 ay boyunca belirlenen okullarda giderek gıda örnekleri aldı. Elde edilen örnekleri laboratuvarda inceleyen öğrenciler, depolanmış ürünlerde 11 türde 5 bin 355 akar ve 75 adet böcek tespit etti.
Akarların gözle görülemeyecek çapta küçük canlılar olduğunu belirten öğrenciler; tahıl, baklagil, meyve, undan yapılmış birçok besin maddesinde bulunabilen bu canlıların insan sağlığını tehdit edebildiğini, kaşıntı, kurdeşen, nefes darlığı ve deri hastalıklarına yol açabildiğini söyledi.
Akarların bulaştığı ürünün besin kalitesini ve değerini de düşürdüğünü anlatan öğrenciler, projelerinde şu tespit ve önerilerde bulundu: “Sıcaklık ve neme bağlı olarak akar miktarı artar. Havayla temas eden ve açıkta bulunan ürünler akar yaşamına daha elverişlidir. Akarların zararları öğretilmeli ve okullarda alınan ürünler kısa sürede tüketilmelidir. Açıkta bulunan ve havayla temas eden gıdalar toz akarların saldırısına uğradığı için ürünler paket halinde alınmalıdır. Akarların tespit edildiği okullarda daha fazla temizlik ve hijyene dikkat edilmeli, bunun için hıfzıssıhha ile de görüşülmelidir. Ayrıca ürünler düşük nem ve sıcaklıktaki serin yerlerde saklanmalıdır.”