Hacettepe Üniversitesi'nde düzenlenen ve Harvard Üniversitesi ile ortak gerçekleştirilen 'Nörogelişimsel Bozukluklarda Yeni Ufuklar' konulu sempozyuma katılan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, "Otizm mükemmeliyet merkezi kurduk. Bu meselenin çocuğun kendisine dokunan yönü işin en önemli tarafıdır. İhtiyacı olan her çocuğu bundan yararlanabilir hale getireceğiz" dedi.
KONU ÇOCUK PSİKYATRİSİ OLUNCA
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hacettepe Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 'Nörogelişimsel Bozukluklarda Yeni Ufuklar' konulu sempozyuma katıldı. Burada konuşan Akdağ, konu çocukların psikiyatrisi olunca kadınların kendi duygusallıkları içinde bu konuya daha çok ilgi gösterdiklerini belirterek, "Bir çocuk hekimi olarak hayatımın büyük bir bölümü çocuklarla geçti. Dün Dünya Kadınlar Günü'ydü. Özellikle anne olanlar için çocuklarının durumları, onların durumlarının iyileştirilmesi, kendi durumlarından dahaönce geliyor. Dolayısıyla çocuğa yapılan her hizmet aslında kadına yapılmış hizmet, anneye yapılmış hizmet anlamına geliyor. Bakanlığımın 10. yılı içindeyim ve bu süre içinde hepimizi mutlu eden birçok gelişmeler katettik. Bunların içinde beni en çok mutlu eden anne ve çocuklara yaptığımız hizmetlerdir. Bebek ölümleri çok dramatik bir şekilde azaldı. Anne ve çocuk sağlığı konusundaki ilerlemeler öyle hızlı oldu ki OECD ülkelerinin Türkiye hariç 30 yılda aldığı mesafeyi biz 8 yılda aldık. Bu işin gerçek kahramanları sağlık çalışanlarıdır. Aslında iş yükümüz çok fazla ve buna rağmen biz bunu başarabildik. Sadece ölüm meselesi değil, bebeklerde E vitamini, demir eksikliği gibi sorunlar da var. Pediatri kliniğinde öğrencilere raşitizm vakası göstermekte zorlanıyoruz. Bu çok sevindirici" şeklinde konuştu.
AŞILAMA ORANI
Akdağ ayrıca, aşılama oranlarının yüzde 97'ye ulaştığını ifade ederek şunları söyledi:
"Türk çocukları en gelişmiş aşı firmalarıyla ücretsiz olarak aşılanabiliyorlar. Bütün bunlar çok doğru adımlardır. Bununla beraber çocuğun psiko-sosyal gelişimi açısından büyük adımlar atmamız gerekiyor. Bugün konumuz otizm. Otizmin de içinde olduğu psiko-sosyal erken teşhisin çocuk ve ailenin hayatını nasıl değiştireceğini biliyoruz. Bir otizmli çocuğun erken teşhisini yapmak son derece önemli. Aslında Hacettepe bu konularda son derece önemli görevler yaptı. Buradaki çocuk psikolojisiyle ilgili doktorlarımıza çok büyük iş düşüyor. Her çocuğun bu ilgiye hakkı var. Sadece otizm için değil, hiperaktivite, dikkat eksikliği, disleksi gibi hastalıklar için de böyle. Bir taraftan Milli Eğitimi de bu işin içine katmak zorundayız. Öğretmenlerimizin bu konuda iyi eğitilmesi gerekiyor. Disleksi olan bir çocuğu öğretmeni anlayamazsa ailesi nasıl anlayabilir? Zamana ihtiyaç var, bu bir süreç ama bu ihtiyacımız olan zaman sizin azminizle çok alakalı. 10 senede yapılabilecek bir işi 3 senede yapabilirsiniz. Ya da 3 senede yapılabilecek bir işi 10 senede de yapabilirsiniz. Ama kayıplar sizin kayıplarınız olur. İşin sosyal tarafını üniversitelerimiz sahiplenmeli, kendi başarıları, yaptıkları fildişi kulesinde kapalı kalmamalı, dışarıyı araştırmalıdırlar. Bireyin kendisi için, aile ve sonra da toplum için hiçbir kör nokta bırakmadık. Otizm mükemmeliyet merkezi kurduk. Bu meselenin çocuğun kendisine dokunan yönü işin en önemli tarafıdır. İhtiyacı olan her çocuğu bundan yararlanabilir hale getireceğiz. Nerede eksik kalmışsa o eksiği tamamlamaya çalışıyoruz. Şimdi enerjimizi bu alanlara yoğunlaştırmak için zamanımız da, imkanımız da var. Türkiye'de kısa zaman içinde bilimsel yönden çok sağlam tarama çalışmalarına başlayacağız. Otizm konusunda toplumu bilinçlendirmeye kendini adayan derneklere de çok teşekkür ediyorum. Bugün Hacettepe'nin bu salonundaki ruh, bunu tüm Türk çocuklarına, insanına taşımak için bir vesile temsil edecektir."
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer ise, üniversite olarak önlem almanın, erken teşhis koymanın hedefleri olduğunu belirterek, "Son aylarda önemli inovasyon programlarına imza atmaya çalıştık. Harvard Üniversitesi ile bu konuda ortak global çalışmalar planladık. Önümüzdeki yılların çok önemli konusu olan sıkıntıları çözmeye çalışacağız" diye konuştu.