Günümüzde binlerce hasta organ nakli bekliyor. Doku ve Organ Nakli Koordinatörlüğü ile İletişim Fakültesi ‘Çare-sizse/ Çare-sensin’ adlı bir kampanya başlattı. Kampanya ile Atatürk Üniversitesi’ndeki 5 fakültede kurulan stantlarda organ bağışı hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Yapılan bilgilendirmelere öğrencilerden yoğun katılım sağlandı.
İLGİ BÜYÜK UMUT ÇOK
Yapılan çalışma hakkında bilgi veren Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Fatih Kaçıroğlu, “İletişim Fakültesi ile başlattığımız bu proje ile geleceğin umut dolu olduğunu gördük. İletişim, Güzel Sanatlar, Turizm ve Otelcilik, Eczacılık ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde proje çerçevesinde organ bağışı bilgilendirme stantları açtık. Stantlara yoğun bir ilgi vardı. Bu durum bizi çok mutlu etti. Bu stantlarda yapılan bilgilendirmeler onucunda 154 öğrenci organ bağışında bulundu. Geleceğimizin teminatı olan ve yarının kanaat önderi olacak gençlerin bağış standımıza yoğun ilgisi organ bekleyen hastalar adına bizi çok memnun etti.” dedi.
RENGÂRENK HAYATLAR İÇİN…
Kampanya dâhilinde yapılanların renkli olduğunu ifade eden Kaçıroğlu, “Kampanya çerçevesinde 154 genç resim tualine boyalı parmaklarla iz bıraktılar ve resim tualine rengârenk çeşitli sembollerle donatıldı. İletişim Fakültesi öğrencisi M. Furkan Demir ve ekibi bu aktiviteye ‘Hayata sende bir iz bırak’ adını vererek organ nakli bekleyen hastalar için farkındalık ve manevi boyutta destek oldular. Bu etkinlikle organ nakli yetmezliği nedeniyle kararmak üzere olan hayatların rengârenk, cıvıl cıvıl olmasına katkı sağladılar. Hiçbirimiz unutmamalıdır ki organ nakli hayat kurtarır.” diye konuştu.
ORGAN NAKLİ, HEM HAYATA HEM DE ÜLKEYE KATKI
Organ naklinin önemine değinen Kaçıroğlu, “Organ nakli, organ yetmezliği hastaların tek şansıdır. Organ naklini yapabilmek için organ teminini böbrek ve karaciğer hariç diğer organlarda beyin ölümü gerçekleşmiş yani vefat etmiş kimselerden alınan organlarla yapılabildiği gibi, canlılardan yapılabilen karaciğer ve böbrek nakli gibi nakillerinde aslında beyin ölümü gerçekleşmiş yani vefat etmiş kişilerden yapılması daha doğrudur. Organ nakli hastaların tedavi edilmesi sadece tedavi edilen hasta için değil daha sağlıklı bir birey olacağından dolayı ailelerinde kurtulması demektir. Yine kaybetmiş oldukları iş gücünü tekrardan kazanacaklar, çalışma ve sosyal hayatta daha aktif olacakları göz önüne alındığında organ nakline destek vermek hepimizin vatandaşlık görevidir. Organ nakli ömrü uzattığı gibi tedavi maliyetlerini de düşürdüğünden dolayı ülke ekonomisine de katkı sağlar.” şeklinde konuştu.