ERZURUM (İHA) - ÖĞDER Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, Eğitim’de 2013 yılı beklentilerini açıkladı. ÖĞ-DER olarak il, ilçe ve köylerdeki eğitimcilerle, yöneticilerle, eğitim çalışanları ile konuşarak fikir alışverişlerinde bulunduklarını dile getiren ÖĞDER Şube Başkanı İkinci, “Bir Öğretmen Derneği olan ÖĞ-DER’in ERZURUM Şubesi olarak, eğitimci sorumluluğu gereği 2013 yılında Eğitimdeki beklentilerimizi, isteklerimizi yeni yılın başında yetkililerimizle ve kamuoyu paylaşmak istiyoruz. 2012 yılında eğitimde çok önemli reform çalışmaları yapılmaya çalışılırken, eğitimciler açısından 2012 stresli geçti. Yetkililerin eğitimcilerle ilgili yaptıkları açıklamalar ve yorumlamalar eğitimcilerin morallerini bozduğu için yapılan reformlar eğitimciler arasında heyecan oluşturmadı. Halen daha moral bozukluğu maalesef devam ediyor. Hükümetin yeni yılda eğitimcileri memnun edecek girişimlerini bekliyoruz.” Dedi.
ERZURUM GENELİNDE OKUL SAYISI YETERSİZ
İkinci, yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “*Eğitim sorunlarının tespiti ve çözümü konusunda yetkililerin ortak akıla önem vermelerini, istişareye ve fikir alışverişine önem vermelerini istiyoruz. Tüm il merkezi ve ilçelerimizde eğitimle ilgilenen dernek, sendika ve STK temsilcileri ile ortak platformlar kurulmalı. Herkes taşın altına el koyup projesini, fikrini iletmelidir. Sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi için bunu il ve ilçe müdürlerimiz mutlaka yapmalıdır.
OKULBAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI
Erzurum genelinde okul sayısı yetersizdir. Bir çok okulda 1000 in üzerinde öğrenci okumakta bu da öğrencilerin takibi ve doğru yönlendirilmesini, amaç doğrultusunda doğru eğitilmesini engellemektedir. Kalabalık okullarda öğretmen öğrenci kaynaşması sağlanamamaktadır. İdarecilerin okulundaki gidişatı ve eğitimin verimini takipleri zorlaşmaktadır. Okulda başarıyı ve eğitimi planlamayı engellemektedir. Öğretmenlerin öğrenciyi tanıyamaması öğrencilere Rehberlik yapmasını da engellemektedir. Okullarda ve sınıflarda öğrenci sayıları düşürülmedikçe öğretmenin öğrenciyi tanımasına imkan yoktur.
İKİLİ EĞİTİM VE OKUL FARKLILIKLARI
İkili eğitim yapan okullar tekli eğitime geçirilmelidir. Sabahçı ve Öğlenci uygulamasına son verilmelidir.Okul farklılıkları son bulmalı. Veliler, ismi sayılan birkaç okula kayıt yaptırmak zorunluluğundan kurtarılmalıdır.
150 bin kişinin yaşadığı Sanayi, Şükrüpaşa ve Hilalkent bölgesi için İHL ortaokulu ve İHL Lisesi 2013 te mutlaka açılmalıdır. Kurulması ile bir çok sorunun çıkacağını düşündüğümüz eğitim kampüslerinden birisinin bu bölgeye konulmasını istiyoruz. Merkezi okullara Taşımalı eğitim yoğunluğu bu bölgede bununla azaltılmalıdır.
Eğitim de Köylerle ve varoş tabir edilen yerlerle de ilgilenilmesi gerekir. Özellikle köylerdeki okullara gereken ilgi gösterilmiyor. Buralarda ciddi anlamda; öğretmen sıkıntıları, okul yetersizlikleri, ilk atamaların köylere yapılması , maddi sıkıntıdan dolayı iyi bir eğitim imkanı sunamama , töre sorunları, rehberlik ve okullara olan ilgisizlik gibi sorunlar yaşanmaktadır. Birleştirilmiş sınıf uygulamaları eğitimde fırsat eşitliğini engellemektedir.
Erzurum da halen daha Fatih projesinin tahtaları teknik yetersizliklerden okullarda etkili çalışmıyor. En kısa sürede internet sistemi kurularak çalışması sağlanmalıdır.
MERKEZİ OKULLARDA YIĞILMA
İl merkezinde öğretmen dağılımının adil yapılması. Bazı merkezi okullarda yığılma olduğu halde bazı okullarda öğretmen bulunmaması sorununun çözülmesi. Norm fazlalıklarının bir an önce ihtiyacı olan okullara dağıtılması. İlçe ve köylerde kadrosu bulunan öğretmenlerin il veya ilçe merkezlerine görevlendirme uygulamalarının tamamen kaldırılması.
Okul önlerinde gerekli güvenlik tedbirlerinin artırılması için tedbirler alınmalı. Okulların memur, güvenlikçi ve hizmetli sorunları had safhada bunlara çözüm üretilmeli .Okul çevresi güvenlik tedbirleri sağlanmalı.Bakanlık para toplamayın diyor okul idareci ve öğretmenleri zor durumda kalıyorlar. Valilik, belediye, özel idare bu konuda çözüm üretmelidir.
Mülki amir ve Eğitim İdarecilerin okulları zaman zaman ziyaret ederek öğretmenlerin ve idarecilerin sorunlarını, isteklerini yerinde dinlemesini, idareci ve öğretmenlerin motive edilmesinin ve yanınızdayız mesajının verilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz.
Öğretmen göçünün engellenmesi , öğretmenin Erzurum da uzun yıllar kalması için çalışmalar yapılmalı.”