ERZURUM (İHA) - Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Zülküf Bakaç, bölgede tahsis edilen arsaların açık artırma yöntemiyle tahsisinin yanlış olduğunu belirterek “Keşke bedava verebilseydik, ancak şartlar buna müsaade etmedi” dedi.
2009 yılında göreve geldiklerini ifade eden Başkan Bakaç, yaptıkları her çalışmanın OSB’nin daha verimli hale getirilmesi için olduğunu söyledi.
Bakaç, “Yönetim olarak göreve başladığımız 2009 yılından bu güne kadar yapmış olduğumuz olumlu çalışma ve girişimler sayesinde bölgemizde sağlanmış olan istihdam oranı yapılan ve yapılacak olan bütün çalışmalar sayesinde her geçen gün artmış ve artmaya devam edecektir. Pasif durumda olan işletmeler yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde üretime geçti” dedi.
Bakaç organize Sanayi Bölgesi ve yapılan çalışmalarla ilgili olarak şunları söyledi;
160 DÖNÜMLÜK EK ARSA
“Sayın Sağlık Bakanımızın ciddi katkılarıyla Organize sanayi Bölgemizin hemen yanında atıl durumda bulunan arsaları 1.167 milyon liraya satın aldık. 3000 metrekareden 8000 metrekareye kadar çeşitli parseller oluşturduk. Bu arsaların 23 parselinin tahsislerini yapmış durumdayız. Şu an 3 adet boş yerimiz var. Biri 1000 metrekare diğerleri 5000 ve 7000 metrekare.
Biz bu arsalar için 1 metrekaresi 37 TL alt yapı bedeli aldık. Bu tahsisleri açık artırma usulüyle yaptık. Ticaret odasına kayıtlı ne kadar firma varsa hepsine bu ihaleleri duyurduk. Çünkü alınan arsaların alt yapısı hazır değildi. Alt yapı çalışması yapmanız için bir geliriniz olması gerekiyor. Şu ana kadar 4.200 milyon TL alt yapı giderimiz oldu. Ve bu para harcandı. Yatırımımız tamamlandığında bu rakam 6.200 milyon TL’ye ulaşacak.
ALT YAPI YENİLENİYOR
Açık artırma usulünün çok doğru olmadığını bizde düşünüyoruz, ancak bir arsaya beş firma talipli olunca en doğru yolun bu olacağını düşündük. Bazı arsalara on firmanın müracaatı oldu. Bizde elde edilen bu paralarla alt yapı hizmeti yapıyoruz. Sadece yeni aldığımız yerde değil, mevcut organize sanayi bölgesinin de alt yapısını yeniliyoruz. 1975 yılından beri alt yapıya hiç dokunulmamıştı.
Öncelikle organize sanayimizin imar çalışmalarına başlayıp bu bağlamda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile irtibata geçerek imar planı çıkardık. Organize sanayi bölgemizin alt yapısı (su-kanalizasyon yağmur suyu) 36 yıllık olup maalesef bugün itibari ile ihtiyaca rantabl bir şekilde cevap vermiyordu. Bundan dolayı, günümüz ihtiyacına uygun ve gelecekteki büyümelerde dikkate alınarak gerekli etüt ve projeleri yaptırdık. Şeffaf bir şekilde teklifler alınarak ihalesi yaptık. Bütün alt yapıyı yeniliyoruz. Ayrıca bölgemizde yine kuruluş yılından beri kullanılmakta olan yüksek gerilim ve alçak gerilim hatları günümüz şartlarına ve daha iyi kaliteli hizmet almamız açısından uygun olmamakla birlikte hatlar arası enerji kaybı büyük miktarlara ulaşmıştı. Bütün kayıpların önlenmesi gerek bugün gerekse yıllarca kullanılacak gelişime açık bir şekilde hatları yeniledik. ve tüm elektrik hatlarını yeraltına aldık. Palen ile yapılan görüşmeler neticesinde ekonomik şartlarda yeni bir sözleşme yaparak, Bölgemizdeki bütün sanayicimiz doğalgaza kavuşmasını sağladık. “
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN İMAR ÇALIŞMASI
“Organize sanayi bölgesinin imar çalışması yapılmamıştı. Biz bu imar çalışmasını yaptığımızda bir arsa oluşmuş oldu. Bu arsayı ihaleye çıkardık. 97 bin liraya Erzurumlu bir avukat arkadaşımızda kaldı ihale. Ancak altında doğal gaz hattı geçtiği için bu arkadaşımız kendi isteğiyle çekildi. Yeniden ihale yaptık bu kez ihaleye bir kişi katıldı ve 80 bin Tl teklif etti. Bununda yüzde 30 peşin kalan kısmı 10 ay vadeyle satılacaktı. Yönetim kurulumuz daha önce yaptığımız ihalenin altında bir bedele satıldığını görünce ihaleyi rekabet şartları oluşmadığı için iptal etti. Sonrasında yaptığımız ihaleyle bu arsa 102 bin liraya ve peşin olarak satılmış oldu.”
2. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULUYOR
Erzurum Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Çevre Yolu Pasinler çıkışında yapılması planlanan 2. OSB için ihaleye çıktıklarını ancak sadece iki firma katıldığı ve rekabet oluşmadığı için ihaleyi iptal ettiklerini söyledi. Bu noktada kamu yararını göz önünde bulundurmak gerektiğini ifade eden Aydın, "Birinci organize sanayi dolduğu için ikincisi için çalışmalara başladık. Geçtiğimiz aylarda ihale çalışmasına başlamıştık. Ancak ihaleye sadece iki firma katıldı. Biz de bu noktada rekabet oluşmadığı ve kamu yararını düşündüğümüzden ihaleyi iptal ettik." dedi.
Yeni ihale konusunda çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Aydın, "2. Organize Sanayi Bölgesi’ni bir an önce Erzurumlular’ın hizmetine sokmak için çalışıyoruz. Bahara temelinin atılmasını, 2012 yılının Eylül-Ekim aylarında da hizmet vermeye başlamasını ümit ediyorduk. Ancak ihale iptali nedeniyle bu tarih biraz sarkacak gibi görünüyor." diye konuştu.
Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi, Çevre Yolu Pasinler çıkışı Hilalkent arkasında 2 bin dönümlük hazine arazisi üzerinde yapılması kararı alınmıştı.