Erzurum Genç İşadamları Derneği (ERGİAD)’ın davetlisi olarak Erzurum’a gelen ekonomist Doç. Dr. İbrahim Öztürk, “İnovasyon ve Değişim” toplantılarına konuşmacı olarak katıldı. Küresel mali krizin Türkiye üzerindeki olası etkilerini anlatan Öztürk, işadamlarının katıldığı toplantıda, krize karşı işbirliği önerisinde bulundu.
STK’LAR VE ULUSLAR ARASI TİCARİ İLİŞKİLER
Sivil toplum örgütlerinin, bölgeler ve hatta ülkeler arasındaki ticari işbirliklerini geliştirmeye yönelik çok ciddi adımlar attıklarını anlatan Öztürk, “Artık ben bu şehirde doğdum, bu şehirde ölürüm şeklinde bir anlayış yok. Bu kuruluşlar, Erzurum’daki, Ağrı’daki işadamının elinden tutup, Asya’ya, Afrika’ya, Avrupa’ya götürüyor. Çünkü artık sınırlar kalktı, rızkımız dünyanın her yerinde” diye konuştu.
Yurt dışında yeni pazarlar bulmak ve bu pazarlardan pay kapabilmek için öncelikle sıkı bir lobi faaliyeti yürütülmesi gerektiğini vurgulayan İbrahim Öztürk, bunun da, derneklerin çatısı altında mümkün olacağını dile getirdi.
İŞADAMLARININ SIKINTILARI
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve Zaman Gazetesi yazarı Doç. Dr. İbrahim Öztürk, bir şehrin işadamları kadar, o şehrin yöneticilerinin de sosyo-ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesinde pay sahibi olması gerektiğini vurgulayarak, “Bir şehirde işadamının çektiği sıkıntıları, o şehrin valisi de çekmeli, belediye başkanı da çekmeli. Sıkıntılar her kesim tarafından bilinirse, çözümü de o kadar basit olur. Bu nedenle yöneticilere büyük iş düşüyor. Kolektif ruhla hareket edilerek kalkınmanın sağlanabilmesini amaçlayan her girişime, yöneticiler de ortak olmalı, bu tür organizasyonların içerisinde yer almalı” diye konuştu.
YOL HARİTASI OLUŞTURMA GEREKLİLİĞİ
İşadamlarına, şehrin yöneticilerinin de katılımıyla yol haritaları çizmeleri çağrısında bulunan Öztürk, “Toplantı mı düzenliyorsunuz, valiyi de çağıracaksınız, belediye başkanını da çağıracaksınız. Gelmediler mi, siz gideceksiniz. Yani öyle ya da böyle onları yanınızda bulmak zorundasınız” dedi.
KÜRESEL KRİZİN ETKİ SÜRECİ
ABD’de patlak veren küresel mali krizin, bütün dünya ülkelerinde etkisini gösterdiğini anlatan İbrahim Öztürk, duruma Türkiye penceresinden bakılması halinde, iki önemli faktörle karşılaşılacağını kaydetti.
Krizin, Türkiye’deki ihracat hareketini etkileyeceğini dile getiren Doç. Dr. İbrahim Öztürk, “Bir durgunluk olacak. Bu sadece Türkiye’ye has bir durum değil. Çünkü Avrupa ülkelerinde krizden dolayı bir durgunluk olacak. Bu durgunluk nedeniyle Türkiye’nin ihracatı azalacak. Paramız değer kaybedecek belki ama, rekabetçi gücümüz artacak. Bu bir süreç. İhracat rakamlarının azalmasının ya da artmasının Türkiye üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkileri neler olacak, bunu önümüzdeki zaman sürecinde göreceğiz” diye konuştu.
Doç. Dr. İbrahim Öztürk, konuşmasının ardından işadamları tarafından yöneltilen soruları da cevapladı.