ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
EİT 2025’te kar voleybolu heyecanı
EİT 2025’te kar voleybolu heyecanı
Akü içerisinden uyuşturucu çıktı
Akü içerisinden uyuşturucu çıktı
Erzurum SYDV 2024 verileri açıklandı
Erzurum SYDV 2024 verileri açıklandı
Erzurumspor Göztepe’yi ağırlayacak
Erzurumspor Göztepe’yi ağırlayacak
ESKİ’den Oltu mesaisi
ESKİ’den Oltu mesaisi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
28 Kasım 2024 Perşembe - 12:44

Ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi

Erzurumlu tespih yapım ustası Bünyamin Korucu yaşayan insan hazineleri ödülüne layık görüldü.

Ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi

Erzurumlu tespih yapım ustası Bünyamin Korucu yaşayan insan hazineleri ödülüne layık görüldü.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet ve Kongre Merkezinde düzenlenen 2024 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülleri Takdim Töreninde ödüller sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, “Anadolu'da saklı bulunan kültürel mirasın gün yüzüne çıkarılması için canla başla çalışıyoruz. Bilhassa arkeoloji alanında tarihimizin en yoğun çalışmalarına imza attık” dedi. Ödül törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan; Türkiye’nin ve gönül coğrafyasının farklı köşelerinde sanatlarını icra eden, kültür ve medeniyet mirasını yarınlara taşıyan tüm sanatçılara ve ustalara teşekkür ederek yaptığı konuşmanın ardından Yaşayan İnsan Hazineleri Ödüllerini hak sahiplerine takdim etti. 25 Yaşayan İnsan Hazinesi ve 3 Sanat Kurumunun ödüllerine kavuştuğu törende Erzurumlu Tespih Ustası Bünyamin Korucu da Yaşayan İnsan Hazinesi ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet ve Kongre Merkezinde düzenlenen takdim törenine Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Yer de katılarak ödül alan Bünyamin Korucuyu bu anlamlı günde yalnız bırakmadı.
İşte ödül alan sanatçılar
Ödüle layık görülen diğer sanatçı ve ustalar ise şu şekilde yer aldı; Hat sanatçısı Mehmet Özçay, Minyatür ve tezhip sanatçısı Dürdane Ünver, Nakkaş Nilgün Gencer, İpek Hereke Dokuma Ustası Nuray Kıvanç, Çömlek Ustası Ahmet Taşhomcu, Buldan Bezi Dokuma Ustası Selahattin Kaçanoğlu, Sim Sırma Nakış İşleme Ustası Nur Dikilitaş, Ahşap Oyma Ustası Osman Nergiz, Geleneksel Kapı ve Kapı Süsleme Ustası Şerif Mehmet Akgün, Taş İşleme ve Model Yapım Ustası Dursun Köroğlu, Karagöz Ustası Recep Şinasi Çelikkol, Keçe Sanatçısı Celalettin Berberoğlu, Çini ve Seramik Sanatçısı Adil Can Güven, Geleneksel Müzik ve Delbek İcracısı Gülay Diri, Mahya Ustası Kahraman Yıldız, Sıcak Demir Ustası Yusuf Bayyiğit, Sedefkâr Altın Gümüş Kakma Ustası Mehmet Zeki Kuşoğlu, Tespih Yapım Ustası Bünyamin Korucu, Hadim Bezi Dokuma Ustası Müjgan Akdemir, Tulum İcrası Remzi Bekar, Geleneksel tığ ve şiş örme ustası Asime Koşal, Metal işçiliği ile geleneksel Kapı Süsleme Ustası Hüseyin Şahin Özdemir, Baston ustası Cumali Birol, Talika ustası Özcan Abacı,Kutnu dokuma ustası Abdulkadir Mekki.
Erzurumlu Tespih Ustası Bünyamin Korucu Kimdir?
1956 yılında Erzurum'da doğan Bünyamin Korucu, ilk, orta, lise ve üniversite eğitimini bu şehirde tamamladı. Mezuniyetinden sonra öğretmenlik yapmaya başladı. Tespihle tanışıklığı da bu yıllara rastlıyor. O yıllarda tespih satmak için Erzurum'a gelip-giden Mahmut Özçay'la tanıştı. Öğretmenlik vazifesi fazla sürmedi ve bir yıl çalıştıktan sonra bu görevi bıraktı. Evinde amatörce oltutaşından tespihler yaptı. Mahmut Özçay; yine bir Erzurum seyahati sırasında İstanbul'da yaptıramadığı Oltutaşı tespihi, Bünyamin Usta'ya yapması için sipariş etti. Usta, özenerek Oltutaşından bir tespih yaptı. Bu tespih, ustanın meslek hayatında dönüm noktası oldu. Yaptığı tespih çok beğenildi, siparişler arttı. Usta, İstanbul’a gitmeye karar verirdi. 1983 yılında İstanbul’a gidip Kapalıçarşı esnaflarından Hacı Cemil ile tanışarak sipariş tespihler yaptı. İlk olarak eski tespihleri düzeltti Takdir gördükçe şevki arttı. Daha sonra fıldişi, kehribar ve kuka malzemelerden tespihler yaparak meslek hayatını devam ettirdi. Bütün sanatçılarda derin izler bırakanBünyamin Usta'yı İstanbul mezar taşlarıyla etkiler. Usta, Osmanlı mezar taşlarında gördüğü motiflerden ilham alarak bunları imamelere uyguladıç Ancak, İstanbul macerası kısa sürdü. Burada yaklaşık iki yıl kaldıktan sonra tekrar Erzurum'a döndü. 1986 yılında, tarihi Rüstem Paşa Çarşısında bir dükkân açar. İstanbul'dan gelen siparişleri burada yapmaya devam eder. Sürekli kendini geliştirir. Yaklaşık yirmi yıllık meslek hayatı boyunca hemen hemen her malzemeden, iki bin civarında tespih yaptı. Özellikle işlenmesi çok zor bir malzeme olan Oltutaşı tespihlerinin imamelerine bile işlemeler yaptı. En çok severek yaptığı tespihler, yapımında ve sonrasında özellikle güzel kokan ağaç tespihlerdir. Bünyamin Usta, tespih yapmayı kendi kendine öğrenmiş ve birçok tespih ustası tarafından takdir gördü.

 
6 yılda 379 aile evlat nöbetine katıldı
 
Palandöken’de kayak sezonu başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gezen tır ile çocuklar beyaz perdeyle buluştu
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Gezen Sinema” ...
Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu’na bilimsel vefa
Türk düşünce tarihine önemli izler bırakan Ord. Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri ...
Madagaskar Sirki çocuklarla buluştu
Uluslararası Madagaskar Sirki Moğolistan ekibi, Erzurum Spor Salonu'nda ...
 
Palandöken Belediyesi öğretmenleri ağırladı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, memleketi Erzurum'da öğretmenlerle birlikte ...
Turistik Doğu Ekspresi seferleri başladı
İlk seferi 23 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilen Turistik Doğu Ekspresi'nin ...
EDT Kartaca Uluslararası Tiyatro Festivalinde
Erzurum Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelendiği her gösterimde tiyatro ...
 
Erzurumlu Pastaneciden öğretmenlere vefa ikramı
Erzurumlu tatlı ustası Selami Atiş, 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle ...
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Kısa adı ERSANDER olan Erzurum Kültür Sanat ve Eğitim Derneği’nin Öğretmenler ...
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden, “Öğretmenlik mesleği en kutsal meslektir. Her meslek çok önemlidir ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yılın Yenisi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva